NEMO Science Museum

NEMO 100 jaar

Een eeuw lang nieuwsgierig — en dat hebben we gevierd! Met een verrassende Science Tour door heel Nederland, een groots Science Spektakel, spetterend Jubileumfeest en het Festival van de Nieuwsgierigheid.

Bekijk de aftermovie.

NEMO Science Tour
Van september tot en december reisde de NEMO Science Tour met een speciale bus door heel Nederland. Er werden spectaculaire experimenten gedemonstreerd op festivals, markten, bibliotheken en winkelcentra.

NEMO Science Spektakel
Op vrijdag 8 december 2023 was de 100ste verjaardag van NEMO. Dat werd gevierd met een spetterende science show op het water, naast het iconische gebouw van NEMO. Drie verbluffende wetenschappelijke experimenten werden hier live uitgevoerd onder leiding van Anna Gimbrère en Noor Abdulhussain.

Jubileumfeest
Het Jubileumfeest was speciaal voor genodigden: VIP-deelnemers van de VriendenLoterij en winnaars die een vraag hadden ingestuurd op NEMO100jaar.nl. Gasten van alle leeftijden zagen verrassende demonstraties, konden dansen in de Werkplaats en live vragen stellen aan wetenschappers. 

Festival van de Nieuwsgierigheid
Op zaterdag 9 en zondag 10 december was NEMO gratis geopend. Jong en oud konden tijdens het Festival van de Nieuwsgierigheid genieten van extra nieuwsgierigmakende activiteiten in een feestelijk jasje.

Club voor Nieuwsgierige Mensen

Nieuwsgierigheid, zelf ontdekken en spelenderwijs leren: ze lopen als vuurrode draden door de geschiedenis van ons museum. Er zijn nu eenmaal nieuwsgierige mensen nodig om creatieve oplossingen te vinden voor uitdagingen van de toekomst. En nieuwsgierigheid is niet alleen goed, het is ook leuk. Want zo ontdek je steeds nieuwe dingen, word je creatief en blijf je je altijd verwonderen.

Wetenschap en het vinden van technologische oplossingen zijn belangrijker dan ooit. NEMO wil een bijdrage leveren aan een samenleving die antwoorden weet te vinden op de uitdagingen die voor ons liggen. Daarvoor is jouw steun van onschatbare waarde.

Word lid van de Club voor Nieuwsgierige Mensen en draag bij aan de missie van NEMO. Samen maken we Nederland nieuwsgierig voor de toekomst!

Van 1923 tot nu

Archiefbeeld van het NINT

NEMO begon honderd jaar geleden als een volgepakte rommelzolder.  Schilder en verzamelaar Herman Heijenbrock richtte in 1923 het Museum van den Arbeid in Amsterdam op. Zijn doel: 'de gewone burger en de jeugd in het bijzonder betrekken bij ontwikkelingen in de industrie en meer te leren over technologie'. Lees hier meer over de geschiedenis van NEMO.

De geschiedenis van NEMO is ook nauw verbonden met de stad Amsterdam. Er is een speciale jubileumwandelroute samengesteld die langs de belangrijkste plekken uit het 100-jarig bestaan van NEMO gaat.

Dank aan onze hoofdpartner

We hebben ons jubileum vooral zo uitbundig kunnen vieren dankzij de geweldige bijdrage van onze hoofdpartner VriendenLoterij voor Bijzondere Culturele Projecten. De loterij wil hiermee cultuurbezoek vergroten en musea stimuleren om nieuw publiek te bereiken.