Terug Terug naar overzicht

Hoe kan een schaatsenrijder op water lopen?

iStockphoto / Getty Images, Londen

Een schaatsenrijder is een insect van ongeveer een centimeter groot en heeft hele lange, dunne poten. Het bijzondere van dit beestje is dat hij op water kan staan. Je ziet ze vaak op plassen, sloten of beekjes. Vooral als het water schoon is.

Oppervlaktespanning
Je zou verwachten dat een insect met zulke dunne pootjes in het water zakt. Maar dat gebeurt niet. Een eigenschap van watermoleculen is dat ze elkaar behoorlijk sterk aantrekken. Ook aan het wateroppervlak (bovenkant van het water). Zo sterk dat het lijkt alsof er een soort sterk vlies ontstaat. We noemen dat oppervlaktespanning. Je kunt dat goed zien wanneer je naar de pootjes van de schaatsenrijder kijkt als hij op het water staat.

Robostrider
Dat staan op water snappen we nu. Maar hoe loopt de schaatsenrijder? Of liever gezegd: hoe schaatst hij? Op het beroemde onderzoeksinstituut MIT (in Amerika) doen ze daar onderzoek naar. En daarvoor bouwden ze een schaatsenrijder-robotje: de robostrider. Het blijkt dat de schaatsenrijder niet zo zeer schaatst, maar meer roeit.