Activiteiten
Kinderlezingen
Hoe kun je onzichtbaar kleine dingen toch zichtbaar maken? Waarom groeien er boven op de berg geen bomen? Krijg het antwoord op deze en andere vragen tijdens de maandelijkse Kinderlezingen. Samen met een wetenschapper ga je met proefjes en opdrachten op zoek naar het antwoord. Tijdens iedere interactieve lezing staat een echte kindervraag centraal. Geschikt voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar.
De Kinderlezingen zijn een initiatief van NEMO Science Museum en de Universiteit van Amsterdam.
Voor deelnemers van de MuseumJeugdUniversiteit is er een lezing om 11.00 uur. Aanmelden hiervoor kan via de MuseumJeugdUniversiteit.
Programma

Waarom ben je gevoelig voor sommige geluiden?
Hersenwetenschapper Romke Rouw over fijne fluister- en smerige smakgeluiden
Veel mensen vinden smakgeluiden niet fijn. Voor sommige mensen is het zelfs verschrikkelijk. Maar andere geluiden ervaren veel mensen juist als iets fijns, bijvoorbeeld fluistergeluiden. Soms kunnen ze zelfs een gelukkig gevoel geven. Waarom vinden we sommige geluiden fijn en andere niet? Hersenwetenschapper Romke Rouw legt het uit in deze Kinderlezing.
geannuleerd

Zit er orde in de chaos?
Hoeveel mensen er griep krijgen, geluid dat zich door de ruimte beweegt of hoeveel baby’s er geboren worden… Veel van de wereld om ons heen kunnen we verklaren en voorspellen aan de hand van wiskundige modellen. Toch blijf het lastig om heel precies voorspelingen te doen. Wiskundige Sonja Cox laat met proefjes in deze kinderlezingen een aantal modellen zien.
geannuleerd

Hoe laat je een dinosaurus op tafel dansen?
Dans samen met een dinosaurus in je woonkamer, speel een spel in een fantasiewereld of laat haaien laten zwemmen in de Maas. Met VR- en AR-technieken lijkt het echt te kunnen. Dat is leuk maar ook nuttig. Informaticus Rob Belleman laat in dit college met proefjes zien hoe dat zit.
11.00 (MJU) & 13.00 uur

Hoe maak je nieuwe natuur?
In de natuur kom je van alles tegen dat we zelf gemaakt hebben. Zonder dijken langs de rivier zouden we te maken krijgen met overstromingen. En wist je dat er op de plek van Flevoland 100 jaar geleden zee lag? Hoe zit dat? Hoe is de polder gemaakt? Ecoloog Harm van der Geest legt uit hoe dat gaat.
11.00 (MJU) & 13.00 uur

Kan een bacterie plastic eten?
Tasjes, snoepwikkels, drinkflesjes, speelgoed… Dagelijkse voorwerpen die vaak van plastic gemaakt zijn. Wereldwijd gebruiken we ontzettend veel plastic en dat stelt ons voor een probleem: wat doen we met al dat plastic na gebruik? Scheikundige Gert-Jan Gruter laat met proefjes zien dat de natuur hierbij een handje kan helpen.
11.00 (MJU) & 13.00 uur

Hoe zie je een zwart gat?
Een zwart gat is mysterieus: de zwaartekracht is er ongelooflijk sterk. Dit maakt een zwart gat interessant, want de omstandigheden zijn er anders dan op aarde. Met een telescoop kun je een zwart gat niet zien omdat zelfs licht erin verdwijnt. Maar hoe weten we dan dat ze bestaan, en waar ze zitten? Astrofysicus Sera Markoff laat met proefjes zien hoe het zit.
11.00 (MJU) & 13.00 uur

Verslagen
Nieuwsgierig naar de Kinderlezingen of het antwoord op een van de vragen? Lees er meer over in de verslagen van alle Kinderlezingen die al geweest zijn!
Kinderlezing december 2020: Hoe bepaal je de snelste route?
Kinderlezing september 2020: Kan iedereen topsporter worden?
Kinderlezing februari 2020: Gaat de tijd altijd door?
- Lezing september 2014: Waar komen kometen vandaan en waar gaan ze naartoe?
- Lezing juni 2014: Hoe overleef je in een zee-woestijn?
- Lezing mei 2014: Hoe werkt Google?
- Lezing april 2014: Waarom zijn er geen bergen in Nederland?
- Lezing maart 2014: Waarom ben je allergisch?
- Lezing februari 2014: Wanneer weet je iets zeker?
- Lezing januari 2014: Hoe heet is sambal?
- Lezing december 2013: Zie je wat je ziet?
- Lezing november 2013: Hoe los je met sporenonderzoek een mysterie op?
- Lezing september 2013: Wat doen satellieten in de ruimte?
- Lezing juni 2013: Hoe maak je een 3D-film?
- Lezing mei 2013: Hoe weet je of een schilderij echt is?
- Lezing februari 2013: Hoe meet je tijd?
- Lezing januari 2013: Wat is de kortste weg naar huis?