Persberichten

NEMO kondigt reorganisatie aan

Grote impact uitbraak Covid-19 op museum

NEMO kondigde vorige week bij het personeel een reorganisatie aan die het museum voornemens is om door te voeren. De reorganisatie is nodig om de organisatie aan te passen aan de huidige financiële omstandigheden. Het ondernemende museum is voor bijna 80% afhankelijk van eigen inkomsten, waaronder van bezoekers en evenementen. In 2019 eindigde NEMO Science Museum op de vierde plek in de lijst van best bezochte musea in Nederland.

GebouwNEMO-DigiDaan-juli2016.jpg

Sinds de aankondiging van de overheidsmaatregelen sloot NEMO Science Museum op donderdag 12 maart jl. de deuren. Op 1 juni werden de eerste bezoekers bij de heropening weer welkom geheten. "We zijn blij dat veel bezoekers inmiddels het museum weer weten te vinden, maar in vergelijking met eerdere jaren is het meer dan een halvering van het aantal. Die halvering geldt ook voor de inkomsten waardoor we hard worden geraakt en forse bezuinigingen moeten doorvoeren. De ingreep die nu nodig is, is in het belang van de toekomst van het museum", aldus Michiel Buchel, directeur NEMO.

Bij deze noodgedwongen reorganisatie zullen zo’n 30 van de 104 vaste formatieplaatsen verdwijnen en hierdoor verliezen rond de 50 medewerkers hun baan. De medewerkers met tijdelijke contracten kregen al eerder te horen dat deze niet meer worden verlengd. Buchel: "Met deze ontzettend pijnlijke maatregel komt NEMO wendbaar en weerbaar uit de crisis en kunnen we ons werk voortzetten. Want de afgelopen periode is het meer dan ooit duidelijk dat het publiek informeren en betrekken bij ontwikkelingen in wetenschap & technologie van groot belang is."