Plan je bezoek

Toegankelijkheid

NEMO is ingericht op een leuke en interessante dag uit voor iedereen. Op deze pagina vind je praktische informatie over de toegankelijkheid. Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op. In het museum kun je ook een van de medewerkers aanspreken, we helpen je graag verder.

NEMO vernieuwt

Van januari tot en met juni 2024 werkt NEMO aan de nieuwe tentoonstelling Technium. Dit betekent dat in deze periode de tweede verdieping slechts gedeeltelijk bereikbaar is. De tentoonstelling Waterrijk is toegankelijk en het Museumcafé is in de weekenden geopend. De werkzaamheden in NEMO kunnen invloed hebben op de route in het museum.

Rolstoel, rollator of scootmobiel

NEMO is toegankelijk voor rolstoelen, rollators en scootmobielen, met uitzondering van de tentoonstelling Energetica op het dakplein. Het museum heeft 1 rolstoel te leen, welke je kunt reserveren via info@e-nemo.nl.

Het museum is verder voorzien van liften en in het Laboratorium kan één van de werktafels op elke gewenste hoogte aangepast worden. Mocht je tijdens je bezoek vragen hebben of hulp nodig hebben, spreek dan een van de medewerkers aan.

Aangepaste toiletten

In NEMO zijn aangepaste toiletten aanwezig op elke verdieping, behalve de 3e verdieping. De toiletten hebben aan één zijde een ruimte van minimaal 80 cm en zijn voorzien van steunrails en aangepaste wastafels.

Begeleiding

Bezoekers die NEMO niet zelfstandig kunnen bezoeken, mogen gratis een begeleider meenemen, op vertoon van een Begeleiderspas of Autipas. 

Hulphonden

Geregistreerde geleidehonden zijn welkom in NEMO.

Rustig bezoek

Door te werken met starttijden, spreidt NEMO het aantal bezoekers in het museum. Doordeweeks na 14.00 uur en buiten de schoolvakanties om is het vaak rustiger.

Toegankelijk parkeren

Op de website van de Gemeente Amsterdam vind je alle toegankelijke parkeerplaatsen. De dichtstbijzijnde parkeerplaatsen zijn:

  • Kattenburgerplein
  • Kalkmarkt
  • Parking Oosterdok

Bezoekers met een visuele beperking

NEMO maakt zich hard voor een goede (visuele) toegankelijkheid van het museum. Hiervoor zijn binnen NEMO verschillende aanpassingen gedaan, waaronder het aanbieden van de eZwayZ app.

Route naar NEMO

Helaas is de route van en naar NEMO niet veilig toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Het advies is dan ook voor mensen met een visuele beperking om, op dit moment, niet zelfstandig de route te lopen. Vraag iemand mee die goed ziende is of kies ervoor om vanaf het station een taxi te nemen naar NEMO.

Route in NEMO

In NEMO is er geen vaste route. Bezoekers bewegen zich vrij door het museum en kiezen zelf wat ze willen doen.

Op elke verdieping zijn er tentoonstellingen die uitnodigen tot interactie en waar verschillende zintuigen aan het werk worden gezet. Bezoek je het museum zonder een begeleider? Vraag dan één van onze medewerkers welke tentoonstellingen voor jou het meest geschikt zijn.

Navigatie app voor bezoekers met een visuele beperking

eZwayZ is een app die mensen met een visuele beperking ondersteunt bij zelfstandige navigatie. De app leidt bezoekers door de verschillende verdiepingen en tentoonstellingen in NEMO.

Hieronder volgt een korte beschrijving om een bezoek aan NEMO voor te bereiden en de app in NEMO te gebruiken. Lees voor het gebruik van de app de handleiding van eZwayZ goed door. eZwayZ is een extra hulpmiddel en is geen vervanging voor mobiliteitshulpmiddelen. Het gebruik van eZwayZ is op eigen risico.

Bezoek aan NEMO voorbereiden

eZwayZ werkt momenteel alleen op een iPad of iPhone. Download de eZwayZ app in de App Store voorafgaand aan je bezoek aan NEMO. Geef de app toegang tot de camera op je iPad of iPhone en bekijk de ‘Quick start’. 

De app gebruiken in NEMO

Voor het gebruik van de app is een internetverbinding nodig. In NEMO is het netwerk "NEMO Public" gratis beschikbaar. 

Lokaliseren

Start bij aankomst in NEMO het lokalisatieproces in de app. Zoek een rustige plek in de Ontvangsthal, blijf op één plek staan en houd de telefoon rechtop en verticaal vast. 

In het lokalisatiescherm staat midden in het scherm een witte cirkel. De telefoon is in de juiste positie als de blauwe cirkel in het midden van de witte cirkel staat. Er klinkt een geluid wanneer de lokalisatie is voltooid. 

Navigeren

Er zijn twee manieren om met eZwayZ in NEMO te navigeren: 

  1. Zoek een locatie in de categorielijst of via het zoekveld.
  2. Verken de omgeving in een 360gradenweergave en kies een locatie.

Wanneer er een locatie is gekozen, start de route. De app biedt verschillende manieren van routebegeleiding: visuele instructies, trillingen, gesproken audio, geluidseffecten of een combinatie van deze signalen. Bij het gebruik van audio is het advies om oortjes te gebruiken. 

Beeldbeschrijvingen en instructieteksten

Bij iedere tentoonstelling in NEMO is er een beeldbeschrijving beschikbaar en, indien van toepassing, een instructietekst. Bezoekers krijgen te horen wat er te zien is, en eventueel wat er te doen is en wat er gebeurt.

Deze beschrijvingen zijn te vinden onder 'Beschrijving' in de app. Dit scherm is op twee manieren te bekijken:

  1. Direct via de knop 'Beschrijving'
  2. Na het bereiken van de locatie via het scherm 'Bestemming bereikt'

Kies de gewenste informatie en druk daarna op afspelen. De tekst wordt vervolgens voorgelezen. Door de tekst navigeren kan met de knoppen 'vorige zin' en 'volgende zin'.

Feedback

eZwayZ is volop in ontwikkeling en NEMO is benieuwd naar jouw ervaringen. In de app zit een optie om feedback te geven. Of mail feedback en vragen naar info@e-nemo.nl. Deze informatie wordt verzameld om de app verder te optimaliseren.

Voor het verbeteren van de visuele toegankelijkheid werkt NEMO samen met Bartiméus Fonds.