Donderdagavond in De Studio

Ongelijk (on)gezond

Waarom zijn de kansen om in goede gezondheid oud te worden niet gelijk verdeeld? Kom op donderdag 30 mei naar De Studio van NEMO voor een verdiepend gesprek over ongelijkheid in gezondheid.

De afgelopen 150 jaar is de levensverwachting van de mens verdubbeld. We leven steeds langer en het aantal gezonde levensjaren neemt toe. Maar dit geldt niet voor iedereen. Racisme, seksisme en sociaaleconomische status hebben invloed op je gezondheid en toegang tot zorg. Je postcode zegt soms meer over je levensverwachting dan je genetische code. Alana Helberg-Proctor (Universiteit van Amsterdam), medisch antropoloog Nienke Slagboom en Irene van Valkengoed (Amsterdam UMC) gaan in gesprek over ongelijkheid in gezondheid. 

Kenniscafe-Alana Helberg1.jpg

Alana Helberg-Proctor

Alana Helberg-Proctor is interdisciplinair sociaal wetenschapper en universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, in de Antropologie-programmagroep Health, Care and the Body. In haar werk richt zij zich op diversiteit, etniciteit en ongelijkheid in de gezondheidszorg en medische wetenschap en beleid. Zo onderzoekt zij onder andere hoe ‘ras’ en etniciteit verschijnen in biomedisch onderzoek, gezondheidsbeleid en gezondheidszorg in Nederland en Europa. Eerder werkte zij als universitair docent aan de Universiteit Maastricht en ontving in 2021 de Marie Curie Sklodowska-beurs.

Kenniscafe-Nienke Slagboom.png

Nienke Slagboom

Nienke Slagboom is medisch antropoloog en dramatherapeut. Ze onderzoekt gezondheidsongelijkheid en context-sensitieve zorg bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Je kunt bij haar terecht met vragen over intergenerationele overdracht van gestapelde problemen. Op het snijvlak van antropologie en epidemiologie doet zij samen met gezinnen en professionals onderzoek naar syndemische kwetsbaarheid en gemeenschapsveerkracht. Ook werkte Nienke met liefde als behandelaar in de GGZ. Als academicus deed ze onderzoek in Mumbai en Katwijk en alles wat daar tussen ligt.

Kenniscafe - Irene van Valkengoed.png

Irene van Valkengoed

Irene van Valkengoed is sociaal epidemioloog en universitair hoofddocent bij de afdeling Public and Occupational Health van het AmsterdamUMC. Zij onderzoekt hoe niet alleen biologische factoren maar ook sociale verwachtingen de gezondheid van mannen en vrouwen kunnen beïnvloeden. Ze heeft ervaring met de begeleiding van grootschalige populatiestudies naar man-vrouw verschillen in chronische nierschade, suikerziekte en hart- en vaatziekten in verschillende groepen in de bevolking. Daarnaast leidt zij projecten die interventies ontwikkelen gericht op het verminderen van de ongelijkheid.

De kansen om in goede gezondheid oud te worden zijn niet gelijk verdeeld. Hoe komt dit? En wat kunnen we eraan doen? In de serie 'Ongelijk (on)gezond' zoekt NEMO Kennislink naar de antwoorden. 

Tickets & tijden

Donderdag 30 mei
Inloop: 19.00 uur
Aanvang: 20.00 uur

Het Kenniscafé start om 20.00 uur en duurt ongeveer 1,5 uur. Voorafgaand kun je vanaf 19.00 uur de tentoonstelling Living Looonger bezoeken.

Een ticket voor deze activiteit is € 7,50 inclusief bezoek aan de tentoonstelling. Reserveer je tickets via de knop hieronder.

Locatie

Adres: Kattenburgerstraat 5, gebouw 027A in Amsterdam. Volg de bordjes vanaf de hoofdingang van het Marineterrein aan de Kattenburgerstraat.

De Studio van NEMO is een extra locatie van NEMO Science Museum op het Marineterrein in Amsterdam. De programmering is speciaal voor volwassenen.

De Studio van NEMO dichtbij - foto DigiDaan.jpg