Lesmateriaal voor op school

Energy Labs

Ga met de klas aan de slag met energie! In Energy Labs gaan leerlingen in én met hun eigen omgeving op zoek naar manieren om energie duurzamer te gebruiken. NEMO is partner in alle Energy Labs én nodigt hen uit voor een gratis bezoek aan Energy Junkies in De Studio van NEMO. Energy Labs is voor leerlingen in vmbo-t 4 en leerlingen havo-vwo 3 of hoger. Het project kost zo’n 20 uur om uit te voeren.

Ben je geïnteresseerd?

Training 1 - De SALL Methode: woensdag 21 juni van 18.45 tot 20.15 uur.

Training 2 - Het vinden van lokale partners: donderdag 22 juni van 18.45 tot 20.15 uur. 

Schrijf je in!

Wat is een Energy Lab?

Een Energy Lab bestaat uit een paar leerlingen en minimaal twee stakeholders binnen of buiten school. De leerlingen kiezen een ‘lokaal probleem’ dat te maken heeft met energieverspilling. Om inspiratie op te doen, brengen ze een gratis bezoek aan NEMO’s nieuwe tentoonstelling over duurzame energie in NEMO de Studio. Daarna zoeken ze stakeholders uit de buurt die kunnen helpen bij de oplossing voor het probleem. Zo halen ze ideeën en kennis uit de lokale gemeenschap de school binnen. NEMO is stakeholder in alle Energy Labs en adviseert de leerlingen over hun plan. In het Energy Lab wordt samengewerkt aan de oplossing of verbetering. De leerlingen maken voorbeeldproducten (prototypen) en testen deze uit.

Voorbeelden van Energy Labs:

  • Het licht staat na schooltijd vaak nog uren onnodig aan. Werk met NEMO en de conciërge aan een plan om dit te verbeteren een voorlichtingsfilmpje voor docenten met behulp van een social media expert.
  • Andere leerlingen beseffen zich maar weinig hoeveel energie hun smartphones en laptops verbruiken. Maak er samen met een lokale kunstenaar of docent CKV/tekenen een tentoonstelling over in de kantine.

Waarom wil je Energy Labs doen in de klas?

  • Leerlingen leren hoe ze kunnen bijdragen aan hun lokale gemeenschap. Ze leren contact te leggen en samen te werken met externe partijen. Ze leren meer over duurzame omgang met energie, over hun omgeving en gemeenschap en hoe ze daarin concrete verbeteringen kunnen aanbrengen.
  • Het project kan worden uitgevoerd binnen de vakken biologie, aardrijkskunde, economie, mens & natuur, onderzoek & ontwerpen (O&O) en Natuur, Leven en Technologie (NLT).
  • Leerlingen mogen gratis naar De Studio van NEMO voor een inspiratiebezoek.
  • Leerlingen nemen deel aan een internationaal project en maken kennis met andere deelnemende scholen uit Europa via (digitale) evenementen.
  • Leerkrachten en docenten ervaren de nieuwe methodologie voor het werken met Living Labs op school (Schools As Livings Labs).
  • Leerkrachten en docenten gaan deel uitmaken van een internationaal netwerk van innovatieve scholen.

Meer informatie

Neem dan contact op met educatiemedewerker Denise Kool via projectsall@e-nemo.nl.

Wil je met de methode Schools As Living Labs werken, maar dan over een ander onderwerp? Dat kan! Lees hier meer.

Schools As Living Labs (SALL) is een Europees project waarin internationale experts een nieuwe methode voor open onderwijs ontwikkelen. Meer weten over de methode en het project? Bekijk deze pagina.

Materiaal
Schoolproject
Doelgroep
vmbo, havo & vwo