Aanbod leerkrachten

NEMO Night at the Museum

Op vrijdag 6 maart 2020 organiseert NEMO een gratis inspiratieavond voor leerkrachten. Tijdens de feestelijke avond doe je inspiratie op over wetenschap en technologie. Ga aan de slag met workshops, laat je verrassen door speciale demonstraties, ontdek het museum en geniet van muziek op het dak.

Programma

18.00 uur - Inloop
18.45 uur - Opening
19.00 tot 21:30 uur - Bepaal je eigen programma en ontdek NEMO
21.30 tot 22.30 uur - Borrel en muziek op het dak

*Bezoekers aan Night at the Museum zijn welkom vanaf 18.00 uur. Het museum is voor deze tijd niet toegankelijk. Het restaurant is wel geopend.

Gratis tickets

Kom samen met je collega's naar Night at the Museum. Deelname is gratis. 

Activiteiten

Bekijk hier wat er allemaal te doen is.

Stap in een optische illusie
Met de Ames-kamer houden we ons ruimtelijk inzicht voor de gek. In films worden dit soort kamers gebruikt om iemand groter of kleiner te laten lijken. Stap samen de kamer in en onderzoek waar jullie moeten gaan staan om groter of kleiner te worden.

Tentoonstelling in de klas
Wist je dat je sommige exhibits van NEMO heel makkelijk in je klas kunt namaken? Doe deze tour en laat je inspireren.

Maak het zelf met Maakkunde!
Laat je inspireren en ervaar dat werken met W&T in de klas/praktijk met eenvoudige middelen kan. Tijdens deze workshop ga je zelf aan de slag met een uitdagende opdracht.

Tinkeren
Laat je creativiteit de vrije loop en kom tinkeren in de Werkplaats. Tinkering is een methode, werkvorm en manieren van denken en werken. Tinkering activiteiten zijn hands-on; je wordt uitgenodigd om te spelen en te maken met gereedschappen en inspirerende materialen.

Proefjes in het lab
In het laboratorium zijn verschillende scheikundige proeven te doen. Deze proeven zijn ook te boeken in workshopvorm om met de hele klas te komen experimenteren en leren hoe een onderzoek in elkaar zit.

Demo balie
Maak kennis met spannende experimenten en chemische stoffen bij de demobalie naast het laboratorium op de derde verdieping.

Ontdek de NEMO workshops
Doe onderzoek naar zeepbellen, ontwerp een systeem voor pakketjes of leer alles over de wondere wereld van wiskunde. Dit en nog veel meer kun je met je klas doen als je een educatieve workshop bij NEMO boekt. Kom langs en ga aan de slag met verschillende korte activiteiten uit de workshops.

Samenwerking ESERO NL
Dit jaar wordt Night at the Museum georganiseerd i.s.m. ESERO NL. ESERO brengt ruimtevaart in de klas met lessen, projecten en trainingen voor leerkrachten. 
Onderstaande activiteiten worden door ESERO NL verzorgt. 

ESERO Lezing: WAT DE !@#$%^! HEELAL - het kosmisch rariteitenkabinet.
Het onmetelijke, uitgestrekte heelal om ons heen is bijzonder inspirerend. Het stemt bescheiden, laat ons nietig voelen en voelt duizelingwekkend groot. Het zit tjokvol onontgonnen kennis die ons meer kan leren over de Grote Vragen van het leven.
... Allemaal waar, maar: daar gaat deze lezing niet over. Want behalve inspirerend is het heelal namelijk ook ongelooflijk RAAR. Hoe raar precies? Dat laat wetenschapsjournalist George van Hal (de Volkskrant), co-auteur van Het Kosmisch Rarireitenkabinet jullie zien. Ga mee op rondreis langs de mafste, grootste, griezeligste en meest bijzondere dingen in het universum.

ESERO Workshop Planeet Mars (Groep 5-8)
Mars is een van onze dichtstbijzijnde buren, maar toch zijn er nog nooit mensen geweest. Kunnen we ooit wonen op Mars? Tijdens deze workshop maak je hands on kennis met lessen over onze rode planeet en ga je met een paar simpele regels een Marsrover programmeren.

ESERO Workshop Planeet Aarde (Groep 5-8)
Onze eigen aarde is de enige planeet waarvan we zeker weten dat er leven is. In deze workshop kijken we nader naar verschillende aspecten van deze bijzondere planeet, zoals water, lucht en ijs. Welke invloed hebben deze? We doen proefjes om daar meer over te weten te komen.

ESERO Workshop Wat is dat voor planeet? (Groep 1 - 4)
Als we een nieuwe planeet ontdekken, willen onderzoekers daar alles van weten. Ze onderzoeken van veraf, maar als het kan ook van dichterbij. Wat zie je op al die verschillende afstanden wel en niet? Hoe moet je wat je ziet interpreteren?

Het NOVA Mobiel planetarium  (Groep 1-8)
Het mobiel planetarium van NOVA is een ervaring op zich. Tijdens de voorstelling ziet u het heelal geprojecteerd op de koepel. U maakt een reis door het zonnestelsel en ziet planeten, manen en kometen van dichtbij.

Eten en drinken

Tijdens Night at the Museum zijn de koffiebar, het museumcafé en de serrebar geopend. Het museumrestaurant is open voor een avondmaaltijd.

Korting in de NEMO Shop

De NEMO Shop is de gehele avond geopend. Bezoekers van Night at the Museum krijgen speciaal op deze avond 20% korting, uitgezonderd Nederlandse boeken.

Aftermovie 2019

Bekijk hier een sfeerimpressie van Night at the Museum 2019.

Voor wie

Deze avond is speciaal voor leerkrachten (in opleiding). Het is niet geschikt voor kinderen of recreatieve bezoekers.