Terug Terug naar overzicht

Race met een ballonwagen

30 minuten

Wist je dat je een auto kunt laten rijden met behulp van lucht? Door de lucht uit een ballon gaat jouw auto vooruit. Bouw je eigen ballonwagen en daag je vrienden uit voor een autorace!

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Stap 1

Knip een kartonnen rechthoek van ongeveer 15 cm x 20 cm. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het karton van een pakketje. De rechthoek is het startpunt; natuurlijk kun je de vorm aanpassen om zo een snellere auto te maken! Knip bijvoorbeeld een ronding aan de voorkant van de auto. 

Stap 2

Neem twee papieren rietjes. Leg de rietjes in de breedte op de kartonnen plaat en plak ze goed vast. Aan beide kanten mag het rietjes iets uitsteken. Steekt het rietje teveel uit, knip er dan een stukje vanaf.

Stap 3

Maak nu de wielen. Zet een glas op een stuk karton of foam. Teken de omtrek met een potlood, zodat je een cirkel krijgt. Doe dit vier keer en knip de wielen uit.

Stap 4

Steek nu de satéprikker in het midden van een wiel. Als er 1 wiel aan de satéprikker zit, kun je de prikker door het rietje halen. Steek daarna een tweede wiel aan het andere uiteinde van de prikker. Als het goed is, heb je nu de eerste wielen vastgemaakt. Herhaal dit met de tweede prikker. 

Om te voorkomen dat je wielen er straks af rollen, kun je nog een plakbandje plakken om het uiteinde van de prikkers.

Stap 5

Knip het tuitje van de ballon af. Steek een rietje in de ballon en plak de ballon strak om het rietje heen. Er mag geen lucht langs ontsnappen, dus plak de ballon goed vast. Probeer eens door het rietje te blazen. Kun je de ballon goed opblazen? Lukt het niet, knip dan een stukje van het rietje af en probeer het nog eens.

Stap 6

Plak de ballon met het rietje midden op het ballonwagentje. Zorg dat de ballon aan de voorkant van je auto zit en de opening van het rietje aan de achterkant.

Stap 7

Klaar om te testen? Blaas de ballon op en duw met je vinger op het uiteinde van het rietje, zodat de lucht niet ontsnapt.

Stap 8

Zet je ballonwagen op de grond en laat de lucht ontsnappen. Hoe ver kan jouw wagentje rijden? Kijk of je het wagentje nog kunt verbeteren! 

Stap 9

Je kunt ook zelf nog een eigen racebaan maken en je vrienden of familie uitdagen om tegen jouw ballonwagen te racen. Welk wagentje komt het verst?

Stap

Wat weet je nu?

Als je het tuutje van de ballon loslaat, loopt de lucht uit de ballon. Omdat de lucht met veel kracht uit het tuutje stroomt, ontstaat er een tegengestelde kracht en komt je ballonwagen in beweging. De lucht uit het tuutje blaast naar ‘achteren’. Doordat je wagentje op wielen staat, gaat de ballonwagen vooruit.