Ga direct naar hoofdinhoud

Humania

Hoe gemiddeld ben jij ten opzichte van de ander? Hoe verandert je lijf gedurende je leven? Wat zegt je naam over jou? In Humania ontdek je met fysieke tests, breinbrekers en dilemma's alles over je eigen soort: de mens. De tentoonstelling is opgedeeld in drie thema's: 'Ik was', 'Ik ben' en 'Ik word'. Onderwerpen als 'de eerste keer', de dood en genderidentiteit komen recht voor z'n raap aan bod.

Let op: 12+

Deze tentoonstelling is ontwikkeld denkend aan bezoekers van 12 jaar en ouder. Humania biedt een biologische, sociologische en psychologische kijk op de mensheid. Onderwerpen zoals gender, seks, consent, seksuele geaardheid, het naakte lichaam, geslacht, geboorte en dood komen er aan bod. De tentoonstelling bevat beelden en onderwerpen die als confronterend ervaren kunnen worden.

NEMO behandelt mensen met respect en vraagt bezoekers dit ook te doen.

Highlights van de tentoonstelling

Deze exhibits vind je in Humania, op verdieping 4.

  • Een handstand

    Het middelpunt van Humania is het 8,5 meter hoge kunstwerk Een handstand, gemaakt door Florentijn Hofman. Je ziet een mens ondersteboven en binnenstebuiten — de mens zit binnenin, het skelet aan de buitenkant — en in een enorm formaat. Zo laat de kunstenaar je net even anders kijken naar de wereld om je heen.

  • Wilskracht

    Met wilskracht kun je meer dan je denkt. Ontdek hoe sterk jouw wilskracht is. Houd de ijskoude staaf zo lang mogelijk vast. Win jij of je tegenstander? Hoe lang kunnen jullie het volhouden?

  • Over de dood

    Welkom in de donkere tunnel. Ontdek verschillende aspecten van de dood en hoe mensen in verschillende culturen met de dood omgaan. In de ene cultuur dragen mensen in rouw alleen maar wit, anderen halen hun doden jaarlijks uit het graf en kleden ze mooi aan.

  • Ontspannen spel

    Bestuur met je ademhaling een virtueel spel. Zo ervaar je hoe rustig en laag ademhalen bijdraagt aan ontspanning.

  • Lichamelijk (on)mogelijk

    Welke houdingen kun jij wel en niet aannemen? Onderzoek je eigen flexibiliteit, kracht en balans. En kun je je tong rollen? Of scheel kijken? Ontdek en demonstreer wat voor bijzonders jij kunt.

Embryo's uit het lab

Onderzoek op menselijke embryo’s is in Nederland maar heel beperkt toegestaan. Daarom maken onderzoekers modellen van een embryo in het lab, ontwikkeld uit onder andere huidcellen van een volwassen mens. Zo hopen ze meer te leren over de allervroegste menselijke ontwikkeling. Hoe moeten we hiernaar kijken? Zijn het klompjes cellen of begin van een soort kunstmatige vorm van mini-mensjes?

Partners

Humania is mede mogelijk gemaakt door de volgende partners