Maak een
bruisbal

20 minuten

Veel producten die we in de winkel kopen bestaan uit een mengsel van verschillende stoffen. Al die stoffen, die we ingrediënten noemen, hebben een functie. Dat zie je als je zelf een bruisbal gaat maken.

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Stap 1

Doe het citroenzuurpoeder, het bakpoeder en de maïzena in de kom. Roer dit goed door elkaar.

Stap 2

Voeg 6 eetlepels amandelolie of kokosolie toe en een paar druppeltjes parfum. Roer het mengsel goed door.

Stap 3

Voeg wat druppels kleurstof toe totdat je de kleur mooi vindt en roer het mengsel nog een keer goed door.

Stap 4

Maak van het mengsel met je handen twee balletjes. Als het mengsel iets te droog is en niet goed plakt, voeg dan een klein beetje amandelolie of kokosolie toe. Als het mengsel te nat is en zijn vorm niet behoudt, voeg dan wat maïzena toe.

Leg de balletjes te drogen op een schoteltje of een servetje. Ze moeten ongeveer een dag drogen. Daarna heb je een mooie bruisbal, leuk om cadeau te geven!

Stap

Wat weet je nu?

Je kunt bij deze zelfgemaakte bruisballen mooi zien welke ingrediënten nodig zijn voor zo’n product. Elk ingrediënt heeft  zijn eigen functie. Het citroenzuur en het bakpoeder zorgen samen voor het bruisen. Dat gebeurt als de bruisbal in (bad)water komt. Er ontstaat daarbij koolzuurgas (het gas dat ook in frisdranken zit).

De maïzena is het bindmiddel en zorgt dat alles aan elkaar plakt.  De olie geeft een zacht gevoel aan je huid. En dat er nog parfum en een kleurtje in zit, spreekt natuurlijk voor zichzelf.