Persberichten

Lucht je hart over klimaatproblemen in De Studio van NEMO: 'We're screwed'

29 maart 2023

Hoe voel jij je over klimaatverandering? Maak je je zorgen, ben je hoopvol, of heb je geen idee wat je vindt? In De Studio van NEMO kunnen bezoekers in een nieuwe media-installatie hun hart luchten. Ook kunnen ze de gedachten en bekentenissen van andere bezoekers zien en horen.

Hoop of geen hoop
“We’re screwed”, zegt een van de buitenlandse bezoekers in de installatie. Zijn gezicht verschijnt anoniem op één van de zeven schermen in De Studio, die bezoekers kunnen zien.  “Ik probeer elke dag mijn best te doen, om het beste te doen. Maar ik heb niet het idee dat het uiteindelijk iets uitmaakt”, vertelt een jonge vrouw op een van de andere schermen.  “Wat mij hoop geeft? Iedereen om mij heen geeft me hoop", zegt een andere man die daarna begint te rappen.

Channels - Foto DigiDaan.jpg
Foto DigiDaan

Guilty pleasure
Channels, zoals de installatie heet, sluit aan bij de tentoonstelling Energy Junkies. Die gaat over onze verslaving aan energie, de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de gevolgen voor het klimaat en mogelijk oplossingen. In Channels kunnen bezoekers reageren op stellingen over energieconsumptie waarin ze zich herkennen, zoals: ‘ik heb guilty pleasures waaraan ik soms toegeef’ of: ‘de afgelopen tijd ben ik dingen anders gaan doen'. 

Schuldgevoel
“Vaak moet je over dit soort onderwerpen direct je mening klaar hebben. Nu kun je even stilstaan en je gedachten verkennen. Iets opbiechten, of juist geprikkeld worden door anderen“, vertellen ontwerpers Cas Slaats en Joris van Oers van Studio Krom. Met hun installatie willen ze dat er een wisselwerking ontstaat tussen mensen. Dat de bekentenis of gevoelens van de ene bezoeker de ander aan het denken zet.

Studio Krom
Foto DigiDaan

Gedachten voor onderzoek
De verzameling van uiteenlopende gedachten, meningen en gevoelens van bezoekers breidt zich steeds verder uit. De journalistieke website NEMO Kennislink verzamelt de input van deelnemers en gaat met wetenschappers aan de slag om de reacties te analyseren en verder te onderzoeken. 
Benieuwd naar Channels? Bekijk hier een instapost met input van bezoekers.

Over De Studio
De Studio van NEMO is de extra locatie voor volwassenen op het Marineterrein in Amsterdam. Het is een proeftuin om te experimenteren met nieuwe programma- en interactievormen. NEMO wil een brede doelgroep volwassenen betrekken bij maatschappelijke uitdagingen gerelateerd aan wetenschap en technologie. De tentoonstelling Energy Junkies is tot en met oktober te zien. Meer informatie: nemosciencemuseum.nl/destudio.

Noot voor redactie
Beeldmateriaal mag gebruikt worden in publicaties met vermelding van fotograaf DigiDaan. Voor meer informatie en interviewverzoeken neem contact op via: pers@e-nemo.nl of bel 020 - 53 13 128.