Terug Terug naar overzicht

Waarom staan er windturbines op zee?

Jesse de Meulenaere / Unsplash

Windturbines zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse landschap. Ze spelen namelijk een belangrijke rol in de overgang naar duurzame energie. Windturbines worden zowel op land als op zee geplaatst, maar waarom plaatsen we ze eigenlijk op zee? 

Op zee is er vaak krachtigere en constantere wind. Daarmee kan een windturbine meer stroom opwekken. Bijkomend voordeel: op zee is er meer ruimte voor grotere turbines, die minder overlast veroorzaken voor mensen die in de buurt wonen. Want hoe groter de turbine en de rotorbladen, hoe meer stroom deze kan opwekken. Deze enorme turbines kunnen op zee voldoende elektriciteit opwekken om duizenden huishoudens van stroom te voorzien. 

Maar dat wij die grote windturbines vanaf het land niet kunnen horen of zien, betekent niet dat niemand er last van heeft. De zeedieren die rondom de windparken op zee wonen, hebben er wel last van, bijvoorbeeld doordat ze hun soortgenoten niet meer goed kunnen horen door het lawaai. De hele zee ermee vol zetten is dus geen optie.