Terug Terug naar overzicht

Word een
vliegtuigjesfabriek

20 minuten

Vandaag besteld, morgen in huis. Aan de lopende band wordt jouw bestelling in elkaar gezet. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Welke werkt het beste? 

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Stap 1

Spreek van tevoren met elkaar af hoe het vliegtuigje er uit moet zien. 

Stap 2

Begin met het vouwen van de vliegtuigjes, en neem de tijd op met de stopwatch. Stop de tijd niet voordat iedereen precies hetzelfde vliegtuigje heeft gevouwen. Schrijf de tijd op.

Stap 3

Ga op een rij staan en leg vier vellen papier neer bij de eerste persoon. Verdeel het vouwen van hetzelfde vliegtuigje in vier eenvoudige stappen.

Bijvoorbeeld: persoon 1 vouwt het papier in de lengte in tweeën, persoon 2 vouwt er een punt aan, persoon 3 vouwt het geheel in tweeën en persoon 4 vouwt de vleugels. Laat iedereen vier keer zijn eigen stap uitvoeren, zodat je uiteindelijk vier vliegtuigjes hebt.

Stap 4

Neem weer de tijd op met de stopwatch als de eerste persoon begonnen is. Stop de tijd niet voordat alle vliegtuigjes precies hetzelfde zijn.

Stap 5

Vergelijk de tijden met elkaar. Welke manier ging het snelst?

Stap

Wat weet je nu?

Wat je net gedaan hebt, gebeurt ook vaak in fabrieken. Hier maakt niet één persoon een heel product, maar maakt iedereen een klein stukje van het geheel.

Het voordeel hiervan is, is dat iedereen een overzichtelijke taak heeft die hij gemakkelijk, snel en goed kan uitvoeren.