Terug Terug naar overzicht

Wat is buizenpost?

iStockphoto/ Getty Images, Londen

Buizenpost kun je vergelijken met een blaaspijp. Je stopt een papieren pijltje in de buis, je blaast en het pijltje schiet door de buis naar buiten. Vervang het pijltje door een mooi doosje dat precies in de buis past. Maak de buis breder (en langer). En gebruik een pomp om te blazen. Dan heb je een buizenpostsysteem.

Vroeger en nu
Zo'n 150 jaar geleden gebruikten we buizenpostsystemen om post te versturen. Daarvoor gebruiken we het nu niet meer. Nu worden ze gebruikt in banken ziekenhuizen en bedrijven. Door bijvoorbeeld geld, medicijnen, bloedmonsters of kleine voorwerpen in een capsule te doen, kun je deze met het buizenpost systeem naar een andere plek transporteren. Vraag maar eens na bij de kassa in de supermarkt, daar gebruiken ze het vaak om briefgeld veilig door de winkel te verplaatsen.

Toekomst
Er worden nog steeds nieuwe ideeën voor buizenpost bedacht. We leven dan wel in een digitale tijd, maar we willen toch nog steeds ‘echte’ voorwerpen verzenden. Dan kan de buizenpost een oplossing zijn. En wat dacht je van het wilde idee om zelfs mensen per buizenpost van A naar B te brengen?