Plan je bezoek

Toegankelijkheid

NEMO is ingericht op een leuke en interessante dag uit voor iedereen. Op deze pagina vind je praktische informatie over de toegankelijkheid. Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op. In het museum kun je ook een van de medewerkers aanspreken, we helpen je graag verder.

Rolstoel, rollator of scootmobiel

NEMO is toegankelijk voor rolstoelen, rollators en scootmobielen, met uitzondering van het dakplein. Het museum is voorzien van liften. In het laboratorium kan één van de werktafels op elke gewenste hoogte aangepast worden. Mocht je tijdens je bezoek vragen of hulp nodig hebben, spreek dan een van de medewerkers aan. We helpen je graag verder.

Aangepaste toiletten

In NEMO zijn aangepaste toiletten aanwezig op elke verdieping, behalve de 3e verdieping. De toiletten hebben aan één zijde een ruimte van minimaal 80 cm en zijn voorzien van steunrails en aangepaste wastafels.

Begeleiding

Bezoekers die NEMO niet zelfstandig kunnen bezoeken, mogen gratis een begeleider meenemen, op vertoon van een Begeleiderspas of Autipas. 

Hulphonden

Geregistreerde geleidehonden zijn welkom in NEMO.

Rustig bezoek

Via de website kun je een tijd reserveren voor je bezoek. Doordeweeks na 14.00 uur en buiten de schoolvakanties om is het vaak rustiger.

Bezoekers met een visuele beperking

NEMO maakt zich hard voor een goede (visuele) toegankelijkheid van het museum. Hiervoor zijn binnen NEMO verschillende aanpassingen gedaan.

Route naar NEMO
Helaas is de route van en naar NEMO niet veilig toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Het advies is dan ook voor mensen met een visuele beperking om, op dit moment, niet zelfstandig de route te lopen. Vraag iemand mee die goed ziende is of kies ervoor om vanaf het station een taxi te nemen naar NEMO. NEMO is samen met Accessibility in gesprek met de gemeente Amsterdam om de knel en onveilige situaties aan te pakken. 

Navilens app
In de tentoonstelling Zuiver Water op de tweede verdieping en de tijdelijke tentoonstelling Wat een gebouw! in de Evenementenzaal wordt gebruik gemaakt van de app Navilens voor het voorlezen van de tekstborden. Open de Navilens app, scan de kleurcode met je smartphone en de informatie op het bord wordt voorgelezen.

Klik hier om de Navilens-app te downloaden van Google Play.
Klik hier om de Navilens-app te downloaden uit de App Store. 

Na het downloaden van de Navilens app dien je de app toegang te geven tot je camera. Het is mogelijk om de app-instellingen aan te passen naar wens. Links onderin de Navilens-app staat een blauw icoontje met drie witte streepjes, dit is het hoofdmenu. Onder het kopje ‘help’ in dit menu vind je een korte handleiding voor het gebruik van de Navilens-app. Hierin vind je onder andere hoe je de spraaksnelheid aan kunt passen.

Het gebruik van Navilens in NEMO zal in de toekomst worden uitgebreid. Naast het gebruik van Navilens werkt NEMO aan het verbeteren van het museumbezoek voor bezoekers met een visuele beperking samen met Bartiméus Fonds.