Persberichten

Scholieren Stanislascollege uit Delft winnaars CanSat competitie

21 april 2023

Scholieren van het Stanislascollege Westplantsoen uit Delft hebben de Nederlandse CanSat competitie gewonnen. Hun team MultiSat streed tegen 10 andere scholierenteams, waarbij ze van een frisdrankblikje (Can) een satelliet (Sat) met een missie moesten bouwen en lanceren.

Team MultiSat - Foto DigiDaan.png
Foto DigiDaan

Winnaars
Tijdens de online finale won team MultiSat de gouden CanSat-award en een plek in de Europese CanSat-finale, georganiseerd door de European Space Agency. De finale werd gepresenteerd door Jasper Wamsteker, van het Netherlands Space Office. Juryleden Chris Verhoeven (TU Delft), Jesse Rodrigo (DARE), José van Gelderen (NEMO) en Sarah Lammens (Thales groep) vonden MultiSat onderscheidend door hun idee om de satelliet op te splitsen in twee satellieten. Hun goede data-analyse gaf daarbij de doorslag voor de winst.

Elk deelnemend team had voor hun satelliet een zelfbedachte missie. Het team uit Delft bedacht een CanSat die in tweeën kon splitsen, om zo over een grotere oppervlakte data te kunnen verzamelen. In de ruimtevaart zou zo’n satelliet kunnen worden ingezet bij het in kaart brengen van planeten.

De teamleden van MultiSat zijn trots en blij. "Het was wel eens moeilijk, we hebben vooral lang moeten nadenken over het mechanisme achter het splitsen van de CanSat. We zijn heel blij dat we hebben doorgezet en dit resultaat hebben bereikt!"

Cansat lancering 2023
Foto DigiDaan

De lucht in
De scholierenteams lanceerden vrijdag 31 maart hun zelfgebouwde satellieten met een echte raket. Op het militaire oefenterrein van ASK ’t Harde schoten ze hun bouwwerken 1 kilometer de lucht in.

De teams zijn al lange tijd bezig met het project. Het bedenken van een missie, het opzetten van een plan, het bouwen en bijstellen van de CanSat en daarbij de nodige publiciteit verzorgen. Het is allemaal onderdeel van de CanSat competitie. De competitie is opgezet om havo- en vwo-scholieren uit te dagen op wetenschappelijk en technisch gebied en ze te enthousiasmeren voor een technische opleiding.

Partners
CanSat is een ESERO-project dat NEMO uitvoert in opdracht van het Nederlands ruimtevaartagentschap Netherlands Space Office, gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Defensie was logistiek partner tijdens het lanceerevenement.  

Noot voor redactie
Beeldmateriaal mag gebruikt worden in publicaties met vermelding van fotograaf DigiDaan. Voor meer informatie en interviewverzoeken neem contact op met persvoorlichting: pers@e-nemo.nl of bel 020 - 53 13 128.