gratis toegang

Weekend van de Wetenschap 2021

Weekend van de Wetenschap in NEMO 2021

Tijdens Weekend van de Wetenschap op 2 en 3 oktober 2021 is NEMO Science Museum gratis toegankelijk. Je dient wel een tijdslot te reserveren. Onderzoek de 5 verdiepingen vol experimenten, demonstraties en workshops.
Update 1 oktober: beide dagen zijn uitverkocht.

Tentoonstelling: Zo te Zien

NEMO Science Museum - Zo te Zien - Foto DigiDaan (3).jpg

Hoe kijk je als je kleurenblind, slechtziend of zelfs blind bent? Is wat je ziet, wel echt? En hoe werkt zien in je hersenen? In deze familietentoonstelling staat het zintuig 'zien' centraal.

Wat is het: tentoonstelling
Duur: 30 minuten
Voor wie: Alle leeftijden
Locatie: Evenementenzaal

Workshop: Praat in codetaal

Praat in codetaal - NEMO Science Museum - Foto Digidaan (3) vierkant.jpg

Met korte en lange piepjes en het morse-alfabet kun je letters maken en zo boodschappen aan elkaar doorgeven. Je kunt er zelfs een trein mee besturen! Probeer het in de nieuwe workshop Praat in codetaal.

Locatie: Theater

Workshop: Maak een schaduwschilderij

Werkplaats Maak een schaduwschilderij DD561062 (7).jpg

Ga aan de slag met licht en schaduw en creëer samen schaduwschilderij.

Zien, licht en technologie hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het menselijk leven op aarde. Door steeds meer te kunnen zien, leerden mensen meer over ons lichaam, de wereld en het heelal. In de vitrines rondom de Werkplaats vind je objecten uit onze erfgoedcollectie die alles te maken hebben met 'zien'.

Locatie: De Werkplaats

Demo: Wetenschap om je heen

NEMO - Wetenschap om je heen - vuurtornado - Foto DigiDaan.jpg

In de demonstratie 'Wetenschap om je heen’ sta jij centraal. Verwonder je over de spannende proefjes en spectaculaire experimenten die overal om je heen gebeuren. Van een vuurtornado, tot een waterval van mist en vliegende borden. Alles komt voorbij in deze spannende demonstratie.

Ieder uur

Wat is het: demonstratie
Voor wie: Alle leeftijden
Locatie: Auditorium

Workshop: Scheikundige proefjes

Laboratorium NEMO 2016

In het laboratorium van NEMO word je even zelf wetenschapper. Met een witte labjas aan en een veiligheidsbril op ga je aan de slag met bakpoeder, azijn en andere alledaagse spulletjes en doe je daarmee heel bijzondere experimenten en proefjes.

Locatie: Laboratorium

Workshop: Maak een reuzenarm

Werkplaats Maak een reuzenarm  DD561062 (11).jpg

Ga samen aan de slag als uitvinders van een reuzenarm. Zo kun je iemand op 1,5 meter afstand een cadeautje geven!

Locatie: Workshopruimte 1

Demo: Kettingreactie

Kettingreactie NEMO

Een bewegende kantoorstoel, knallende ballonnen en vallende dominostenen. Welkom in de wereld van potentiële- en kinetische energie. De Kettingreactie is een demonstratie over actie/reactie en oorzaak/gevolg.

ieder uur

Wat is het: demonstratie
Locatie: verdieping 1

Excursie: Stoepplantjes onderzoek

stoepplantje vierkant.jpg

Ontdek de wilde natuur onder je gympen! Wist je dat je op 100 meter stoep al snel meer dan 50 soorten planten kunt vinden?! Ga met bioloog Nienke Beets mee op stoepplantjes-safari en ontdek hoe je de gehoornde klaverzuring kunt laten exploderen.

11.00, 13.00 en 15.00 uur

Wat is het: excursie
Locatie: start bij de ingang van NEMO Science Museum

Workshop: Kijk door een telescoop naar de zon

Volkssterrenwacht Amsterdam Weekend van de Wetenschap.jpg

Ontdek hoe de zon eruit ziet. Vrijwilligers van de Volkssterrenwacht Amsterdam laten je de zon van dichtbij ontdekken door middel van speciale zonnekijkers.

vanwege het slechte weer is de Volkssterrenwacht er alleen op zaterdag.

Locatie: Dakplein

Thuis aan de slag

NEMO proefje Ballonbootje stap 4

Thuis aan de slag met proefjes en experimenten? Op NEMO Ontdek vind je volop activiteiten!

Over Weekend van de Wetenschap

Weekend van de Wetenschap is het podium van de toekomst. Op 2 en 3 oktober beleef je live wetenschap en technologie. Kijk backstage bij bedrijven, instituten, universiteiten, (onderzoeks-)instellingen en musea op honderden locaties in heel Nederland. Op de website weekendvandewetenschap.nl is de meest actuele lijst van deelnemende organisaties en activiteiten opgenomen. Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.