Activiteiten

Science Live

Lijkt het je leuk om proefpersoon te zijn in echt wetenschappelijk onderzoek? Doe dan mee aan Science Live, NEMO's innovatieve onderzoeksprogramma. Science Live is een doorlopend project waarbij echte wetenschappers naar NEMO komen, omdat ze voor hun onderzoek veel proefpersonen nodig hebben van verschillende leeftijden en met uiteenlopende achtergronden. Afhankelijk van het soort onderzoek is Science Live geschikt voor zowel volwassenen als kinderen.

Deze zomer in Science Live

Weekend van de Wetenschap, onderzoek je eigen vingerafdruk

Zet je hersens aan het werk

Om puzzels op te lossen moeten je hersens aan het werk. Je moet logisch nadenken, goed kijken en doorzetten. Soms lukt dat niet alleen en heb je hulp nodig, of help jij juist weer iemand anders verder. Door te kijken naar hoe mensen puzzels oplossen kunnen we veel leren over hoe we problemen aanpakken. Doe mee aan het onderzoek van Universiteit Utrecht en kom erachter hoe jij te werk gaat bij het oplossen van hersenkrakers.

8 t/m 12 jaar, 15 minuten

Zaterdag 8 t/m vrijdag 21 juli
11.00 – 17.00 uur

Codestarter laptop

Kun jij genoeg donors werven?

Speel je wel eens videogames? In het onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam test je een game waarbij je bloedplasma-donors werft. Bloedplasma wordt gebruikt om medicijnen voor zieke mensen te maken. Helaas zijn er niet genoeg donors. Dit onderzoek wil de kennis en bewustwording over bloedplasma-donatie vergroten. Lukt het jou om voldoende donors te werven? Kom spelen!

8 t/m 18 jaar en ouders/begeleiders, 15 minuten

Zaterdag 22 juli t/m vrijdag 4 augustus
10.00 – 17.00 uur

Codestarter cirkel

Kan jij een perfecte cirkel tekenen?

Als we ergens goed in zijn, vinden we het vaak leuk om te doen. De Vrije Universiteit Amsterdam onderzoekt motivatie en leren tijdens tekenen. In dit onderzoek leer je om een perfecte cirkel te tekenen op een iPad. Motiveert succes jou ook om steeds beter te worden?

8 t/m 14 jaar en ouders/begeleiders, 15 minuten

Zaterdag 5 t/m vrijdag 18 augustus
10.00 – 17.00 uur

Science Live - Meivakantie 2017 - foto van DigiDaan

Ben jij slimmer dan kunstmatige intelligentie?

Kan kunstmatige intelligentie creatieve verbanden leggen net zoals wij dat kunnen? En welke huiswerkopgaven kunnen niet door ChatGPT worden beantwoord? De Universiteit van Amsterdam doet onderzoek waarin het kinderdenken wordt vergeleken met dat van kunstmatige intelligentie. Doe mee met dit onderzoek door opdrachten te doen op een tablet.

Vanaf 4 jaar, 15 minuten

Vrijdag 25 augustus t/m vrijdag 1 september
10.00 – 17.00 uur

Onderzoek doen in Science Live

Ben je een wetenschapper? Wil je graag onderzoek doen in Science Live? Heb je een onderzoeksvraag die het brede publiek van NEMO aanspreekt? Hier vind je meer informatie over onderzoek doen in Science Live.

Partner(s)