Donderdagavond in De Studio

Futures Literacy Workshop - De toekomst bestaat niet!

Deze activiteit heeft plaatsgevonden op donderdag 16 februari 2023.

Nadenken over de toekomst beïnvloedt de beslissingen die we nu maken. En als we het hebben over klimaatverandering, denken we vaak aan de toekomst. Daarom is het de hoogste tijd om eens onder de loep te nemen op wat voor manieren we een toekomstbeeld kunnen creëren en wat daarbij de valkuilen zijn. 

Er zijn verschillende manieren om over de toekomst na te denken. Van nature zijn we geneigd om één dominant toekomstbeeld te gebruiken. Aan de hand van dat toekomstbeeld maken we vervolgens beslissingen in het heden. Het probleem is dat we andere mogelijkheden daardoor (te) snel over het hoofd zien en steeds dezelfde keuzes blijven maken. 

Tijdens deze avond maak je kennis met de 21st century skills van de Futures Literacy methode die een andere manier van denken introduceert. Hoe denken wij dat de toekomst eruitziet? En hoe hopen we hoe die eruitziet? De antwoorden op deze twee vragen zijn doorgaans heel verschillend, maar waarom is dat zo?  

Door de onzekerheid van de toekomst te omarmen kun je eigenaarschap krijgen over iets dat er nog niet is. Dit klinkt bijna paradoxaal of onmogelijk. Want hoe kun je een toekomst die nog niet bestaat gebruiken om nu te innoveren? Wat gebeurt er als wij open staan de toekomst te onderzoeken en ons niet laten verlammen door complexiteit en aannames uit het heden?  

Wil jij ook leren om opener over de toekomst na te denken? Kom dan naar deze bijzondere avond in De Studio van NEMO. Het proces en de vraagstukken die tijdens deze avond voorbijkomen worden in beeld gebracht door een illustrator en krijg je ook nagestuurd. 

Over Loes Damhof en Futures Literacy

Loes Damhof - De Studio van NEMO

Tijdens de workshop kom je op een laagdrempelige en speels manier in aanraking met de Futures Literacy methode die door UNESCO is uitgeroepen tot dé essentiële vaardigheid die nodig is voor de uitdagingen die de 21e eeuw met zich meebrengt.

Binnen de leerstoel Futures Literacy wordt onderzoek gedaan naar de manier waarop we kijken naar de toekomst. Loes Damhof introduceerde deze methode in het Nederlandse hoger onderwijs en leidt het Futures Literacy team aan de Hanzehoogschool in Groningen. Speciaal voor deze avond reist ze samen met collega expert Futures Literacy Ramila Khafaji Zadeh af naar Amsterdam om deze nieuwe methode in een workshop ook beschikbaar te stellen aan de bezoekers van De Studio. 

Tickets

Deze activiteit heeft plaatsgevonden op 16 februari 2023. Tickets voor de workshop zijn niet meer te koop. 

Locatie en tijd

De workshop start om 20.00 uur en duurt ongeveer 2 uur. Voorafgaand aan de activiteit kun je vanaf 19.00 uur de tentoonstelling Energy Junkies bezoeken.

Adres: Kattenburgerstraat 5, gebouw 027A in Amsterdam. Volg de bordjes vanaf de hoofdingang aan de Kattenburgerstraat.

De Studio van NEMO is een extra locatie van NEMO Science Museum op het Marineterrein in Amsterdam. De programmering is speciaal voor volwassenen.

De Studio van NEMO - Foto DigiDaan.jpg