Terug Terug naar overzicht

Weleens in een 100% stille kamer geweest?

"TU Delft, faculteit Technische Natuurwetenschappen en fotografie Broekhoven Y.J. R’dam 1987"

Voor sommige experimenten is het handig dat ze in een volstrekt stille ruimte worden uitgevoerd. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij onderzoek aan microfoons of luidsprekers. Je wilt dan geen enkel ander geluid horen, dan het geluid dat je wil meten. Zo’n hele stille ruimte noem je een echo-vrije of een ‘dode’ kamer.

Let op: Er is geen stille kamer in NEMO Science Museum

Stil
Er gelden voor zo’n ruimte strenge eisen. Er mag geen enkel geluid van buiten naar binnen komen. De ruimte moet dus volkomen geïsoleerd zijn. Ook in de ruimte zelf mag geen enkel geluid weerkaatsen. Daarvoor wordt heel speciaal geluidsabsorberend materiaal gebruikt.

Als jij in zo’n kamer bent …
Je kunt je niet voorstellen hoe dat is, een 100% stille ruimte, want zelfs in een heel stille ruimte hoor je altijd wel iets. Maar in zo’n ‘dode’ kamer hoor je echt helemaal niets. Niets van buiten en niets dat weergalmt. Of toch wel? Doordat je zelf in de kamer staat, hoor je alleen de geluiden die je zelf meebrengt en waarschijnlijk normaal niet hoort. Zoals het rommelen van je darmen, je ademhaling of het geluid van je handen die door je haren strijken.