
Aanbod docenten
Science Night
Woensdag 22 november 2023 organiseerde NEMO Science Night: dé gratis inspiratieavond voor (aankomende) docenten van het voortgezet onderwijs.
Programma
Tijdens de feestelijke avond ontdekten docenten leuke en activerende lessen voor in de klas, gingen ze aan de slag met workshops en werd er gevierd dat NEMO 100 jaar bestaat. Ook konden bezoekers deze avond in NEMO stemmen voor de Tweede Kamer verkiezingen. Science Night werd samen met ESERO NL georganiseerd.
18.00 - 18.30 uur: Aanvang
18.30 - 18.45 uur: Opening
18.45 - 21.30 uur: Kies je eigen workshops, lezingen en activiteiten
21.30 - 22.30 uur: Feestelijke borrel
Acitiviteiten

Vier NEMO 100 jaar
Een eeuw lang nieuwsgierig —dat wordt gevierd met een extra feestelijk programma! Neem een duik in de ballenbak, win toffe onderwijsprijzen en geniet van live muziek. Er zijn hapjes en drankjes en we sluiten de avond af met een feestelijke borrel.

Slimme trucs voor een beter beeld van zwarte gaten
Hoe onderzoek je iets dat je niet kan zien? Christiaan Brinkerink van het Radboud Radio Lab vertelt over slimme trucs die in de interferometrie gebruikt worden om zwarte gaten in beeld te brengen. Zo moeten verschillende telescopen zeer nauwkeurig afgesteld staan, posities van de stations elke dag op de millimeter nauwkeurig worden gecorrigeerd en klokken extreem synchroon worden gehouden. Christiaan vertelt hier levendig over, demonstreert een paar instrumenten en legt uit waarom deze waarnemingen belangrijk zijn.

Vlieg met drones
Op deze speciale editie van de Science Night organiseert FutureMindz drone vliegen. Hoeveel gewicht kan een drone aan voordat deze te zwaar wordt om naar de bestemming te vliegen? Hoe kan het dat de rotorbladen van een drone hem de lucht in kunnen tillen en daar houden? Ontdek door middel van challenges hoe drones werken, vliegen en ons leven gemakkelijker zouden kunnen maken. Nieuwsgierig? Kom langs en ontdek de wereld van drones in het onderwijs.

NEMO workshops: Maak je eigen lichtbaan en Ontwerpen
Deze twee leerzame workshops zijn gratis te boeken bij een schoolbezoek aan NEMO. Maak een baan van licht door een lichtbundel via spiegels, prisma's, mini-discobollen en lenzen te sturen. Of bouw bij de workshop Ontwerpen een systeem om een bakje met glaswerk te vervoeren.

NEMO workshop: Bouw je eigen kettingreactie
Bouw met anderen je eigen onderdeel van een lange kettingreactie. Na afloop weet je het belangrijkste principe van dit experiment: actie is reactie. Deze workshop is gratis te boeken bij een schoolbezoek aan NEMO. Er is een inleidende les voor in de klas beschikbaar.

Zeker weten?!
Ervaar in deze interactieve demonstratie hoe je met een experiment aannames kunt bewijzen of ontkrachten. Hierbij worden de stappen van onderzoekend leren gebruikt. Deze interactieve demonstratie is voor brugklassen en 2 havo/vwo gratis is te boeken bij een schoolbezoek.

Ervaar het aanbod van NEMO op de museumvloer
NEMO biedt een aantrekkelijke aanvulling op de lessen in de klas. Leerlingen komen op de tentoonstellingsvloer op een verrassende manier met wetenschappelijke fenomenen en technologische principes in aanraking. Bezoek tijdens Science Night gratis de tentoonstellingen en probeer de lesmaterialen voor leerlingen zelf uit. Wat kom jij onderzoeken met je klas?

Faces of Science
De jonge onderzoekers van Faces of Science vertellen in flitslezingen over hun baanbrekende onderzoek. Leer meer over de rol van DNA-mutaties in evolutie en wat je hiermee kunt doen in de klas, hoe we een gezond en duurzaam dieet bij jongeren kunnen stimuleren en wat artificial intelligence kan betekenen voor behandeling van hersentumoren. Ga zitten en laat je meeslepen in de wereld van de wetenschap.
Beeld: Pixabay

Kruip in het NOVA planetarium
Kruip in het mobiele planetarium van NOVA – Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie - voor een bijzondere ervaring. Tijdens de voorstelling wordt het heelal op de koepel boven je geprojecteerd. Maak een reis door het zonnestelsel en bekijk planeten, manen en kometen van dichtbij.

Verken de ruimte met ESERO
Met je klas aan de slag met ruimtevaart? Kom langs bij ESERO NL. Bekijk het lesmateriaal, doe een experiment en leer meer over trainingen. Ontdek hier ook de schoolprojecten van ESERO. Leer bijvoorbeeld over programmeren in het ISS en ontdek hoe je een maanbasis bouwt. Of onderzoek het klimaat met satellietdata en leer hoe je je eigen satelliet kunt lanceren!

ESERO-workshop: Earth Observation Browser
Bekijk de aarde vanuit de ruimte en volg bebossing, overstromingen en de atmosfeersamenstelling door de jaren heen. Met de Earth Observation Browser bekijk je satellietbeelden en bestudeer je metingen om zo de veranderingen op onze planeet te zien.

ESERO-workshop: Hack een exoplaneet met CHEOPS
Welke planeten zijn er buiten ons zonnestelsel? En hoe komen we hier meer over te weten? In deze workshop werk je als een wetenschapper, onderzoek je reeds bekende exoplaneten met data van de ESA-satelliet CHEOPS en leer je meer over de educatieve hackathon 'Hack een Exoplaneet'.

Stevin, Galilei en Newton: Hoe goed ken jij deze klassieken?
Drie klassiekers uit de natuurkunde; Stevin, Galilei en Newton. In deze workshop word je uitgedaagd hun experimenten te herhalen en te verklaren. Hoe goed ken jij je klassiekers? Ga de challenge aan en win een prijs!

Discussiëren kun je leren!
Moet artificial intelligence deel worden van het onderwijs? Ligt de verantwoordelijkheid om nepnieuws te herkennen bij de leerlingen? Ontdek hoe je in de klas een gesprek voert over deze gevoelige onderwerpen bij het rad van debat.

Proefjes in het lab
Labjas aan en veiligheidsbril op! In het laboratorium kun je zelf aan de slag met verschillende scheikundige proeven. Ontdek hoe witte was z'n kleur behoudt en werk mee aan de NEMO-jubileumslinger door je eigen vlaggetje te verven met chemische reacties.

Photobooth
Duik in de NEMO-photobooth en gebruik iconische props om je eigen brein en dat van anderen nog meer te foppen. Blaas gigantische zeepbellen of til een enorme meteoriet en maak zo je optische illusie nog leuker .

Kom stemmen in NEMO
Tijdens Science Night zijn 22 november ook de Tweede Kamer verkiezingen. Daarom is NEMO de hele dag een stembureau en kun je tot 21.00 uur je stem uitbrengen. De exitpolls zijn live te volgen en je kunt meedoen aan leuke activiteiten die te maken hebben met de verkiezingen.
Let op: alleen bewoners van de gemeente Amsterdam kunnen in NEMO hun stem uitbrengen. Kom je uit een andere gemeente en wil je ook in NEMO stemmen? Vraag dan een kiezerspas aan.