Terug Terug naar overzicht

Maak je eigen
waterijsjes

10 minuten + invriezen

Water komt in verschillende fases voor. Vloeibaar, vast en gas. En met water in vaste vorm kan je lekkere dingen maken!

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Stap 1

Snijd het grote fruit in kleine stukjes zodat het in de vormpjes past.

Stap 2

Maak wat limonadesiroop klaar.

Stap 3

Giet de limonadesiroop in de vorm. Houd een beetje ruimte over voor het fruit.

Stap 4

Doe het fruit in de vormpjes. Doe de vormpjes vervolgens in de vriezer. Nu is het een tijdje wachten op je ijsjes… Zijn ze bevroren? Smullen maar!

Tip
Laat eerst de limonade een beetje bevriezen, en doe dan het fruit erbij, dan zakt niet al het fruit naar beneden.

Stap

Wat weet je nu?

Water bestaat uit allerlei kleine deeltjes water: moleculen. Die moleculen bewegen langs elkaar heen. Bij een hoge temperatuur bewegen de moleculen heel snel. Zo snel dat ze zelfs van elkaar loskomen en het water een gas wordt: waterdamp.

Bij bevriezen gebeurt het tegenovergestelde. Bij een koude temperatuur bewegen de moleculen steeds langzamer, totdat ze niet meer langs elkaar heen bewegen. Ze staan dan alleen nog een beetje naast elkaar te trillen. Het water is dan niet meer vloeibaar, maar ijs geworden.