Terug Terug naar overzicht

Vast of
vloeibaar

20 minuten

Vaste stoffen zijn harde materialen, zoals een blok hout of een steen. Een vaste stof houdt dezelfde vorm en je kunt er niet makkelijk doorheen. Vloeistoffen daarentegen nemen de vorm aan van het bakje waar ze in zitten en je kunt erdoorheen roeren met een lepel. Maar met dit mengsel van maïzena en water kom je voor een verrassing te staan.

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Stap 1

Weeg 130 gram maïzena en doe dit in een kom.

Stap 2

Voeg dan 100 milliliter water toe. Roer het mengsel rustig door met een lepel, tot alles goed gemengd is. Als het goed is, is er nu een papje ontstaan.

Stap 3

Wat voel je als je langzaam door het papje roert? En hoe voelt het als je dat snel doet? Probeer een handje van het mengsel uit het kommetje te pakken. Kun je er een balletje van kneden?

Stap

Wat weet je nu?

Vreemd mengsel, niet?! Als het langzaam beweegt, lijkt het wel een vloeistof. Als je er kracht op uitoefent (roeren, drukken, kneden) voelt het als een vaste stof. Bij rustige bewegingen kunnen de watermoleculen makkelijk tussen de maïzenadeeltjes door bewegen en lijkt het vloeibaar.

Maar bij snelle bewegingen (meer druk) of als je het gaat kneden, duw je eigenlijk in één keer de watermoleculen tussen de maïzenadeeltjes uit en gedraagt het zich als een vaste stof.