Wat is er te doen

Verdiepingen

Ervaar hoe wetenschap werkt, ontrafel de techniek om je heen, onderzoek de bouwstenen van de kosmos, ontdek wie je zelf bent en speel met energie op vijf verdiepingen in NEMO.

1 Fenomena

In Fenomena op de eerste verdieping ervaar je hoe wetenschap werkt. Met wetenschap kun je de wereld om je heen beter begrijpen. Onderzoek hoe natuurverschijnselen als licht, geluid en statische elektriciteit in elkaar zitten. Leer hoe je in een aantal stappen een gedegen wetenschappelijk onderzoek uitvoert. Ontdek hoe de wetenschap zich de afgelopen eeuwen heeft ontwikkeld, stap in de wereld van een achttiende-eeuws wetenschappelijk genootschap en bezoek het oudste museum van Nederland. Doe mee aan een echt wetenschappelijk onderzoek in Science Live. Help NEMO beter te maken en test nieuwe tentoonstellingen en workshops in NEMO Research & Development

2 Technium

In Technium op de tweede verdieping ontrafel je de techniek om je heen. Met techniek kun je de wereld vormgeven en verbeteren. Bouw een stevig bouwwerk en hou rekening met de krachten die erop werken. Ontwerp, maak, test en verbeter simpele technische producten in de Werkplaats. Onderzoek de kracht van water, ontdek alles over waterzuivering en zorg ervoor dat Nederland niet onder water loopt. Maak onderdeel uit van een logistiek proces en kom alles te weten over de wereld achter een online bestelling. Zie hoe apparaten van vroeger de basis vormen voor de technologische snufjes van nu. Vind uit hoe de wereld om ons heen bestaat uit wiskundige vormen en patronen. Leer waarom je fossiele brandstoffen beter kan vervangen door andere duurzame energiebronnen. 

3 Elementa

In Elementa op de derde verdieping onderzoek je de bouwstenen van de kosmos. Alles om je heen, waaronder jijzelf, is opgebouwd uit deze bouwstenen oftewel atomen. Ga terug naar de oerknal, leer over miljarden jaren oude sterren en hoe zij nu onze wereld vormen. Vind uit wat leven eigenlijk is en wat leven op een planeet mogelijk maakt. Ontdek dat kosmische straling ongemerkt overal aanwezig is. Bekijk de allergrootste ontploffingen in de ruimte. Gebruik één van de microscopen om de allerkleinste deeltjes te bekijken. Trek een labjas aan en experimenteer zelf in het laboratorium.

4 Humania

In Humania op de vierde verdieping ontdek je wie je zelf bent. Als je de levende wereld wil leren kennen, kun je natuurlijk het beste beginnen met je eigen lijf. Doe verrassende experimenten en vind uit hoe het menselijk brein werkt. Kom te weten wat je tot mens maakt en hoe ontzettend belangrijk je hersenen hierbij zijn. Ontdek dat we schijnbaar erg op elkaar lijken, maar dat iedereen uiteindelijk uniek is. Daag al je zintuigen uit en neem je sterke en zwakke punten onder de loep. Leer alles over je gezondheid, geheugen, geluk, gezicht en gedrag.

5 Energetica

In Energetica op het dakplein speel je met energie. We hebben energie nodig in ons dagelijks leven en die energie is overal om ons heen. Ervaar de kracht van duurzame energiebronnen als wind water en zon op het gratis toegankelijke dak van NEMO. Wek zelf energie op en ga de strijd aan met de elementen. Speel met water en maak zelf een regenboog. Ontdek hoe laat het is terwijl je zelf de wijzer bent van een levensgrote zonnewijzer. Droom weg in een gemakkelijke stoel voorzien van zonnepanelen en kijk naar sculpturen die bewegen in de wind. Ontspan en geniet van een lunch of een kop koffie in het restaurant met een indrukwekkend uitzicht op Amsterdam.