Terug Terug naar overzicht

Wat is de sterkste magneet?

iStockphoto/ Getty Images, Londen

De ene magneet is sterker dan de andere. Speelgoedmagneetjes zijn niet zo sterk, die voor kastdeurtjes weer wat sterker. Hoe sterk een magneet is geven we aan in tesla (afgekort T).  Net zoals we voor lengte de eenheid meter (afgekort m) gebruiken.

Elektromagneten
Kleine magneetjes hebben maar heel weinig tesla. Een deurmagneetje is ongeveer 0,5 T sterk. Dit is een permanente magneet: het materiaal is altijd magnetisch. Het aardmagnetisch veld is tienduizend keer minder sterk: 0,00005 T. We gebruiken ook magneten voor zware klussen, bijvoorbeeld voor het optillen van auto’s. Daarvoor gebruiken we elektromagneten. Elektromagneten werken op elektriciteit, je kunt deze magneten dus aan en uit zetten.

37,5 T
De Radboud Universiteit in Nijmegen heeft een heel sterke elektromagneet, met een sterkte van 37,5 T. Veel meer dus dan het aardmagnetisch veld. Wetenschappers doen hier onderzoek mee aan verschillende materialen. Met behulp van deze sterke magneet lukte het om allerlei materialen te laten zweven. Van plastic, tot water en zelfs een kikker. Wie weet vinden ze ooit een manier dat wij kunnen zweven in een magneetveld.