Aanbod docenten

Science Night

De Science Night vond plaats op 20 november 2018. De volgende editie vindt plaats in het najaar van 2019.

Download hier alle lesmaterialen en documenten bij de activiteiten op de Science Night 2018.

Lezing Eveline Crone
Eveline Crone verzorgde de openingslezing van de Science Night 2018. Zij is hoogleraar neurocognitieve ontwikkelings- en onderwijspsychologie in Leiden en ambassadeur van het Weekend van de Wetenschap in 2018. Haar boek Het Puberende Brein was een bestseller in 2008 en is dit jaar opnieuw uitgebracht. 

Download hier de lespakketten over vriendschap en zelfbeeld.
Lees meer over Eveline Crone op NEMOkennislink. 

Lezing Faces of Science: jonge wetenschapper in de klas - havo, vwo
Faces of Science zet promovendi uit verschillende vakgebieden in de schijnwerpers. Zij laten jongeren zien wat het leven als wetenschapper inhoudt. Linda Drijvers onderzoekt hoe hersengebieden met elkaar communiceren door middel van hersengolven wanneer je taal verwerkt en daarbij spraak aan handbewegingen koppelt. Lees hier meer over de Faces of Science.

Workshop Planeetonderzoek - havo,vwo
In deze NEMO workshop ga je in een team aan de slag met het onderzoeken van een exoplaneet. Met behulp van verschillende experimenten en metingen kom je erachter of de planeet misschien wel leefbaar is. Deze workshop is ontwikkeld bij de vernieuwde derde verdieping: Leven in het heelal.

Workshop Zwaartekracht in het heelal – alle niveaus
Zwaartekracht is overal. Het is daardoor een onderwerp met vele invalshoeken. Tijdens de workshop maak je kennis met activiteiten waarmee de leerlingen bewust worden van zwaartekracht om hen heen, maar ook in het heelal. Onder andere met een interactieve game en verschillende lesmaterialen van ESERO NL en NEMO Science Museum. 

Workshop Ruimtevaart in de klas -  alle niveaus
Het heelal fascineert. Het prikkelt de nieuwsgierigheid, de onderzoekszin en de fantasie van je leerlingen. We laten zien hoe je ruimtevaart en sterrenkunde in de klas kunt brengen met behulp van de lessen van ESERO NL.

Workshop Haal de buitenwereld in je les -  alle niveaus
Verrijk je onderwijs: NEMO biedt de komende anderhalf jaar een traject met drie gratis verdiepingstrainingen met als doel: prikkel de nieuwsgierigheid van leerlingen en betrek de omgeving bij jou op school. Tijdens deze workshop kon je kennis maken met dit traject, het ‘open school’-principe, onderzochten we hoe open jouw school en klas al zijn en bedachten we wat open schooling voor jouw lessen kan betekenen. Meer informatie over het OSOS project en meld je aan.

Workshop Kettingreacties - vmbo
Bouw tijdens deze workshop van NEMO net als de leerlingen in tweetallen een eigen kettingreactie. Na afloop heb je een goed beeld van de belangrijkste principes van kettingreacties: actie is reactie en het overbrengen van kracht en energie.

Workshop Ondernemende vaardigheden voor leerlingen - alle niveaus
Tijdens deze workshop ga je aan de slag met praktische activiteiten voor in de klas om een ondernemende laag toe te voegen aan het onderwijs. Je krijgt handvatten om het bètaonderwijs te koppelen aan de ontwikkeling van ondernemende vaardigheden bij leerlingen. Lees hier meer over het project STEMitUP!