Terug Terug naar overzicht

Hoe kun je de binnenkant van je lichaam bekijken?

iStockphoto/ Getty Images, Londen

Als je met een klacht naar de dokter gaat, zal die je onderzoeken. Soms is het nodig dat de dokter je lichaam van binnen bekijkt om te zien wat er aan de hand is. Daar zijn gelukkig verschillende apparaten voor; er hoeft dus niet altijd geopereerd te worden. Het röntgenapparaat en de CT-scan maken gebruik van röntgenstraling. Daarmee kan de dokter de verschillen tussen de zachte en harde lichaamsdelen goed bekijken en bijvoorbeeld zien of een bot gebroken is.

Weefsels
Soms wil de dokter juist alleen de zachte delen van je lichaam bekijken, bijvoorbeeld je weefsels of organen. Dan kan de arts een MRI-scan gebruiken. Je weet vast wel dat je lichaam voor een groot gedeelte uit water bestaat. Verschillende soorten weefsel hebben verschillende watergehaltes. Een MRI-scan kan dat verschil zichtbaar maken.

Hoe werkt het?
Wanneer er een MRI-scan wordt gemaakt kom je in een soort tunnel te liggen. In deze tunnel word je omgeven door een sterke magneet en worden er tegelijkertijd radiogolven naar je lichaam gestuurd. Het water in je lichaam reageert op dit sterke magnetische veld en de radiogolven, en stuurt daarbij een signaal uit. De computer van de MRI-scan zet die signalen om in plaatjes. Die plaatjes geven allerlei informatie over je weefsels en organen. En zo kan de arts bijvoorbeeld zien of iemand een tumor heeft en hoe groot deze is.