Aanbod docenten

Science Night

Woensdag 22 november 2023 ben je vanaf 18.00 uur welkom in NEMO voor Science Night: dé gratis inspiratieavond voor docenten van het voortgezet onderwijs.

Programma

Tijdens de feestelijke avond ontdek je samen met je collega’s leuke en activerende lessen voor in de klas, ga je aan de slag met workshops en vieren we dat NEMO 100 jaar bestaat. Ook kun je deze avond in NEMO stemmen voor de Tweede Kamer verkiezingen en live de uitslagen volgen. Science Night wordt samen met ESERO NL georganiseerd.

18.00 - 18.30 uur: Aanvang
18.30 - 18.45 uur: Opening
18.45 - 21.30 uur: Kies je eigen workshops, lezingen en activiteiten
21.30 - 22.30 uur: Feestelijke borrel

Aanmelden

Meld jezelf en je collega's hier gratis aan voor Science Night op 22 november. 

Acitiviteiten

Borrel night at the museum

Vier NEMO 100 jaar 

Een eeuw lang nieuwsgierig —dat wordt gevierd met een extra feestelijk programma! Neem een duik in de ballenbak, win toffe onderwijsprijzen en geniet van live muziek. Er zijn hapjes en drankjes en we sluiten de avond af met een feestelijke borrel.

Drone vliegen

Vlieg met drones

Op deze speciale editie van de Science Night organiseert FutureMindz drone vliegen. Hoeveel gewicht kan een drone aan voordat deze te zwaar wordt om naar de bestemming te vliegen? Hoe kan het dat de rotorbladen van een drone hem de lucht in kunnen tillen en daar houden? Ontdek door middel van challenges hoe drones werken, vliegen en ons leven gemakkelijker zouden kunnen maken. Nieuwsgierig? Kom langs en ontdek de wereld van drones in het onderwijs.

Bewegend bord tinkeren.jpg

Tinker een bewegend bord

Tinkeren is denken met je handen en leren door te doen. Ga in deze actieve workshop aan de slag met karton en maak een bewegend bord met een boodschap. Waarvoor wil je aandacht vragen met je bewegende bord? Een plastic opruimdag in het park, minder vlees in de kantine op school? Of gebruik de opdracht om leerlingen een biologisch of natuurkundig fenomeen uit te laten leggen. 

NEMO workshop.jpg

Probeer de NEMO-workshops

Alle NEMO-workshops voor scholen van het voortgezet onderwijs kun je deze avond zelf uitproberen. Loop binnen en schuif aan. Bouw bijvoorbeeld een kettingreactie, maak een lichtbaan of bezoek de demonstratie Zeker Weten?!  

NEMO lesmateriaal vloer.jpg

Ervaar het aanbod van NEMO op de museumvloer 

NEMO biedt een aantrekkelijke aanvulling op de lessen in de klas. Leerlingen komen op de tentoonstellingsvloer op een verrassende manier met wetenschappelijke fenomenen en technologische principes in aanraking.  Bezoek tijdens Science Night gratis de tentoonstellingen en probeer de lesmaterialen voor leerlingen zelf uit. Wat kom jij onderzoeken met je klas?  

MF37563.jpg

Verken de ruimte met ESERO

Wil je met je klas aan de slag met ruimtevaart? Kom langs bij ESERO NL. Bekijk het lesmateriaal, doe een experiment en leer meer over trainingen. Ontdek hier ook de schoolprojecten van ESERO. Leer bijvoorbeeld over programmeren in het ISS en ontdek hoe je een maanbasis bouwt. Of onderzoek het klimaat met satellietdata en leer hoe je je eigen satelliet kunt lanceren! 

climate detectives.jpg

ESERO-workshop: Earth Observation browser 

Bekijk de aarde vanuit de ruimte en volg bebossing, overstromingen en de atmosfeersamenstelling door de jaren heen. Met de Earth Observation-browser bekijk je satellietbeelden en bestudeer je metingen om zo de veranderingen op onze planeet te zien.  

hack een exoplaneet

ESERO-workshop: Hack een exoplaneet met CHEOPS 

Welke planeten zijn er buiten ons zonnestelsel? En hoe komen we hier meer over te weten? In deze workshop werk je als een wetenschapper, onderzoek je reeds bekende exoplaneten met data van de ESA-satelliet CHEOPS en leer je meer over de educatieve hackathon 'Hack een Exoplaneet'. 

NEMO avond gebouw

Kom stemmen in NEMO

Tijdens Science Night zijn 22 november ook de Tweede Kamer verkiezingen. Daarom is NEMO de hele dag een stembureau en kun je tot 21.00 uur je stem uitbrengen. De exitpolls zijn live te volgen en je kunt meedoen aan leuke activiteiten die te maken hebben met de verkiezingen.  

Let op: alleen bewoners van de gemeente Amsterdam kunnen in NEMO hun stem uitbrengen. Kom je uit een andere gemeente en wil je ook in NEMO stemmen? Vraag dan een kiezerspas aan.