Activiteiten

Kinderlezingen

Hoe kun je onzichtbaar kleine dingen toch zichtbaar maken? Waarom groeien er boven op de berg geen bomen? Hoe oud kun je worden? Krijg het antwoord op deze en andere vragen tijdens de maandelijkse Kinderlezingen.

Kinderlezing

Echte kindervragen

Tijdens iedere lezing staat een echte kindervraag centraal. Samen met een wetenschapper ga je met proefjes en opdrachten op zoek naar het antwoord. Het is dus lekker interactief en je leert er veel van. De kinderlezingen zijn voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar.

  • € 5,- per losse lezing

De Kinderlezingen zijn een initiatief van NEMO Science Museum en de Universiteit van Amsterdam. Er is telkens ook een lezing om 11.00 uur voor deelnemers van de MuseumJeugdUniversiteit.

Gaat de tijd altijd door?

Natuurkundige Marcel Vonk over tijd, klokken en de rol die quantummechanica daarbij speelt.

Jouw wekker helpt je om op te staan en met een horloge heb je de tijd altijd bij je. Soms is een klok nodig die nog preciezer is, bijvoorbeeld bij GPS technologie. Natuurkundige Marcel Vonk (Universiteit van Amsterdam) bouwt mee aan de meest nauwkeurige klok ter wereld en legt met proefjes uit hoe quantummechanica, de natuurkunde van het allerkleinste, werkt.

zondag 9 februari 2020, 13.00 - 14.00 uur

Kan een bacterie plastic eten?

Scheikundige Gert-Jan Gruter over hoe de natuur ons kan helpen om plastic op te ruimen.

Tasjes, snoepwikkels, drinkflesjes, speelgoed. Dagelijkse voorwerpen die vaak van plastic gemaakt zijn. Wereldwijd gebruiken we ontzettend veel plastic en dat stelt ons voor een probleem: wat doen we met al dat plastic na gebruik? Scheikundige Gert-Jan Gruter laat in deze Kinderlezing met proefjes zien dat de natuur hierbij een handje kan helpen.

zondag 15 maart 2020, 13.00-14.00 uur

De kaartverkoop voor deze Kinderlezing start eind januari 2020.

Hoe maak je nieuwe natuur?

Ecoloog Harm van der Geest over polders, meren en dijken.

In de natuur kom je van alles tegen dat we zelf gemaakt hebben. Zonder dijken langs de rivier zouden we te maken krijgen met overstromingen. En wist je dat er op de plek van Flevoland 100 jaar geleden zee lag? Hoe zit dat? Hoe is de polder gemaakt? Ecoloog Harm van der Geest legt in deze Kinderlezing uit hoe dat gaat.

Zondag 19 april, 13.00-14.00 uur

De kaartverkoop voor deze Kinderlezing start eind februari 2020.

Hoe zie je een zwart gat?

Astrofysicus Sera Markoff over de mysteries van plekken ver weg in het heelal.

Een zwart gat is mysterieus: de zwaartekracht is er ongelooflijk sterk. Dit maakt een zwart gat interessant, want de omstandigheden zijn er anders dan op aarde. Met een telescoop kun je een zwart gat niet zien omdat zelfs licht erin verdwijnt. Maar hoe weten we dan dat ze bestaan, en waar ze zitten? Astrofysicus Sera Markoff laat met proefjes zien hoe het zit.

Zondag 17 mei 2020, 13.00-14.00 uur

De kaartverkoop voor deze Kinderlezing start eind maart 2020.

Waar zit het internet?

Informaticus Rob Belleman over hoe het kan dat je bijna overal online kunt zijn.

Een appje sturen, een e-mail ontvangen of online gamen: voor al deze dingen is internet nodig. Wat is internet, en waar zit het? En wat is er aan de hand als het niet werkt? Informaticus Rob Belleman laat in deze Kinderlezing met proefjes zien hoe het zit.

Zondag 21 juni 2020, 13.00-14.00 uur

De kaartverkoop voor deze Kinderlezing start eind april 2020.

Verslagen

Nieuwsgierig naar de Kinderlezingen of het antwoord op een van de vragen? Lees er meer over in de verslagen van alle Kinderlezingen die al geweest zijn!