Aanbod docenten

Science Night

Jaarlijks organiseert NEMO de Science Night. Een gratis inspiratieavond speciaal voor docenten onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Programma

Doe lesideeën op tijdens interessante workshops en boeiende lezingen. Met sprekers van o.a. NEMO KennislinkESERO.nl en NEMO Science Museum.

Programma Science Night 2019

Bezoek nu de nieuwe tentoonstelling Humania - vmbo, havo, vwo
Humania is een verrassende tentoonstelling waarin je alles te weten komt over je eigen soort: de mens. Een heleboel onderwerpen die iets zeggen over wie je bent worden er behandeld: van je naam tot hoe je je verjaardag viert. Daarbij komen ook onderwerpen als seks of de dood aan bod. Ben je wel zo uniek als je denkt? Of lijken we allemaal op elkaar?

Sneak Preview lesmateriaal Humania - vmbo, havo, vwo
NEMO is druk bezig met het ontwikkelen van lesmateriaal bij de splinternieuwe tentoonstelling Humania. Nieuwsgierig? Kom naar de Sneak Preview van het lesmateriaal en stel al je vragen. Neem je smartphone mee en ga aan de slag!

DNA-dialoog met Marc van Mil - 19.30 uur & 20.45 uur
Hoe ver willen we gaan in het aanpassen van het DNA van embryo’s, nu dat langzamerhand binnen onze mogelijkheden begint te komen? Willen we erfelijke ziekten voorkomen? Of willen we ons nageslacht genetisch verbeteren, en wat zou dat dan kunnen inhouden? Marc van Mil (biomedicus, oud-docent van het jaar en onderwijsinnovator) laat zien wat er medisch kan en hoe je over dit onderwerp de dialoog aan kunt gaan, ook in de klas.

In your face–quiz door Faces of Science: jonge wetenschapper in de klas - havo, vwo - 19.00uur & 20.15uur
De Faces of Science zijn jarig en vieren hun eerste lustrum met een quiz voor de scholieren op hun eigen middelbare school. Probeer de quiz nu uit op de Science Night. Faces of Science zet promovendi uit verschillende vakgebieden in de schijnwerpers en laten zo zien wat het leven als wetenschapper inhoudt.

Probeer nu de NEMO workshops - vmbo, havo, vwo 
De NEMO workshops voor VO scholen staan op verschillende plekken in NEMO, zodat je ze zelf kunt uit te proberen. Je kunt gewoon binnen lopen en aanschuiven, maak bijvoorbeeld een kettingreactie, lichtbaan of zoek een exo planeet.  

Première expertvideo Maaltijd op Mars - havo, vwo
Op deze avond is voor het eerst de nieuwste video over ruimte-experts te zien. Hoe kun je ervoor zorgen dat er voedsel groeit op Mars? Bekijk de video en de bijbehorende les waarin de leerlingen een eigen ecosysteem ontwerpen in een gesloten pot. 

ESERO workshop: Mens in de ruimte havo, vwo  - 19.00 uur & 20.30uur
Mensen zijn aangepast aan de omstandigheden op aarde. Omstandigheden in de ruimte, bijvoorbeeld in een ruimtestation, op de maan of op mars, zijn anders. Wat heeft het voor gevolgen als we daar toch willen wonen bijvoorbeeld voor onze smaak, reuk, en evenwichtsorgaan? Tijdens deze workshop gaan we in op de omstandigheden in de ruimte en wat voor invloed dat heeft op de mens.

ESERO CanSat competitie - havo, vwo
Maak van een frisdrankblikje (Can) een satelliet (Sat) met een missie; dat is de opdracht van de CanSat competitie georganiseerd door ESERO. Studenten van DARE, Delft Aerospace Rocket Engineering, presenteren de door hen gebouwde raket die de CanSats lanceert.

ESERO Bekijk Nederland van boven - havo, vwo
Loop langs het Satellietdataportaal en zie de invloed van de mens op Nederland vanuit de ruimte. Neem ook de bijbehorende pilotles mee die is ontwikkeld door ESERO.

Juicy questions in de klasvmbo, havo, vwo
Hoe kun je groepjes zoveel mogelijk keuzevrijheid geven en toch structuur bieden bij het bedenken van onderzoeksvragen? Met Juicy questions! Probeer het samen uit! 

Open school café - vmbo havo vwo 
Kom gezellig langs in het Open school café! Speel het vaardighedenspel en praat mee over hoe je nog meer uit je lessen kunt halen door de buitenwereld te betrekken. Laat je inspireren door het project Open Schools for Open Societies met voorbeeldprojecten uit heel Europa onder het genot van een lekker drankje.