Activiteiten

Science Live

Lijkt het je leuk om proefpersoon te zijn in echt wetenschappelijk onderzoek? Doe dan mee aan Science Live, NEMO's innovatieve onderzoeksprogramma.

Werk aan de wetenschap

Science Live is een doorlopend project waarbij echte wetenschappers naar NEMO komen omdat ze voor hun onderzoek veel proefpersonen nodig hebben van verschillende leeftijden en met uiteenlopende achtergronden. Afhankelijk van het soort onderzoek is Science Live geschikt voor zowel volwassenen als kinderen.

Programma

6 t/m 21 juli
10.00 - 17.30 uur
Hoe beweegt je tong tijdens het spreken?

Voor wie: kinderen vanaf 4 jaar, met een ouder

Waarom kun je niet praten zonder je tong te bewegen? Hoe goed ben jij in het voorspellen van klanken en hoe vaak kun jij ‘pa-ta-ka’ zeggen in één ademhaling? In het onderzoek van taalwetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen in NEMO Science Museum kun je achter het antwoord op deze vragen komen. Kinderen vanaf 4 jaar (en hun ouders) mogen meedoen aan de test. Met behulp van een echoscopie-apparaat kun je live zien hoe je tong beweegt tijdens het spreken. Doe jij mee aan een echt wetenschappelijk onderzoek? 

22 juli t/m 4 augustus
10.00 - 17.30 uur
3D tekenen in virtual reality

Voor wie: kinderen van 8 tot 12 jaar, met een ouder

Tekenen op papier kun je waarschijnlijk al. Met virtual reality (VR) kun je nu ook tekenen in 3D! Maar wat gebeurt er eigenlijk in je hersenen wanneer je zo’n nieuwe beweging maakt? Onderzoekers van de Vrije Universiteit en Universiteit van Amsterdam doen hier onderzoek naar in NEMO Science Museum. Alle gezonde kinderen van 8 tot en met 12 jaar en hun vader of moeder mogen meedoen. Je gaat 3D tekenen in VR terwijl je bewegingen worden gemeten met sensoren. Ben je benieuwd? Doe mee! 

Uitslagen leugenonderzoek

Heb je meegedaan aan het onderzoek over liegen en wil je weten hoe goed je was in liegen en het in detecteren van leugens van anderen? En stiekem kijken of je beter was dan je familieleden? Bekijk dan hier de scores. (Here you can find the results in English)

Onderzoek doen in Science Live

Ben je een wetenschapper en wil je graag onderzoek doen in Science Live? En heb je een onderzoeksvraag die het brede publiek van NEMO aanspreekt? Hier vind je meer informatie

Partner(s)