Activiteiten

Kinderlezingen

Hoe kun je onzichtbaar kleine dingen toch zichtbaar maken? Waarom groeien er boven op de berg geen bomen? Hoe oud kun je worden? Krijg het antwoord op deze en andere vragen tijdens de maandelijkse Kinderlezingen.

Kinderlezing

Echte kindervragen

Tijdens iedere lezing staat een echte kindervraag centraal. Samen met een wetenschapper ga je met proefjes en opdrachten op zoek naar het antwoord. Het is dus lekker interactief en je leert er veel van. De kinderlezingen zijn voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar.

  • € 5,- per losse lezing

De Kinderlezingen zijn een initiatief van NEMO Science Museum en de Universiteit van Amsterdam. Er is telkens ook een lezing om 11.00 uur voor deelnemers van de MuseumJeugdUniversiteit.

Agenda

Zondag 22 september 2019
13.00 uur
Hoe kun je onzichtbaar kleine dingen toch zichtbaar maken?

Kleine levende organismen, zoals bacteriën en schimmels, zijn onzichtbaar voor het blote oog. Voor het bestuderen van het allerkleinste leven zijn bijzondere microscopen nodig. Hoe werkt zo’n microscoop? Scheikundige Mark Hink (UvA) neemt echte microscopen mee en legt het uit in deze Kinderlezing.

Wat is het: Kinderlezing
Duur: 1 uur
Voor wie: Kinderen van 8 - 12 jaar

Zondag 10 november 2019
13.00 uur
Waarom groeien er boven op de berg geen bomen?

Boven op de hoogste bergen groeien geen bomen, en er ligt altijd sneeuw. Zou het niet logisch zijn als het op de top van een berg juist warmer is dan in het dal, omdat je er dichter bij de zon bent? Geoloog Carina Hoorn laat in deze Kinderlezing met proefjes zien hoe het zit.

Wat is het: Kinderlezing
Duur: 1 uur
Voor wie: Kinderen van 8 - 12 jaar

Zondag 15 december 2019
13.00 uur
Hoe oud kan ik worden?

De medische wetenschap ontwikkelt zich razendsnel. Sommige wetenschappers denken dat mensen in de toekomst veel ouder kunnen worden dan nu, maar zover zijn we nog niet. Hoe oud zou jij willen worden, als je kon kiezen? Medisch bioloog Renée van Amerongen (UvA) vertelt in deze Kinderlezing over ouder worden en of we er iets aan kunnen veranderen.

Wat is het: Kinderlezing
Duur: 1 uur
Voor wie: Kinderen van 8 - 12 jaar

Verslagen

Nieuwsgierig naar de Kinderlezingen of het antwoord op een van de vragen? Lees er meer over in de verslagen van alle Kinderlezingen die al geweest zijn!