Persberichten

Aandacht voor NEMO-bezoekers met een visuele beperking

In NEMO Science Museum staat het zintuig 'zien' centraal in de nieuwe tentoonstelling Zo te Zien. Het thema van de tentoonstelling is voor het wetenschapsmuseum aanleiding om de aandacht te richten op blinde en slechtziende bezoekers.

"Ook met een beperking moet je volop kunnen genieten van een dagje weg met de familie," aldus Michiel Buchel, directeur NEMO. "Met dank aan een donatie van het Bartiméus Fonds kunnen we het science museum de komende jaren duurzaam toegankelijker maken voor mensen met een visuele beperking." De familie Van Berkel bracht een bezoek aan het museum om te oordelen of NEMO op de goede weg zit.

Lars van Berkel tilt het 'zware' halter hoog in de lucht
Lars van Berkel tilt het 'zware' halter hoog in de lucht.

In de tentoonstelling Zo te Zien ligt een halter met grote gewichten eraan. Die til je niet zomaar even op! Lars (6 jaar) loopt naar het halter toe en voelt aan de zijkant van het halter: hij tilt het gemakkelijk op. "Het is helemaal niet zwaar!", roept hij enthousiast. Lars is slechtziend geboren door een zeldzame, erfelijke oogaandoening.
Dit is voor de familie Van Berkel echter geen belemmering om een dagje op pad te gaan. "Wij vinden het heel mooi dat NEMO deze tentoonstelling nu heeft. Het maakt het heel gemakkelijk om het onderwerp als gezin op een leuke manier te bespreken en te ervaren wat de gevolgen zijn van niet goed ontwikkelde ogen. Het is hierdoor tastbaarder geworden voor onze andere kinderen," aldus moeder Elzemiek.

In de tentoonstelling Zo te Zien is in samenwerking met Accessibility, onderdeel van Bartiméus, gekeken naar de toegankelijkheid voor bezoekers met een visuele beperking. Zo werd er gekeken naar voldoende contrast tussen wanden en vloer of tussen letters en achtergrond bij teksten. Ook gaven ze advies over de rest van het museum, net als de website en het proces bij het bestellen van een ticket.

"We hebben met (ervarings)deskundigen van Accessibility gewerkt aan de nieuwe tentoonstelling en de bijbehorende extra activiteiten. Zo konden struikelplekken voorkomen worden, is bij de video's audiodescriptie toegepast en hebben we nieuwe technologie ingezet om het museum toegankelijker te maken. Maar denk ook aan het gedrag van de medewerkers, want dit speelt een belangrijke rol ", aldus Annemarie van Eekeren, hoofd Presentatie & Collectie van NEMO. In de tentoonstelling Zo te Zien worden infographics ook als 2,5D (reliëftekeningen) toegepast met een tekst in braille en wordt een speciale app ingezet die bruikbaar is voor mensen met een visuele beperking. Lotte (9 jaar), de zus van Lars, probeert de app uit en doet expres haar ogen dicht. "Zo slecht ziet Lars gelukkig niet."

Zo te Zien in NEMO Science Museum - NaviLens app - Foto DigiDaan.jpg

In de tentoonstelling pakken de kinderen een taststok, sluiten ze hun ogen en volgen ze het parcours. Lars loopt er een stuk sneller doorheen dan zijn oudere broer en zus die behoedzaam de weg volgen. Vervolgens testen ze hun ogen: waar Lars een vierkant blauw van kleur vindt, is deze voor zus Lotte juist groen. Bij een test voor kleurenblindheid ontdekken ze hoe het is om een aantal kleuren niet te kunnen zien.

Zo te Zien in NEMO Science Museum - kleurenblind test - Foto DigiDaan.jpg

"Het is een uitdaging om het museum voor iedereen toegankelijk te maken. Wat voor de een werkt, kan voor een ander juist niet werken. Het is aan ons om daar, met behulp van onder andere de expertise van Bartiméus, een afweging in te maken en aanpassingen in de praktijk te brengen," aldus Van Eekeren. Moeder Elzemiek na afloop van het bezoek: "Voor ons was het museum echt toegankelijk voor het gehele gezin, ondanks dat Lars een visuele beperking heeft. Alles is vrij groot en in opvallende kleuren. Hij heeft een super dag gehad."

De publieksbegeleiders in NEMO volgden een training audiodescriptie en bejegening. "Met speciale brillen waardoor we slecht of zelfs helemaal geen zicht hadden, zijn we door het museum gelopen. De liften in, de trappen op het dak op en af. Echt heel praktisch dus. Ik ben me vooral bewuster geworden van goede communicatie. Dus beschrijven wat er allemaal te zien is om je heen. Bij een proefje in het laboratorium ook uitleggen welke spullen er gebruikt worden. Heel leerzaam!", aldus Clayde Weiboldt, publieksbegeleider NEMO Science Museum.

Zo te Zien in NEMO Science Museum - veilig op pad - Foto DigiDaan.jpg

Over de tentoonstelling Zo te Zien
Hoe kijk je als je kleurenblind bent of zelfs blind? Is wat je ziet, wel echt? En hoe werkt zien in je hersenen? Tot en met 31 oktober 2021 is de tentoonstelling Zo te Zien te bezoeken in NEMO Science Museum. In de tentoonstelling is rekening gehouden met de toegankelijk voor blinde en slechtziende bezoekers. Zo zijn alle teksten vindbaar en hoorbaar via de app NaviLens en zijn de video's in de tentoonstelling voorzien van audiodescriptie.

Over het Bartiméus Fonds en Accessibility
Het Bartiméus Fonds zet zich in voor alle mensen die slechtziend of blind zijn, zodat zij 100% kunnen leven. Het fonds draagt bij aan de tentoonstelling Zo te Zien en aan het duurzaam toegankelijk maken van NEMO Science Museum.

Accessibility zet zich in voor een digitaal, fysiek en sociaal toegankelijke samenleving. Een samenleving waarin iedereen, in het bijzonder mensen met een beperking, in staat is zelfstandig deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer en zich optimaal kan ontplooien. De stichting is in het bijzonder gericht op mensen met een visuele beperking.

Noot voor de pers
Mail naar pers@e-nemo.nl of bel 020 - 53 13 128 voor aanmelding persbezoek of verzoek hogere resoluties beeldmateriaal.