Uitnodiging

Kennisbijeenkomst bezoekerservaringen in musea

Op donderdag 3 november 2022 organiseerde NEMO een kennisbijeenkomst over bezoekerservaringen in musea voor professionals uit de cultuur- en wetenschapssector. De bijeenkomst vond plaats in De Studio van NEMO op het Marineterrein in Amsterdam.

Bijzonder hoogleraar Maartje Raijmakers (Universiteit van Amsterdam) en Rooske Franse (NEMO Science Museum) deelden tijdens de bijeenkomst verschillende resultaten uit de onderzoeken die zij in de afgelopen 10 jaar hebben uitgevoerd met betrekking tot informeel leren, bijvoorbeeld over de rol van begeleiders bij het spelen en ontdekken.

NEMO Science Museum streeft er naar om zoveel mogelijk kennis, inzicht en ervaring op te bouwen over het leren over wetenschap en techniek. Onder leiding van Maartje wordt om die reden ook de komende jaren wetenschappelijk onderzoek over informeel leren uitgevoerd in NEMO. In de derde termijn van Maartje staat de rol en het belang van nieuwsgierigheid centraal. Het onderzoek verkent leren vanuit het onderwerp wetenschap en technologie, maar de uitkomsten kunnen in veel meer musea worden ingezet.

Maartje Raijmakers: "Deze nieuwe termijn biedt ons de kans om het eerdere onderzoek nog breder te trekken. Hoe kunnen we de interesse en nieuwsgierigheid van jong en oud aanspreken? Nieuwsgierigheid kan een motor zijn voor de ontwikkeling van interesse voor een wetenschappelijk perspectief op de wereld om ons heen. Hoe kun je die nieuwsgierigheid een stimulans geven? We weten al dat plezier daarbij een belangrijke rol speelt, dus om dit samen met en in NEMO verder te verkennen is voor mij en mijn team een prachtige kans."

	VerwijderenWijzigen Maartje Raijmakers - kennisbijeenkomst NEMO Science Museum - Foto DigiDaan

Ook andere sprekers uit het beroepsveld kwamen aan het woord. Zo vertelde Farid Tabarki (Studio Zeitgeest) over het maatschappelijk belang van leren in musea en namen Loes Damhof (UNESCO Chair Futures Literacy) en Lizzy Bakker (NEMO Science Museum) de deelnemers mee in manieren waarop publiek bij maatschappelijke onderwerpen betrokken kan worden.

Visueel verslag -Kennisbijeenkomst NEMO - Visueeltjes

Visuele samenvatting

Tijdens de bijeenkomst is een visuele samenvatting gemaakt. Wil je weten wat er tijdens de middag besproken werd en welke onderwerpen aan bod kwamen? Open dan het visuele verslag via onderstaande link.

Presentaties

Op deze pagina kun je binnenkort de presentaties van de sprekers nogmaals bekijken.

Partners

Het innovatietraject NEMO voor volwassenen wordt mede mogelijk gemaakt door VSBfonds en Mondriaan Fonds.