Terug Terug naar overzicht

Maak een cirkel
van chips

10 minuten

Door chips slim te stapelen kun je een constructie bouwen zónder lijm of andere hulpmiddelen.

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Stap 1

Begin met het stapelen van de basis van de chipcirkel, die bestaat uit 3 chipjes. Zorg dat de holle kant van de chips altijd naar beneden ligt.

Leg eerst twee chips naast elkaar, en leg de derde chip er bovenop in het midden. Schuif de chips wat meer tegen elkaar zodat ze goed op elkaar aansluiten. De uiteindes van de eerste twee chips komen nu al iets meer naar boven: het begin van je chipcirkel.

Stap 2

Leg de volgende twee chips op de stapel precies naast elkaar, zodat de uiteindes elkaar nét aanraken. Leg precies in het midden daarop de zesde chip.

Tip: als je constructie omvalt, zijn er meer chips nodig aan de onderkant. Die kun je eronder schuiven. De chips aan de onderkant zorgen voor extra stevigheid.

Stap 3

Bouw de cirkel verder. Dat doe je door de chips steeds wat verder aan de uiteindes van de cirkel te leggen. Op deze manier wordt je cirkel steeds groter (en hoger).

Tip: Blijven je chips niet goed liggen als je verder omhoog bouwt? Probeer ze eens niet te stapelen, maar tussen de andere chips, aan de zijkanten te klemmen.

Stap 4

Probeer de cirkel helemaal rond te maken. Daarvoor moet de cirkel stevig zijn. Je cirkel wordt steviger door meer lagen chips te stapelen. Maar stapel niet te veel chips! Dan wordt je cirkel weer te zwaar.

Lukt het je om de cirkel helemaal rond te maken? Je kunt altijd weer opnieuw beginnen.

Genoeg gebouwd? Smullen maar!

Stap

Wat weet je nu?

Je kunt voorwerpen scheef op elkaar stapelen zonder dat ze omvallen. Dat komt door het zwaartepunt van het voorwerp, in het midden. Het is vergelijkbaar met een boek, als je deze op de rand van de tafel legt blijft het boek liggen. Schuif je het boek verder, dan valt het op de grond als minder dan de helft van het boek niet meer op tafel ligt. En omdat de chipjes deze ronde vorm hebben, is het resultaat van het stapelen een chipcirkel!