Activiteiten

Donderdagavond in De Studio

NEMO organiseert extra activiteiten speciaal voor volwassenen in De Studio. Doe mee aan een workshop, leer meer in een kenniscafé of bezoek een theatervoorstelling of comedyavond. De activiteiten sluiten aan bij het thema van de tentoonstelling Living Looonger. Voorafgaand aan het programma kun je de tentoonstelling bezoeken.

Activiteiten

Om de week is er een extra activiteit op de donderdagavond.

Soundbath Cosmic Sound - Museumnacht 2023 - foto DigiDaan.jpg

Donderdag 21 maart

Beleving: Relax met een soundbath

Maximaal ontspannen? Laat je in De Studio van NEMO onderdompelen in de geluiden van klankschalen, singing bowls en oosterse fluiten. Vibe mee op de trillingen van de gongs, zoek de connectie met jezelf en kom volledig tot rust tijdens deze klankschaalmeditatie van Cosmic Sound. 

This activity is also suitable for non-Dutch speaking people.

Theater Op rouwtour - fotograaf Kim van Klaveren.jpg

Donderdag 4 april

Theater: Luchtig rouwen

De dood. We praten er niet graag over. Theatermaker Wendy Hoogendijk en socioloog Ameline Ansu hebben een missie: rouw bespreekbaar maken. Want het mag wel wat luchtiger, vinden zij. In de voorstelling ‘Op rouwtour’ nemen ze je mee in de rollercoaster rondom rouw. Ongemak, humor, verdriet en warmte; alles komt voorbij. Een programma met muziek, theater en een goed gesprek.

Kenniscafe-Sjamadriaan2.jpg

Donderdag 18 april

Kenniscafé: Slik je gezond

Werken vitaminepillen? Heb je minder kans op kanker door kurkuma te eten? En moet je magnesium slikken na het sporten? Wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack (Sjamadriaan) en hoogleraar Voeding en Farmacologie Renger Witkamp gaan in gesprek over de wetenschap achter supplementen. Waarom slikken steeds meer mensen ze als zoete koek? 

Lifehack breintraining in Living Looonger - De Studio van NEMO - foto DigiDaan.jpg

Donderdag 2 mei

Lezing: Muziek als medicijn

Ga je los op hiphop? Of zing je liever mee met pop? Van hiphop tot metal, van jazz tot pop: luisteren naar muziek heeft effect op je brein. Is het ook het recept voor een gezonder en langer leven? In deze lezing ontdek je de invloed van muziek, maak je zelf muziek en leer je hoe muziek gebruikt kan worden om zieke mensen beter te maken.

De Studio van NEMO

De Studio is een extra locatie van NEMO Science Museum op het Marineterrein in Amsterdam. De programmering in De Studio is speciaal voor volwassenen. Lees meer over De Studio.

De Studio van NEMO - Foto DigiDaan.jpg

Eerder in De Studio

28 september 2023 - Evenement - Unesco Werelderfgoed & Klimaat
Ook wel eens gedroomd van zwemmen met schildpadden op de Galápagoseilanden? Of van een tripje naar Yellowstone? Overal in de wereld is prachtig Werelderfgoed te zien, maar reizen daar naartoe heeft een keerzijde.

Hoe kun je de impact van jouw vakantie zo klein mogelijk maken? Bezoek op 28 september De Studio van NEMO en ga samen met deskundigen in gesprek over Werelderfgoed & Klimaat. Lees meer.

20 juli 2023 - Pubquiz - Klimaatkenners
Wat weet jij van klimaatverandering en hoe klimaatbewust ben jij eigenlijk? Test je klimaatkennis tijdens deze pubquiz en ontdek alle feiten en fabels over onze energieconsumptie. Lees meer

22 juni 2023 - Lezing - Van vegansexuals tot kweekbossen
Vegansexuals, verwarmingsschaamte, multi-taskend wonen en de kweek van megabossen: welkom in jouw toekomst! Cultureel antropoloog Roanne van Voorst vertelt alles over een wenselijke toekomst, waarin ‘duurzame menselijkheid’ centraal staat. Lees meer.

8 juni 2023 - Stand-up - Comedy for Climate (reprise)
Klimaatopwarming is niet het meest grappige onderwerp. Toch proberen we daar door middel van een stand-up comedy avond verandering in te brengen, waarbij we lachen om onszelf en het klimaat. Met alleen een microfoon zetten de comedians van Het Comedyhuis zware klimaatonderwerpen om in luchtige grappen. Een lekker avondje lachen dus. Want lachen is gezond! Om daarna met goede moed en op volle kracht te werken aan de oplossing. Lees meer.

25 mei 2023 - Workshop - Klimaatmythes ontkracht
Op social media gaat veel misleidende informatie rond met betrekking tot klimaatverandering. In deze workshop ontdek je onder leiding van journalisten en onderzoekers hoe je dit kunt herkennen en leer je om jezelf weerbaarder te maken tegen de invloeden van desinformatie. Lees meer.

11 mei 2023 - Lezing - Hoe het anders kan
Onze economie wordt gestuurd door kapitalisme, een systeem gebaseerd op het maken van winst. Problemen als klimaatverandering, sociale ongelijkheid en politieke polarisatie worden allemaal veroorzaakt door een systeem waarin de economie maar moet blijven groeien. In deze lezing vertelt Kees Klomp hoe het anders kan en spreekt Anne van Leeuwen over regeneratieve landbouw aan de hand van praktijkvoorbeelden op boerderij Bodemzicht. Lees meer.

13 april 2023 - Lezing - Kernenergie: kans of bedreiging?
Hoe zorgen we voor voldoende energie én bestrijden we de gevolgen van klimaatverandering? Hoewel het aandeel van duurzame energie stijgt, wordt het grootste deel van de Nederlandse elektriciteit nog altijd uit fossiele brandstoffen gewonnen. Kan kernenergie een oplossing bieden voor een CO2-neutrale samenleving? De meningen over dit controversiële onderwerp lopen flink uiteen.  

In deze lezing vertelt Behnam Taebi (professor Energie & Klimaatethiek TU Delft) over de wortels van de technologie in de militaire toepassing, over het risico op ongelukken en over de impact van radioactief afval. Lees meer.

30 maart 2023 - Bordspel - The Change Game
Tijdens The Change Game ontdek je spelenderwijs welke mogelijkheden er zijn om onze wijken mooier, veiliger en groener te maken en ze tegelijkertijd aan te passen aan een veranderend klimaat.  

The Change Game is een bordspel dat helpt om lokale samenwerking te stimuleren. Het spel faciliteert een dialoog over wat jij en je medespelers belangrijk vinden en welke mogelijkheden jullie zien om wijken en buurten klimaatadaptief te maken. Lees meer.

16 maart 2023 - Lezing - Leven zonder afval
Wil jij ook leven zonder afval? In deze lezing vertelt Elisah Pals, oprichter van Zero Waste Nederland, hoe je het klimaat én je portemonnee een handje helpt door je leefstijl aan te passen. Pals geeft je tips en tricks hoe je je ecologische voetafdruk verkleint, minder CO2 uitstoot, meer zelf maakt en minder weggooit. Lees meer

2 maart 2023 - Dialoog/game - Climate Privilege Walk
In de Climate Privilege Walk ontdek je hoe het is om in de schoenen van een ander te staan. Op basis van jouw persoonlijke situatie beantwoord je verschillende vragen over energie en klimaat. Aan het eind van de Climate Privilege Walk wordt door de afstand tussen de deelnemers duidelijk hoe groot de ongelijkheid is. Lees meer.

16 februari 2023 - Futures Literacy workshop - Dé toekomst bestaat niet!
Nadenken over de toekomst beïnvloedt de beslissingen die we nu maken. En als we het hebben over klimaatverandering, denken we vaak aan de toekomst. Daarom is het de hoogste tijd om eens onder de loep te nemen op wat voor manieren we een toekomstbeeld kunnen creëren en wat daarbij de valkuilen zijn. Wil jij ook leren om opener over de toekomst na te denken? Lees meer.

2 februari 2023 - Theater - SNIKHEET
Theatergroep Parels voor de Zwijnen komt naar De Studio van NEMO. Met een voorstelling over een ‘hot’ item: we moeten met zijn allen als de sodemieter van het gas af. Maar de energietransitie verdeelt Amsterdamse bewoners.. Lees meer.

24 november 2022 - Kledingruil - Swap till you Drop
Je kent het vast wel: je kledingkast puilt uit en toch heb je niets om aan te trekken. Vaak kun je anderen blij maken met jouw kleren – en anderen jou. Dus verzamel de kleding die jij niet meer draagt en kom naar de kledingruil in De Studio van NEMO. Onder het genot van een drankje ruil je de leukste jurken, truien en shirts. Goed voor je garderobe, én voor het klimaat. Lees meer.

10 november 2022 - Stand up comedy - Comedy for Climate
Klimaatopwarming is niet het meest grappige onderwerp. Toch proberen we daar door middel van een stand-up comedy avond voor één keer verandering in te brengen. Waarbij we lachen om onszelf en het klimaat. Met alleen een microfoon zetten de comedians van Het Comedyhuis zware klimaatonderwerpen om in luchtige grappen. Een lekker avondje lachen dus. Want lachen is gezond! Om daarna met goede moed en op volle kracht te werken aan de oplossing. Lees meer.

27 oktober 2022 - Lezing - Een hoopvolle toekomst
Klimaatverandering is de grootste bedreiging van het leven op aarde. Het is dan ook logisch dat de gevolgen soms zorgen voor een pessimistisch gevoel. En hoe meer je je in het onderwerp verdiept, des te sterker dat gevoel kan worden. In deze lezing legt cultuursocioloog Ruben Jacobs uit hoe we zover zijn gekomen en waar onze verantwoordelijkheid ligt. Maar hij vertelt vooral over hoop in tijden van klimaatverandering en welk verhaal we onze kinderen straks kunnen vertellen. Lees meer.

13 oktober 2022 - Inspiratiesessie - Eerste hulp bij klimaatstress
Na twee zomers kamperen in je tentje in Nederland wil je eindelijk weer eens op een verre vliegvakantie. Maar je schaamt je om het aan anderen te vertellen. Wil je lang douchen, maar vindt jouw partner dat niet goed voor het milieu? Twijfel jij ook weleens aan wat je nou echt kan doen voor een beter klimaat en ben je daar soms gestrest over? Of valt het in jouw ogen allemaal wel mee? In de inspiratiesessie Eerste hulp bij klimaatstress gaan we in gesprek over persoonlijke ervaringen met klimaatverandering. Houd je hoofd koel en ontdek samen met klimaatpsycholoog Jeanine Pothuizen hoe je het beste omgaat met emoties rondom het klimaat. Lees meer.  

29 september 2022 - Workshop - Eat your Bugs
Ben jij benieuwd hoe insecten smaken? En hoe gezond ze nou eigenlijk zijn? Neem deel aan de workshop Eat your Bugs en ontdek alles over de voedingsbron van de toekomst. Tijdens de workshop ontdek je welke insecten je kunt eten, hoe voedzaam ze zijn en waarom het eten van insecten beter is voor het klimaat. Leer hoe je zelf de lekkerste insectensushi maakt en hoe je er ook thuis mee aan de slag kunt gaan. Lees meer.

15 september 2022 - Lezing - De klimaatkloof
Hoe kan het dat de plek waar je geboren bent bepaalt hoeveel je lijdt onder klimaatverandering? De gevolgen van klimaatverandering treffen iedereen op een andere manier. De vergroening van Nederland kan bijvoorbeeld zorgen voor vervuiling elders ter wereld. En gezinnen met een hoger inkomen kunnen zich vaak beter beschermen tegen de negatieve effecten van milieuvervuiling, bijvoorbeeld door luchtfilters aan te schaffen. Daphina Misiedjan (universitair docent, jurist en onderzoeker ISS/Erasmus Universiteit Rotterdam) legt in deze lezing uit dat klimaatongelijkheid een wereldwijd probleem is dat op alle niveaus zichtbaar is en wat we kunnen doen om de kloof in te perken. Lees meer.