Over NEMO

De Studio

De Studio is een extra locatie van NEMO Science Museum op het Marineterrein. Hier zijn wisselende programma's te zien voor volwassenen. Vanaf 3 juni 2021 (onder voorbehoud van de coronamaatregelen) opent de tentoonstelling Bits of You, ben jij jouw data?

Tentoonstelling - Bits of You

Bits of You - Foto DigiDaan

Vanaf 3 juni 2021 is in De Studio de tentoonstelling Bits of You te zien. In deze nieuwe tentoonstelling voor volwassenen ervaar je hoe datasporen die we dagelijks achterlaten onze levens beïnvloeden. En dat dat niet voor iedereen hetzelfde is.  

In zes paviljoens ervaar je stap voor stap hoe onze data door algoritmes verwerkt worden en leiden tot allerlei voorspellingen over onze identiteit en gedrag. Laat je onderdompelen in een draaikolk van dataringen, blader door een sekseherkenningsalgoritme, ervaar de fluisterende invloed van een digitaal profiel en vang een glimp op van een data-toekomst. Ontmoet tien mensen die ieder een andere data-ervaring delen en vraag je af: lijk ik wel op mijn digitale profiel? 

Partners Bits of You
De tentoonstelling Bits of You wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, COMMIT/, Mondriaan Fonds en het VSB Fonds. Centraal Bureau voor de Statistiek is betrokken als samenwerkingspartner.

Project Morgen

Hoe ziet de wereld van morgen eruit? Welke rol spelen wetenschap en technologie daarin? 

In Project Morgen werkt NEMO samen met onderzoekers en partners in kennis en kunst om de toekomst te verkennen. Dat leidt tot experimentele opstellingen en bijzondere installaties. Die roepen vragen op, zoals: Welke uitvindingen verrijken je leven? Heeft de mens voldoende controle over nieuwe technologieën? En hoe slim mogen die technologieën zijn?

Iedereen heeft andere wensen en zorgen als het gaat om de wereld van morgen. Praat erover mee op de vragenwand: we zijn benieuwd naar je mening!

NEMO De Studio - Zintuigen van Amsterdam (2)  - Foto DigiDaan.jpg

Installatie Zintuigen van Amsterdam
De opstelling Zintuigen van Amsterdam is een interactieve installatie over de sensoren in de stad. Welke metingen worden er gedaan en hoe wordt data verzameld? De installatie informeert over de sensoren in Amsterdam en hoe deze sensoren de stad slimmer maken. Je wordt uitgedaagd om mee te denken!

De installatie is een samenwerking van AMS Institute, Gemeente Amsterdam en NEMO, en maakt deel uit van het programma Responsible Sensing Lab. Hierin wordt onderzocht hoe zogenoemde ‘slimme technologie’ in de stad kan worden ontworpen op een verantwoorde manier, waarbij rekening wordt gehouden met sociale waarden als autonomie, privacy, transparantie en inclusie. 

NEMO De Studio - De Toekomstkamer - Foto DigiDaan.jpg

Installatie De Toekomstkamer
Een boodschappen-drone, een robot huisdier, een 112-sensor… Uitvindingen die jij in je toekomstige huiskamer zou willen hebben? Of juist absoluut niet? Sommige ontwikkelingen van nu maken ons leven in de toekomst gemakkelijker of duurzamer. Andere uitvindingen zijn misschien minder welkom. Bij de installatie De Toekomstkamer maak je zelf een keuze en richt je je eigen huiskamer in.

De Toekomstkamer is een vast onderdeel van De Studio van NEMO Science Museum, waarin bezoekers en medewerkers reflecteren op de toekomst. De opstelling zal getest en aangepast worden op basis van bijdrages van bezoekers.

Openingstijden en route

plattegrond A5 vierkant.png

De Studio van NEMO is momenteel gesloten en naar verwachting vanaf 3 juni 2021 open voor publiek. NEMO volgt hiermee de landelijke maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus op. Houd de website in de gaten voor een update.

De Studio is gratis te bezoeken als je ook een ticket hebt voor het Science Museum. Je hoeft De Studio niet op dezelfde dag te bezoeken, maar reserveer van te voren een tijdsslot.

Openingstijden
Woensdag t/m vrijdag van 12.00 - 20.00 uur, zaterdag en zondag van 12.00 - 17.30 uur. Maandag en dinsdag gesloten.

Locatie
De Studio bevindt zich op het Marineterrein en is te vinden door de bordjes te volgen vanaf de hoofdingang aan de Kattenburgerstraat 5. Vanaf NEMO Science Museum is het ongeveer 15 minuten lopen. 

Lees meer over bereikbaarheid van De Studio.

Blik op de toekomst

De Studio biedt een blik op de toekomst doordat je deze ervaart en zelf vorm geeft. De extra locatie is een laboratorium om samen met partners en publiek aan laagdrempelige en interactieve programma’s over wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen te werken. De opzet van De Studio past goed bij het innovatieve karakter van het Marineterrein, waar organisaties en onderzoekers samen oplossingen bedenken voor maatschappelijke uitdagingen en een duurzame leefomgeving.

Veilig bezoek

NEMO zorgt er samen met de bezoekers voor dat het bezoek aan De Studio zo veilig en prettig mogelijk verloopt.  Hier vind je meer informatie over de maatregelen die NEMO neemt en wat van jou verwacht wordt voor een veilig bezoek

Circulair gebouw

De Studio is de vroegere gymzaal van de mariniers, en tijdens de herinrichting heeft men geprobeerd zo duurzaam mogen te werken, want in De Studio staat circulariteit centraal. Zo zijn de kantoren ingericht met 100% kringloop meubilair. De oude noodverlichting is hergebruikt in een moskee, de systeemplafonds zijn hergebruikt in kantoren en een school, de kozijnen en deur zijn gebruikt door de Hogeschool van de Kunsten en de oude gymtoestellen zijn gebruikt voor Codam. Verder is er een 100% recyclebare vloer en pay per use verlichting.

Tentoonstelling Voedsel van morgen

Van 10 juli t/m 6 oktober 2019 vond de eerste tentoonstelling plaats in De Studio van NEMO: Voedsel van morgen. Aan de hand van plantaardige, dierlijke en functionele voedselscenario's kregen bezoekers een kijkje op hun bord van de toekomst. Onderwerpen die aan bod kwamen waren onder andere insecten, kweekvlees, GMO, Biotech, plantaardige alternatieven, alternatieve kweekmethoden, voedsel als medicijn en nieuwe sensorische voedselbelevingen. 

Stemmen van de Noordzee: online rondleiding

Eind november 2020 was in De Studio van NEMO de tentoonstelling Stemmen van de Noordzee te zien. In de tentoonstelling kon je zien hoe de Ambassade van de Noordzee kunst, wetenschap en beleid inzet om de diepte, diversiteit en bewegingen van de Noordzee te onderzoeken en representeren. De Ambassade van de Noordzee is opgericht om de Noordzee en het leven in zee een stem te geven. Bekijk hier online een rondleiding door de tentoonstelling terug.