Terug Terug naar overzicht

Stijgende zeespiegel

15 minuten (plus wachttijd)

Misschien heb je weleens gehoord dat het steeds warmer wordt op aarde. De steeds hogere temperatuur op onze planeet zorgt ervoor dat het poolijs smelt. Zorgt het smeltende ijs op aarde altijd voor een stijging van de zeespiegel? Probeer dit experiment en ontdek het zelf!

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Stap 1

Vul de plastic bakjes met koud water en zet ze een nacht in de vriezer. De volgende dag is het water, ijs geworden. Haal de ijsblokken uit de plastic bakjes.

Stap 2

Doe warm water in beide schalen.

Stap 3

Doe in de ene schaal een grote klomp klei en leg een van de ijsblokken erop. Het ijs moet helemaal boven het water uitkomen.

Stap 4

Leg in de andere schaal het ijsblok in het water.

Stap 5

Teken het waterpeil af op het glas van beide schalen. 

Stap 6

Wacht tot het ijs helemaal is gesmolten. Wat zie je? 

Stap

Wat weet je nu?

Niet al het smeltende ijs zorgt ervoor dat de zeespiegel stijgt. Bij de vaas met klei is het waterpeil gestegen en bij de andere vaas niet. Het ijs op de Noordpool drijft al in het water, en als dat smelt neemt het dus niet nog meer ruimte in. De zeespiegel stijgt in dat geval niet. Bij de Zuidpool of bij gletsjers ligt het ijs op het land. Als dat ijs smelt, dan stroomt het smeltwater in zee. Hierdoor komt er meer water in de zee en stijgt de zeespiegel.

Tip
Gebruik ook eens koud kraanwater voor het proefje en kijk wat er gebeurt.