Ga direct naar hoofdinhoud

Fenomena

Natuurkunde is overal: de kleuren van een regenboog, het knetteren van een trui of een bal die naar beneden valt. De eerste verdieping van NEMO gaat over al die alledaagse verschijnselen. Ontdek hoe heel gewone en toch verrassende natuurverschijnselen als licht, geluid en statische elektriciteit in elkaar zitten.

Highlights van de tentoonstelling

Deze exhibits vind je in Fenoma, op verdieping 1.

  • Zeepbellen

    Een zeepbel is een dun laagje water gevangen tussen zeep en glycerine. De bel weerkaatst wit licht, dat alle kleuren van de regenboog bevat – precies wat je terugziet in de zeepbel. Met het beproefde NEMO superzeepsop maak je gigantische bellen, groot genoeg om zelf in te staan!

  • Draaistoel

    Laat je ronddraaien door dit bijzondere wiel: een gyroscoop. Ga zitten, geef het fietswiel een flinke zet en kantel het draaiende wiel. Wat gebeurt er? Jij draait mee. Dit komt door het gyroscoopeffect. Een draaiend wiel heeft een eigenschap die we 'impulsmoment' noemen. Het wil van nature blijven draaien in dezelfde richting en met dezelfde snelheid. Als jij het wiel kantelt, probeer je dat impulsmoment te veranderen. Het wiel ‘verzet’ zich hiertegen en dat zorgt ervoor dat jij – of het wiel – begint te draaien.

  • Hijsstoelen

    Wie is het eerst boven, de sterkste of de slimste? Boven deze stoelen zitten katrollen die de kracht die je moet leveren verdelen. Hoe meer katrollen, hoe minder kracht je nodig hebt om jezelf omhoog te hijsen. Probeer het zelf!

  • Bliksembol

    Zien hoe elektriciteit door je heen gaat zonder het te voelen? Dat kan met de bliksembol van Nikola Tesla. De bol zit vol gas met in het midden een elektrode onder wisselende hoge spanning. Het gas licht op en er ontstaan prachtige bliksemschichten.

  • Omkeerspiegel

    Als je zo gaat staan dat de rand van de grote spiegel precies door het midden van je lichaam loopt, lijk je via de spiegel helemaal compleet. Daar kun je goed mee spelen. Til een been op en laat jezelf zweven, zwem door de lucht of kruip recht omhoog als een hagedis. Of laat gewoon een paar extra armen groeien.

Wetenschap van alle tijden

We stellen ons al eeuwen dezelfde vragen over de wereld om ons heen. Maar de antwoorden veranderen. Wetenschappers bouwen voort op ontdekkingen van vroeger. Vanaf de Verlichting in de 18e eeuw werd wetenschap in Nederland steeds belangrijker. Eerst alleen voor de rijken, later voor iedereen.

  • Museum van de Verlichting

    Het Teylers Museum in Haarlem is het oudste museum van Nederland. In NEMO vind je een miniversie van dit museum over wetenschap en kunst. Het Teylers werd in 1784 opgericht en komt voort uit de idealen van de rijke Haarlemmer Pieter Teyler van der Hulst. Volgens de filosofie van zijn tijd, de Verlichting, gelooft Teyler dat de verspreiding van kennis over kunst en wetenschap zal leiden tot een betere samenleving. Met zijn testament legde hij de basis voor dit museum.

  • Onderzoek als een wetenschapper

    Wetenschappers stellen vragen. Om antwoorden te vinden, gebruiken ze de wetenschappelijke methode: een stappenplan van vragen stellen, voorspellen, testen, kijken en concluderen. Probeer het zelf! Doe het experiment en test jouw ideeën over rollende of vallende voorwerpen.

Hoe weet je dat?

Het lijkt soms wel of iedereen tegenwoordig zijn ‘eigen onderzoek’ doet en zijn ‘eigen waarheid’ heeft. Hoe kom je eigenlijk tot nieuwe kennis en inzichten? En welke valkuilen liggen daarbij op de loer?

Partners

Fenomena is mede mogelijk gemaakt door de volgende partners