Maak een
kettingreactie

30 minuten

Een kettingreactie is een reeks gebeurtenissen. Elke gebeurtenis veroorzaakt weer een volgende. Een heel bekend voorbeeld is een rij omvallende dominostenen. Maak zelf een kettingreactie!

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Stap 1

Plak een stukje schilderstape op de grond. Meet vanaf het stukje tape met de rolmaat drie meter af en plak daar ook een stukje tape. Dit is de afstand die je moet overbruggen met je kettingreactie. 

Stap 2

Bouw een piramide van de koffiebekertjes op één van de twee stukje tape. Dit is het einde van de kettingreactie, bij het andere stukje tape moet je kettingreactie straks beginnen.

Stap 3

Zet het autootje op het dikke boek, zoals je op de foto ziet.

Stap 4

Zet de andere boeken achter elkaar in een rij in de richting van het dikke boek. 

Stap 5

Nu begint jouw eigen deel van de kettingreactie! Als de boeken een duwtje krijgen vallen ze als dominostenen om. Maar die boeken mag jij zelf niet aanraken.

Jouw uitdaging is om vanaf het andere stukje schilderstape een kettingreactie te bouwen. Je mag van alles gebruiken, als de boeken maar omvallen!

Stap

Wat weet je nu?

Je ziet dat een omgevallen boek steeds weer een ander boek omgooit. Dat komt doordat er energie in de kettingreactie is gebracht. Als jij de kettingreactie in gang zet gebruik je een beetje van je eigen energie. Die energie wordt steeds weer doorgegeven aan het volgende stuk in de kettingreactie, totdat die uiteindelijk wordt gebruikt om de auto in beweging te brengen.

Energie zelf kan nooit zomaar verdwijnen, het kan alleen worden doorgegeven. Dus knoop het in je oren, energie gaat nooit verloren!