Activiteiten

Kinderlezingen

Hoe kun je onzichtbaar kleine dingen toch zichtbaar maken? Waarom groeien er boven op de berg geen bomen? Krijg het antwoord op deze en andere vragen tijdens de maandelijkse Kinderlezingen. Samen met een wetenschapper ga je met proefjes en opdrachten op zoek naar het antwoord. Tijdens iedere interactieve lezing staat een echte kindervraag centraal. Geschikt voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar.

De Kinderlezingen zijn een initiatief van NEMO Science Museum en de Universiteit van Amsterdam. Voor deelnemers van de MuseumJeugdUniversiteit is er een lezing om 11.00 uur.

Programma

boy-drinking-from-bottle-child-drinking-water-thirsty-boy-drinking.jpg

Kan een bacterie plastic eten?

Tasjes, snoepwikkels, drinkflesjes, speelgoed. Dagelijkse voorwerpen die vaak van plastic gemaakt zijn. Wereldwijd gebruiken we ontzettend veel plastic en dat stelt ons voor een probleem: wat doen we met al dat plastic na gebruik? Scheikundige Gert-Jan Gruter laat in deze Kinderlezing met proefjes zien dat de natuur hierbij een handje kan helpen.

zondag 15 maart 2020
13.00-14.00 uur


polder.jpg

Hoe maak je nieuwe natuur?

In de natuur kom je van alles tegen dat we zelf gemaakt hebben. Zonder dijken langs de rivier zouden we te maken krijgen met overstromingen. En wist je dat er op de plek van Flevoland 100 jaar geleden zee lag? Hoe zit dat? Hoe is de polder gemaakt? Ecoloog Harm van der Geest (over polders, meren en dijken) legt in deze Kinderlezing uit hoe dat gaat.

Zondag 19 april
13.00-14.00 uurspace33490363731_d021f9a526_b.jpg

Hoe zie je een zwart gat?

Een zwart gat is mysterieus: de zwaartekracht is er ongelooflijk sterk. Dit maakt een zwart gat interessant, want de omstandigheden zijn er anders dan op aarde. Met een telescoop kun je een zwart gat niet zien omdat zelfs licht erin verdwijnt. Maar hoe weten we dan dat ze bestaan, en waar ze zitten? Astrofysicus Sera Markoff laat met proefjes zien hoe het zit.

*De kaartverkoop voor deze Kinderlezing start eind maart 2020

zondag 17 mei 2020
13.00-14.00 uur


internetMF34159_c517b.jpg

Waar zit het internet?

Een appje sturen, een e-mail ontvangen of online gamen: voor al deze dingen is internet nodig. Wat is internet, en waar zit het? En wat is er aan de hand als het niet werkt? Informaticus Rob Belleman laat in deze Kinderlezing met proefjes zien hoe het zit.

*De kaartverkoop voor deze Kinderlezing start eind april 2020

zondag 21 juni 2020
13.00-14.00 uur


Kinderlezing

Verslagen

Nieuwsgierig naar de Kinderlezingen of het antwoord op een van de vragen? Lees er meer over in de verslagen van alle Kinderlezingen die al geweest zijn!