Alles over zien in NEMO

Superzicht

Iedereen heeft een beperking met zien, want we kunnen nou eenmaal niet alles zien. Al heb je de beste ogen, toch zijn er dingen die je niet kunt zien. Maar met nieuwe technologie is het wel mogelijk om onzichtbare dingen zichtbaar te maken.

Demonstratie

In de demonstratie Superzicht maak je kennis met gloednieuwe apparaten die je meer laten zien. Bijvoorbeeld een bril met gezichtsherkenning!

Dagelijks

Voor wie: Vanaf 6 jaar
Locatie: Auditorium

Deze demonstratie wordt mede mogelijk gemaakt door:

  • Radboudumc - afdeling Radiologie
  • Radboud Universiteit - Donders Instituut voor Brein, Cognitie en Gedrag
  • Herseninstituut Amsterdam
  • Orcam

Uitvinders

Galileo Galilei.jpg
Galileo Galilei

Dankzij technologie kunnen we steeds meer zichtbaar maken. Wetenschappers zijn hier al eeuwen mee bezig. 

Van ver weg...
Het begon met de Nederlandse brillenmaker Lipperhey. Hij maakte in 1608 een hele goede verrekijker. De beroemde Italiaanse wetenschapper Galileo Galilei maakte een nóg betere en zo ontstond de telescoop. In 1610 zag Galileo als eerste mens de maan, planeten en sterren véél dichterbij. 

... naar heel dichtbij
Maar je kunt met technologie juist ook heel kleine dingen zichtbaar maken. De Delftse lakenhandelaar Van Leeuwenhoek keek al vaak door een vergrootglas naar verschillende stoffen . Door in 1674 zelf lenzen te slijpen, kon hij opeens dingen zien die je met het blote oog onzichtbaar zijn.

Antonie van Leeuwenhoek.jpg
Antonie van Leeuwenhoek

Maar hij keek niet alleen naar lakens. Hij keek met zijn microscoop liever naar andere dingen, zoals slootwater. Hij zag opeens allemaal kleine diertjes. Hij ontdekte een hele wereld die tot dan toe door niemand was gezien. 

En nu zijn er microscopen die zelfs zulke kleine dingen als atomen zichtbaar kunnen maken. 

Ergens doorheen kijken
Wilhelm Röntgen had in 1895 met zijn nieuwe apparaat een bijzondere straling gevonden. Hij noemde ze x-stralen en hiermee kon hij door huid heen kijken.  Misschien heb jij jouw botten ook al eens gezien, bij de dokter. Want daar worden deze röntgen apparaten nog steeds gebruikt. Maar ook op vliegvelden kijken ze met deze x-stralen door je koffers. Zo kunnen ze zien of er niet iets in zit wat niet mee mag in het vliegtuig.

Nog meer zien
Niet iedereen ziet hetzelfde. Dat komt omdat iedereen andere ogen heeft. De een ziet dichtbij niet goed, de ander heeft moeite met ver weg of met bepaalde kleuren.  Ook daarvoor worden steeds meer apparaten ontwikkeld, om steeds meer te kunnen zien, hoe goed je ogen ook zijn. Wat voor apparaten? Dat zie je in de demonstratie Superzicht!