Ga direct naar hoofdinhoud

Onderzoek

Hoe leren mensen over wetenschap en technologie? NEMO Science Museum bouwt al bijna twintig jaar expertise op rondom wetenschapsinteresse en bezoekerservaringen. Onderzoek speelt hierin een grote rol: van wetenschappelijk tot praktijkgericht, vaak in samenwerking met (inter)nationale partners en via een bijzondere leerstoel. Nieuwe programma’s testen met de doelgroep, onderzoek faciliteren in het museum, inzichten direct vertalen naar de praktijk: zo blijft NEMO vernieuwen.

De NEMO-manier

In NEMO draait leren om nieuwsgierigheid, plezier en zelf ontdekken. Bezoekers leren door te doen, mee te maken, mee te kijken, te voelen en te luisteren. Iedereen wordt uitgenodigd om zichzelf en de wereld om zich heen te ontdekken en te onderzoeken, in een omgeving die speels, interactief en wetenschappelijk onderbouwd is. Dat is leren op de NEMO-manier. Wat werkt, weten we dankzij eigen onderzoek en jarenlange praktijkervaring. Er is zelfs een NEMO-hoogleraar die onderzoekt hoe mensen wetenschap begrijpen.

Meedoen aan onderzoek

In het museum kan iedereen meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Zo ervaar je van dichtbij hoe wetenschap werkt én draag je er actief aan bij. De ontmoeting tussen onderzoek en publiek verrijkt beide kanten: het levert nieuwe inzichten op voor de wetenschap en maakt onderzoek tastbaar voor iedereen.

  • Research & Development

    In Research & Development kijken onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hoe ouders en kinderen met elkaar praten tijdens hun museumbezoek. En medewerkers van NEMO testen samen met bezoekers nieuwe ideeën voor tentoonstellingen en activiteiten. Zo komt het museum steeds meer te weten over science leren.

  • Science Live

    Science Live is het innovatieve onderzoeksprogramma van NEMO, waarbij bezoekers deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappers komen in het museum research doen. Daarbij hebben ze deelnemers nodig van alle leeftijden en achtergronden. Afhankelijk van het onderzoek kunnen zowel kinderen als volwassenen meedoen.

  • Humania

    In de tentoonstelling Humania doen bezoekers actief mee aan lopend onderzoek. Door deel te nemen aan experimenten en tests in museumexhibits draag je waardevolle data bij aan onderzoeken over gedrag, cognitie en gezondheid. Dit zijn tests van verschillende universiteiten over onder andere persoonlijkheid, emotieherkenning en overtuigingen.

  • Dialoogprogramma's

    NEMO Kennislink faciliteert, samen met partners als het Meertens instituut en het Rathenau instituut, de kruisbestuiving tussen wetenschap en samenleving. Dialoog, spel en storytelling stimuleren reflectie, kritische vragen en wederzijds begrip. De gesprekken leveren waardevolle input op voor wetenschappers, beleidsmakers en wetenschapscommunicatie.

Onderzoek naar de collectie

NEMO beheert een veelzijdige collectie van zo’n 20.000 technologische objecten. Van stropdasverwarmers tot modems: elk object vertelt iets over hoe technologie en techniek verweven zijn met het dagelijks leven. In het depot onderzoekt NEMO hoe de apparaten werken, hoe ze door de jaren heen zijn gebruikt en hoe ze het beste geconserveerd kunnen worden. Deze kennis helpt om de apparaten te begrijpen en om verhalen over techniek met bezoekers te delen.

Journalistiek als onderzoeksbron

NEMO Kennislink schrijft over wetenschap en onderzoek, én onderzoekt zichzelf. Denk aan onderzoek naar artikelaanbevelingen op de website (Responsible Recommender Systems), het gedrag in online commentaarsecties (Wie is de Trol?) en de rol van journalistiek in wetenschappelijke projecten zoals De DNA Dialogen. Deze onderzoeken leveren inzichten op voor betere wetenschapscommunicatie, scherpen journalistieke keuzes aan en versterken de verbinding tussen wetenschap en samenleving.