Terug Terug naar overzicht

Kunnen je hersenen een ledlampje laten branden?

iStockphoto/ Getty Images, Londen

Nee, dat kan niet. Maar elektrische signalen spelen wel een belangrijke rol bij de werking van je hersenen. Je hersenen zijn heel belangrijk. Alles wat te maken heeft met denken, onthouden, bewegen en voelen wordt geregeld door je hersenen.

Elektrische signalen
Je hersenen bestaan onder andere uit zenuwcellen. Die zenuwcellen communiceren met elkaar door elektrische signaaltjes door te geven. Beweeg je grote teen maar eens. Als je dat doet sturen je hersenen een elektrisch stroompje helemaal naar die teen toe. De spieren in de teen weten wat dat betekent en reageren door de teen te laten bewegen. Ook lopen er stroompjes van je lichaamsdelen naar je hersenen toe. Als je je vinger brandt stuurt je vingertop een signaal naar je hersenen en zeg jij: Au! En ook als er licht op het netvlies van je ogen valt, worden er elektrische signalen naar je hersenen gestuurd.

Ledlampje?
Alle signalen van en naar je hersenen zijn dus elektrische stroompjes. En die stroompjes kunnen gemeten worden! Wetenschappers maken daarvan gebruik om het brein te onderzoeken. Zij hebben ontdekt dat de hoeveelheid elektriciteit die je hersenen opwekken genoeg zou zijn om een ledlampje te laten branden, al hebben ze nog geen manier gevonden om dat ook echt voor elkaar te krijgen.