Activiteiten

Kinderlezingen

Hoe kun je onzichtbaar kleine dingen toch zichtbaar maken? Waarom groeien er boven op de berg geen bomen? Krijg het antwoord op deze en andere vragen tijdens de maandelijkse Kinderlezingen. Samen met een wetenschapper ga je met proefjes en opdrachten op zoek naar het antwoord. Tijdens iedere interactieve lezing staat een echte kindervraag centraal. Geschikt voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar.

De Kinderlezingen zijn een initiatief van NEMO Science Museum en de Universiteit van Amsterdam.

Voor deelnemers van de MuseumJeugdUniversiteit is er een lezing om 11.00 uur. Aanmelden hiervoor kan via de MuseumJeugdUniversiteit.

Programma

VR.jpg

Hoe laat je een dinosaurus op tafel dansen?

Dans samen met een dinosaurus in je woonkamer, speel een spel in een fantasiewereld of laat haaien laten zwemmen in de Maas. Met VR- en AR-technieken lijkt het echt te kunnen. Dat is leuk maar ook nuttig. Informaticus Rob Belleman laat in dit college met proefjes zien hoe dat zit.

Zondag 21 maart
11.00 (MJU) & 13.00 uur

nieuwe natuur.jpg

Hoe maak je nieuwe natuur?

In de natuur kom je van alles tegen dat we zelf gemaakt hebben. Zonder dijken langs de rivier zouden we te maken krijgen met overstromingen. En wist je dat er op de plek van Flevoland 100 jaar geleden zee lag? Hoe zit dat? Hoe is de polder gemaakt? Ecoloog Harm van der Geest legt uit hoe dat gaat.

Zondag 18 april
11.00 (MJU) & 13.00 uur

chaos.jpg

Zit er orde in de chaos?

Hoeveel mensen er griep krijgen, geluid dat zich door de ruimte beweegt of hoeveel baby’s er geboren worden… Veel van de wereld om ons heen kunnen we verklaren en voorspellen aan de hand van wiskundige modellen. Toch blijf het lastig om heel precies voorspelingen te doen. Wiskundige Sonja Cox laat met proefjes in deze kinderlezingen een aantal modellen zien.

Zondag 16 mei
11.00 (MJU) & 13.00 uur

plastic eten.jpg

Kan een bacterie plastic eten?
Tasjes, snoepwikkels, drinkflesjes, speelgoed… Dagelijkse voorwerpen die vaak van plastic gemaakt zijn. Wereldwijd gebruiken we ontzettend veel plastic en dat stelt ons voor een probleem: wat doen we met al dat plastic na gebruik? Scheikundige Gert-Jan Gruter laat met proefjes zien dat de natuur hierbij een handje kan helpen.

Zondag 30 mei
11.00 (MJU) & 13.00 uur

zwart gat.jpg

Hoe zie je een zwart gat?

Een zwart gat is mysterieus: de zwaartekracht is er ongelooflijk sterk. Dit maakt een zwart gat interessant, want de omstandigheden zijn er anders dan op aarde. Met een telescoop kun je een zwart gat niet zien omdat zelfs licht erin verdwijnt. Maar hoe weten we dan dat ze bestaan, en waar ze zitten? Astrofysicus Sera Markoff laat met proefjes zien hoe het zit.

Zondag 13 juni
11.00 (MJU) & 13.00 uur

Kinderlezing

Verslagen

Nieuwsgierig naar de Kinderlezingen of het antwoord op een van de vragen? Lees er meer over in de verslagen van alle Kinderlezingen die al geweest zijn!

Kinderlezing december 2020: Hoe bepaal je de snelste route?

Kinderlezing september 2020: Kan iedereen topsporter worden?

Kinderlezing februari 2020: Gaat de tijd altijd door?