Gratis toegang

Weekend van de Wetenschap 2021

Weekend van de Wetenschap in De Studio 2021

Tijdens Weekend van de Wetenschap op 2 en 3 oktober 2021 is De Studio van NEMO op het Marineterrein geopend van 12.00 - 17.30 uur. Toegang is gratis! Je dient wel een tijdslot te reserveren.
Update 1 oktober: beide dagen zijn uitverkocht.

Bits of You

NEMO - Bits of You - Foto DigiDaan (13).jpg

In Bits of You ervaar je hoe de datasporen die je dagelijks achterlaat jouw leven beïnvloeden. Laat je onderdompelen in een draaikolk van data, ontdek hoe algoritmes werken en vang een glimp op van de data-toekomst. Een tentoonstelling speciaal voor volwassenen in De Studio van NEMO op het Marineterrein in Amsterdam.

Privacycafé

zaterdag 2 oktober
14.00 - 16.00 uur
Privacycafe.jpg

Wat zijn de beste privacy-instellingen voor jouw apparaten? Hoe onthoud je al je wachtwoorden? En wat zijn de beste trucs om zo min mogelijke persoonlijke data te delen? In deze workshop ontdek je hoe je je eigen smartphone of laptop instelt zodat je privacy zo goed mogelijk gewaarborgd blijft.

Voor deze workshop heb je een apart ticket nodig.

Project Morgen

NEMO - De Studio - Zintuigen van Amsterdam - Foto DigiDaan (1).jpg

Hoe ziet de wereld van morgen eruit? Welke rol spelen wetenschap en technologie daarin? In Project Morgen werkt NEMO samen met onderzoekers en partners in kennis en kunst om de toekomst te verkennen. Dat leidt tot experimentele opstellingen en bijzondere installaties. Die roepen vragen op, zoals: Welke uitvindingen verrijken je leven? Heeft de mens voldoende controle over nieuwe technologieën? En hoe slim mogen die technologieën zijn?

Iedereen heeft andere wensen en zorgen als het gaat om de wereld van morgen. Praat erover mee op de vragenwand: we zijn benieuwd naar je mening!

Installatie Zintuigen van Amsterdam

De opstelling Zintuigen van Amsterdam is een interactieve installatie over de sensoren in de stad. Welke metingen worden er gedaan en hoe wordt data verzameld? De installatie informeert over de sensoren in Amsterdam en hoe deze sensoren de stad slimmer maken. Je wordt uitgedaagd om mee te denken!

De installatie is een samenwerking van AMS Institute, Gemeente Amsterdam en NEMO, en maakt deel uit van het programma Responsible Sensing Lab. Hierin wordt onderzocht hoe zogenoemde ‘slimme technologie’ in de stad kan worden ontworpen op een verantwoorde manier, waarbij rekening wordt gehouden met sociale waarden als autonomie, privacy, transparantie en inclusie. 

Installatie De Toekomstkamer

NEMO - De Studio - De Toekomstkamer - Foto DigiDaan.jpg

Een boodschappen-drone, een robot huisdier, een 112-sensor… Uitvindingen die jij in je toekomstige huiskamer zou willen hebben? Of juist absoluut niet? Sommige ontwikkelingen van nu maken ons leven in de toekomst gemakkelijker of duurzamer. Andere uitvindingen zijn misschien minder welkom. Bij de installatie De Toekomstkamer maak je zelf een keuze en richt je je eigen huiskamer in.

Over Weekend van de Wetenschap

Weekend van de Wetenschap is er om iedereen, van jong tot oud, op een toegankelijke manier inzicht te geven in de wereld van wetenschap en technologie.

Op 2 en 3 oktober beleef je live wetenschap en technologie. Kijk backstage bij bedrijven, instituten, universiteiten, (onderzoeks-)instellingen en musea op meer dan 200 locaties in heel Nederland. Op de website weekendvandewetenschap.nl is de meest actuele lijst van deelnemende organisaties en activiteiten opgenomen. Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.