Aanbod leerkrachten

NEMO Night at the Museum

De NEMO Leerkrachtenclub organiseert op vrijdag 12 april 2019 een gratis inspiratieavond voor leerkrachten. Tijdens deze avond stel je zelf je programma samen, ontdek je NEMO en doe je inspiratie op over wetenschap en technologie.

Tijdens de Night at the Museum op vrijdagavond 12 april is er van alles te doen voor leerkrachten in NEMO. Ga aan de slag met workshops, laat je verrassen door speciale demonstraties of ontdek het museum zelf. 

Voorlopig programma
18.30 uur - Inloop
19.00 uur - Bepaal je eigen programma en ontdek NEMO
21.00 uur - Borrel en muziek op het dak
22.30 uur - Einde

De editie van 2019 wordt georganiseerd in samenwerking met Mocca, het expertisecentrum voor cultuuronderwijs in Amsterdam tijdens de Mocca Maand van de Cultuureducatie onder het thema De Kunst van Techniek.

Activiteiten 

Pop-up proefjes en demonstraties
De publieksbegeleiders van NEMO staan de hele avond klaar met opvallende proefjes en spectaculaire demo’s.

Ruimteschip Aarde
In deze demonstratie laten indrukwekkende satellietbeelden en een grote interactieve globe zien hoe onze aarde er vanuit de ruimte uitziet. 

Schatgraven in de NEMO website
Op de NEMO website vind je een veelheid aan proefjes, weetjes en inspirerende ideeën voor in de klas. Draai aan het rad en vind jouw schat! Win geheime tips, extra uitleg of een tof experiment.

NEMO in de klas
Wist je dat je heel makkelijk een mini tentoonstelling in je klas kan maken? Doe de tour door NEMO en laat je inspireren door de tentoonstellingen.

Wiskundecasino
De waanzinnige wereld van getallen is overal om ons heen. Beproef je wiskundig inzicht én geluk met het dobbelspel. Ontdek de tentoonstelling ‘Wereld van vormen’ en maak kennis met de workshop Ontcijfer je wereld.

Maak een festivallampje met Maakkunde
Misschien ken je dit probleem: je bent op een drukbezocht festival en een bekende zoekt je in de menigte. Wat nu? Ontwerp en maak een festivallampje waarmee je altijd opvalt! Laat je inspireren door de lesmethode Maakkunde en ontdek dat wetenschap en technologie in de klas leuk is voor leerlingen én leerkrachten.

Ontwerp en bedien je uitvinding
Wat is jouw geniale uitvinding? Ontwerp hem op papier en stap via een green screen in je eigen uitvinding!

Rollen of draaien
Laat je creativiteit de vrije loop in de Werkplaats. Maak zelf een tandwielconstructie en kijk hoe ze bewegen als je er één laat draaien, of laat het lekker rollen met een zelfontworpen knikkerbaan.

Proefjes in het lab
Labjas aan en veiligheidsbril op! In het laboratorium kun je zelf aan de slag met verschillende scheikundige proeven. Of laat je verwonderen door de spannende experimenten bij de demo-balie.

Open School café
‘It takes a village to raise a child’, zo luidt een bekend Afrikaans gezegde. Om leerlingen een rijke leeromgeving te bieden betrekt een Open School de buitenwereld bij het curriculum op school. Onderzoek in het Open School café hoe ‘open’ jouw school al is, en wat het gratis professionaliseringstraject van NEMO voor jou kan betekenen!

ESERO brengt ruimtevaart in de klas
Het heelal fascineert. Het bevat talloze sterren, planeten en manen. Het prikkelt de nieuwsgierigheid, de onderzoekszin en de fantasie van je leerlingen. We laten zien hoe je ruimtevaart en sterrenkunde in de klas kan brengen.

Stap in een optische illusie
Houd je ruimtelijk inzicht voor de gek! Stap samen de Ames-kamer in en onderzoek waar jullie moeten gaan staan om groter of kleiner te worden. Een NEMO medewerker zet dit grootse (of kleinste) moment graag voor je op de kiek!

DIAG/NOSE
Hoe goed ruik jij? Test je reukvermogen bij DIAG/NOSE. Herken en benoem alle geuren in de multisensorische periscoop-installatie van kunstenaarsduo Tijdmakers en krijg direct jouw persoonlijke resultaat.

NEMO R&D                                                   
In de ruimte Research and Development wordt onderzoek gedaan naar Science leren. Ook test NEMO hier nieuwe ideeën voor tentoonstellingen met bezoekers. Word ook een proefkonijn en laat je vanavond testen op je samenwerking-skills.

NEMO inspiratiebalie
Nieuwe ideeën nodig voor wetenschap en technologie in de klas? Kom langs bij de NEMO inspiratiebalie. Hier vind je inkijkexemplaren van het lesmateriaal, voorbeeldexperimenten en informatie overnascholingen van NEMO. Bekijk alle materialen, stel je vraag en krijg tips & tricks van een educatiemedewerker.

Ontdek de NEMO workshops
Doe onderzoek naar zeepbellen, ontwerp een systeem voor pakketjes of leer alles over de wondere wereld van wiskunde. Dit en nog veel meer kun je met je klas doen als je een educatieve workshop bij NEMO boekt. Kom langs en ga aan de slag met verschillende activiteiten, kijk het lesmateriaal in en stel al je vragen aan een educatiemedewerker.

Borrel en live muziek
Vanaf 21.00 uur is er een borrel met live muziek. Geniet met collega’s van een drankje met uitzicht over Amsterdam op het dak van NEMO. 

Praktische info

Eten en drinken
Tijdens Night at the Museum zijn de koffiebar, het museumcafé en de serrebar geopend. Het museumrestaurant is ook open. Daar wordt o.a. een vegetarische daghap voor € 5,- aangeboden.

NEMO Shop
De NEMO Shop is de gehele avond geopend. Bezoekers van Night at the Museum krijgen speciaal op deze avond 20% korting, uitgezonderd Nederlandse boeken.

Meer verdieping?

Tijdens deze inspiratieavond maak je op een laagdrempelige en toegankelijke manier kennis met wetenschap en techniek in de klas. Wil je meer verdieping? Bekijk dan ons totale nascholingsaanbod voor leerkrachten.