Terug Terug naar overzicht

Maak een
thermometer

20 minuten

Een thermometer wordt gebruikt om de temperatuur te meten. De temperatuur wordt vaak uitgedrukt in de eenheid graden Celsius. Dit schrijf je als: °C. Maak nu zelf een thermometer met een eigen eenheid. 

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Stap 1

Doe een beetje siroop in de fles en vul daarna de fles met water uit de kraan tot net onder de rand. 

Stap 2

Maak een gat in de dop met de punt van een schaar zodat het rietje er precies in past. Vraag een volwassene om je te helpen. 

Stap 3

Draai de dop op de fles en schuif het rietje door de opening. Het rietje moet ongeveer 5 centimeter in het water komen. Maak het gat rondom het rietje dicht met de klei.

Stap 4

Draai de dop een beetje los en zuig aan het rietje zodat de limonade 5 centimeter omhoogkomt. Leg je vinger op de bovenkant van het rietje en draai de dop weer goed dicht.

Let op
Knijp niet in de fles, want dan spuit de limonade eruit.

Stap 5

Knip uit het vel papier een stuk van 5 x 13 cm. Zet met behulp van de pen en een liniaal om de halve centimeter een streepje. Vouw het papier dubbel in de lengte en knip met de schaar 2 inkepingen om het rietje erachter te steken. Je thermometer is klaar voor gebruik!

Stap 6

Zet de thermometer in een bakje met ijskoud water en laat deze even staan. Zet een streepje met een pen op het papier ter hoogte van de limonade. Zet de thermometer daarna in een bakje met warm water. Wat zie je gebeuren? 

Stap

Wat weet je nu?

Als je fles in het warme water zet, stijgt de limonade in het rietje. Dat komt doordat de limonade uitzet als het warm wordt. De limonade in de fles neemt dan meer ruimte in en gaat omhoog in het rietje. 

Niet alleen een vloeistof, zoals limonade, zet uit als het warmer wordt. Ook een gas (zoals de lucht in je fietsband) en een vaste stof (zoals ijzeren treinrails) zetten uit als ze warmer worden.