Ga direct naar hoofdinhoud

Leren in NEMO

Mensen blijven hun hele leven leren: het begint al voor de geboorte en stopt nooit. Om kennis op te doen, maar ook om het ontwikkelen van vaardigheden, inzicht, motivatie en nieuwsgierigheid. NEMO Science Museum biedt een informele leercontext waar iedereen vrijwillig, speels en op eigen initiatief kan leren. 

Rijke leeromgeving

NEMO ontwerpt activiteiten rondom nieuwsgierigheid, spel en samenwerking: met uiteenlopende onderwerpen, afwisselende activiteiten, een positieve sfeer en gelaagdheid in het aanbod. Iedereen kan op z'n eigen manier en op z'n eigen niveau meedoen. Door zelf te experimenteren, observeren en vragen te stellen, leren bezoekers betrokken en met plezier.

Bijzondere leerstoel

Maartje Raijmakers, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, is via de leerstoel Cognitieve Ontwikkelingspsychologie verbonden aan NEMO. Haar onderzoek richt zich op hoe mensen – van jong tot oud – leren over wetenschap in informele omgevingen. In haar derde termijn doet ze praktijkonderzoek in NEMO Science Museum: hoe stimuleert nieuwsgierigheid de interesse in wetenschap en technologie? In eerdere termijnen lag de focus op informeel leren in familieverband en de rol van begeleiders bij spelen en ontdekken. Hieruit bleek al dat plezier, verrassing en sociale interactie leerervaringen verdiepen. Deze en andere inzichten zijn interessant voor wetenschappelijke theorievorming en de ontwikkeling van nieuwe programma’s in NEMO. Ook worden ze gedeeld met professionals uit de cultuur- en wetenschapssector.

Bezoekerservaring centraal

De NEMO-manier combineert wetenschappelijke inzichten met jarenlange ervaring op de museumvloer. Daarbij draait alles om de bezoeker. De taxonomie van bezoekerservaringen vormt dan ook de basis voor het ontwerp van tentoonstellingen en programma’s in NEMO. Bezoekers kunnen op zes manieren leren: van het verwerven van kennis en inzicht, tot het zelf onderzoeken en ontwerpen. Ze kunnen reflecteren op wetenschap, nieuwsgierigheid en motivatie ervaren, zich identificeren met wetenschappers of zelfs actief meedoen aan onderzoek. Elk van deze leerervaringen draagt op een andere manier bij aan hoe iemand wetenschap begrijpt en beleeft.

Praktijk voedt onderzoek en andersom

NEMO ontwikkelt, test en verbetert programma’s in een continue wisselwerking tussen praktijk en onderzoek. Nieuwe inzichten uit onderzoek voeden de vernieuwing van programma’s, terwijl ervaringen in de museumpraktijk weer nieuwe onderzoeksvragen opleveren. Bezoekers, publieksbegeleiders en programma-aanbod vormen samen een rijk ecosysteem. Door te observeren, vragen te stellen en te experimenteren, dragen bezoekers bij aan het testen van prototypes en het verzamelen van kennis.