Home

De Studio

De Studio is een extra locatie van NEMO Science Museum op het Marineterrein in Amsterdam. Hier zijn wisselende programma's te zien voor volwassenen. Momenteel te zien: de tentoonstelling Bits of You en Project Morgen.

Tentoonstelling Bits of You

NEMO - Bits of You - Foto DigiDaan (10).jpg

In De Studio is nu de tentoonstelling Bits of You te bezoeken. In zes paviljoens ontdek je stap voor stap hoe jouw data door algoritmes verwerkt worden en leiden tot allerlei voorspellingen over je identiteit en gedrag. Laat je onderdompelen in een draaikolk van dataringen, blader door een sekseherkenningsalgoritme, ervaar de fluisterende invloed van een digitaal profiel en vang een glimp op van een data-toekomst. Ontmoet tien mensen die ieder een andere data-ervaring delen en vraag je af: lijk ik wel op mijn digitale profiel? Lees meer over Bits of You

Activiteiten in De Studio

In De Studio worden regelmatig extra activiteiten rondom het thema data georganiseerd, zoals workshops, lezingen en dialogen. Lees meer over het programma.

Tickets, openingstijden en locatie

plattegrond CS De Studio.jpg

Openingstijden
Woensdag t/m zondag van 12.00 - 17.30 uur.
Maandag en dinsdag gesloten.

De tentoonstelling Bits of You is t/m zondag 6 maart 2022 te bezoeken.

Tickets en prijzen
Voor De Studio reserveer je een apart ticket met tijdslot.  

  • Toegangsprijs volwassenen: € 7,50
  • CJP pas, Collegekaart: € 3,75
  • Ticket NEMO Science Museum: gratis 
  • Museumkaart, VriendenLoterij VIP-KAART, I amsterdam City Card,
    Stadspas Amsterdam, Amsterdams Passie, ICOM kaart, NEMO Jaarpas, begeleider mindervalide/Autipas: gratis

Heb je al een ticket voor NEMO Science Museum? Dan kun je De Studio met dat ticket gratis bezoeken. Je bezoek hoeft niet op dezelfde dag plaats te vinden. Reserveer van tevoren wel een tijdslot. Ook bezoekers met een entreepas of kaart hebben een ticket nodig. 

Locatie
De Studio is op het Marineterrein in Amsterdam. Volg de bordjes vanaf de hoofdingang aan de Kattenburgerstraat. Vanaf NEMO Science Museum is het ongeveer 15 minuten lopen. 

Adres: Marineterrein, Kattenburgerstraat 5, gebouw 027A in Amsterdam.
Lees meer over bereikbaarheid van De Studio.

Coronatoegangsbewijs
Voor een bezoek aan De Studio is een coronatoegangsbewijs en het dragen van een mondkapje verplicht. Hier vind je meer informatie over de maatregelen die NEMO neemt voor een veilig bezoek

Project Morgen

NEMO - De Studio - Zintuigen van Amsterdam - Foto DigiDaan (1).jpg

Hoe ziet de wereld van morgen eruit? Welke rol spelen wetenschap en technologie daarin? In Project Morgen werkt NEMO samen met onderzoekers en partners in kennis en kunst om de toekomst te verkennen. Dat leidt tot experimentele opstellingen en bijzondere installaties. Die roepen vragen op, zoals: Welke uitvindingen verrijken je leven? Heeft de mens voldoende controle over nieuwe technologieën? En hoe slim mogen die technologieën zijn?

Iedereen heeft andere wensen en zorgen als het gaat om de wereld van morgen. Praat erover mee op de vragenwand: we zijn benieuwd naar je mening!

Installatie Zintuigen van Amsterdam
De opstelling Zintuigen van Amsterdam is een interactieve installatie over de sensoren in de stad. Welke metingen worden er gedaan en hoe wordt data verzameld? De installatie informeert over de sensoren in Amsterdam en hoe deze sensoren de stad slimmer maken. Je wordt uitgedaagd om mee te denken!

De installatie is een samenwerking van AMS Institute, Gemeente Amsterdam en NEMO, en maakt deel uit van het programma Responsible Sensing Lab. Hierin wordt onderzocht hoe zogenoemde ‘slimme technologie’ in de stad kan worden ontworpen op een verantwoorde manier, waarbij rekening wordt gehouden met sociale waarden als autonomie, privacy, transparantie en inclusie. 

NEMO - De Studio - De Toekomstkamer - Foto DigiDaan.jpg

Installatie De Toekomstkamer
Een boodschappen-drone, een robot huisdier, een 112-sensor… Uitvindingen die jij in je toekomstige huiskamer zou willen hebben? Of juist absoluut niet? Sommige ontwikkelingen van nu maken ons leven in de toekomst gemakkelijker of duurzamer. Andere uitvindingen zijn misschien minder welkom. Bij de installatie De Toekomstkamer maak je zelf een keuze en richt je je eigen huiskamer in.

De Toekomstkamer is een vast onderdeel van De Studio van NEMO Science Museum, waarin bezoekers en medewerkers reflecteren op de toekomst. De opstelling zal getest en aangepast worden op basis van bijdrages van bezoekers.

AI City - Meet the New Species
Artificial Intelligence (AI) is niet meer te stoppen. Ontelbare sensoren en algoritmes registreren, analyseren en sturen wie we zijn, wat we doen, hoe we ons voelen. In het  project ‘AI City - Meet the New Species’ onderzoekt Marineterrein Living Art Lab, samen met multimediakunstenaar Vladimir Grafov en onderzoekers Frank Suurenbroek (HvA) en Federica Cefis Colombo (Studio Cefis) de invloed van AI op de stad. Hoe kunnen we leren omgaan met deze ‘nieuwe technologische soort’?

Als testomgeving voor het kunstonderzoek ontwikkelde Vladimir Grafov de zogenoemde ‘Incubator’, met een 3D-model (schaal 1:250) van het Marineterrein Amsterdam. In deze installatie ervaar je in vier stappen hoe AI ons leven in kaart brengt en richting geeft.

Over De Studio

De Studio is een extra locatie van NEMO Science Museum. De locatie is een laboratorium om samen met partners en publiek aan laagdrempelige en interactieve programma’s over wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen te werken. Eerder waren de tentoonstelling Voedsel van morgen en Stemmen van de Noordzee te zien. Lees hier meer over de eerdere programma's in De Studio van NEMO.