Aanbod docenten

Schools As Living Labs

Gezocht: docenten die de innovatieve lesmethode Schools As Living Labs (SALL) in de praktijk willen brengen! Met deze lesmethode tover je jouw klas om tot ‘Living Lab’. Daarin gaan leerlingen in én met hun eigen omgeving op zoek naar een manier om het voedselsysteem beter te maken. Deelnemen aan het project kan van oktober t/m december 2021 of van januari t/m juni 2022.

De inschrijving voor de info-webinars in september is gesloten. Houd deze pagina in de gaten voor nieuwe data in januari. 

Over de methode

Schools As Living Labs (SALL) is een Europees project waarin internationale experts een nieuwe methode voor open onderwijs ontwikkelen. Daarbij worden de ideeën en kennis uit de lokale gemeenschap de school binnengehaald. Het komende schooljaar staat 'het voedselsysteem' centraal. Binnen dat thema gaan scholieren met een zelfgekozen vraag aan de slag. Ze gaan in gesprek met mensen uit de buurt, zowel binnen en buiten hun school (zogenaamde stakeholders). Samen vormen ze een Living Lab team. Ze bedenken oplossingen, maken voorbeeldproducten en testen deze uit (prototypen).  Door samen te werken met de buurt, dragen ze bij aan hun lokale gemeenschap.  Lees hier een paar voorbeelden van Living Labs. 

Voor wie is Schools As Living Labs?

Schools As Living Labs richt zich op alle leerjaren en niveaus van het voortgezet onderwijs, maar primair onderwijs kan ook deelnemen. Je kunt meedoen met een groepje leerlingen, of met de hele klas.

Waarom wil je SALL doen in de klas?

  • Het project sluit aan bij deze zeven kerndoelen van het primair onderwijs, en kan in het voortgezet onderwijs worden uitgevoerd binnen de vakken biologie, aardrijkskunde, economie, mens & natuur, onderzoek & ontwerpen (O&O) en Natuur, Leven en Technologie (NLT). 
  • Scholieren leren hoe ze kunnen bijdragen aan hun lokale gemeenschap. Ze leren contact te leggen en samen te werken met externe partijen. Ze leren meer over het voedselsyseem om zich heen en hoe ze daarin concrete verbeteringen kunnen aanbrengen. 
  • Scholieren nemen deel aan een internationaal project en maken kennis met andere deelnemende scholen uit Europa via (digitale) evenementen.
  • Leerkrachten ervaren een nieuwe methodologie voor het werken met Living Labs op school.
  • Leerkrachten gaan deel uitmaken van een internationaal netwerk van innovatieve scholen.

Hoe werkt het?

Als je meedoet met SALL, zet je ten minste één Living Lab met een groepje leerlingen of een klas op en test deze. In het Living Lab team zitten andere belanghebbenden (stakeholders) uit jullie directe lokale omgeving. Denk hierbij aan de schoolkantine, het verzorgingshuis tegenover de school of de gemeente die het aangrenzende park beheert. Het opzetten van een Living Lab kost zo'n 20 uur, waarin je de leerlingen begeleidt en met en zonder hen deelneemt aan interactieve sessies met NEMO en andere docenten.

Contact

Wil je graag in oktober nog starten met Schools As Living Labs? Neem dan contact op met senior educatiemedewerker Annette van Baalen via vanbaalen@e-nemo.nl.

Er is veel ruimte om Schools As Living Labs aan te passen naar een manier die goed werkt bij jou in de klas of op school. Weet je niet goed hoe je Schools As Living Labs kunt implementeren? Of heb je een andere vraag? Ook dan denkt Annette denkt graag met je mee.