gratis toegang

Weekend van de Wetenschap

Weekend van de Wetenschap in NEMO

Op 7 en 8 oktober 2023 vieren we in heel Nederland Weekend van de Wetenschap. Ook NEMO Science Museum is dit weekend gratis toegankelijk. Stel je vraag aan echte wetenschappers tijdens de Klokhuis Vragendag en onderzoek de 5 verdiepingen vol experimenten, demonstraties en workshops.

Zaterdag 7 oktober:

Klokhuis Vragendag

Klokhuis Vragendag (2).jpg

Waarom gaat een straaljager sneller dan het geluid? Hoe ontstaat een korstje op je wond? Hoe werkt een ledlamp? Zit jij met een technische vraag of een wetenschappelijke kwestie? Dan is dit je kans! Kom naar de Klokhuis Vragendag op zaterdag 7 oktober in NEMO. Echte wetenschappers zitten de hele dag klaar om antwoord te geven op je vragen en er zijn extra activiteiten. 

Zondag 8 oktober: extra activiteiten

Publieksonderzoek: Hoe nieuwsgierig ben jij? 

Nieuwsgierig RenD.jpg

Nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat mensen ontdekken en nieuwe dingen leren. Hoe uit nieuwsgierigheid zich en hoe kunnen we het stimuleren? NEMO-hoogleraar prof. dr. Maartje Raijmakers en dr. Maien Sachisthal zijn onderzoekers aan de Universiteit van Amsterdam. Zij onderzoeken een jaar lang hoe nieuwsgierigheid verschilt tussen mensen in verschillende levensfasen. Tijdens dit onderzoek bekijk je verschillende filmpjes en vul je vragen in. Achteraf kun je jouw nieuwsgierigheid vergelijken met anderen van dezelfde leeftijd.

Dit is een onderzoek waar iedereen aan mee kan doen, jong én oud.

Klokhuis Vragendag hersenen.jpg

Reis door je brein

Wat weet jij van je brein? Je brein is een buitengewoon orgaan. Het kan slimme trucs uitvoeren, illusies creëren en het kan nog veel meer verbazingwekkende dingen. Ontdek het zelf! Samen met de hersenonderzoekers van het Nederlands Herseninstituut ontrafel je de mysteries en fascinerende weetjes van je eigen brein.

Zonnewijzer - Energetica - NEMO Science Museum

Kijken naar de zon

Naar de ruimte kijken kan niet alleen ’s nachts, maar ook overdag! Met speciale telescopen kun je kijken naar de bekendste ster aan de hemel: de zon. Hoe ziet die eruit en wat kun je allemaal ontdekken? De Volkssterrenwacht Amsterdam staat klaar op het dak van NEMO met zonnekijkers.

maak je eigen kettingreactie.jpg

Bouw je eigen kettingreactie

Een kettingreactie is een reeks gebeurtenissen. Elke gebeurtenis veroorzaakt weer een volgende. Een heel bekend voorbeeld is een rij omvallende dominostenen. En natuurlijk de grote Kettingreactie in NEMO. Je kunt nu ook zélf een kettingreactie maken.

Laboratorium.jpg

Scheikundige proefjes

In het Laboratorium van NEMO word je voor even zelf wetenschapper. Labjas aan, veiligheidsbril op en aan de slag! Met alledaagse spulletjes doe je bijzondere experimenten en proefjes. Een proefje doen in het Lab? Dat kan als je 6 jaar of ouder bent.

Kettingreactie 2018 - meisje - foto DigiDaan - NEMO Science Museum

Kettingreactie

Wat hebben een bewegende kantoorstoel, knallende ballonnen en vallende bakstenen met elkaar te maken? Ontdek dit in een spectaculaire kettingreactie boordevol energie. Laat je verrassen door deze interactieve demonstratie over oorzaak en gevolg. 

sorteermachine

Bouw een sorteermachine

Is het je ooit opgevallen dat de tomaten in de winkel bijna allemaal even groot zijn? Dit komt doordat ze door een machine op formaat zijn gesorteerd. In deze workshop bedenk en maak je een machine die drie ballen van verschillende grootte sorteert.

Ruimteschip Aarde - foto van DigiDaan - NEMO Science Museum

Ruimteschip Aarde

Wat is een satelliet is en hoe kan je er onderzoek mee doen? In de lezing Ruimteschip Aarde ontdek je met satellietgegevens dat alles op aarde met elkaar samenhangt. Volg een walvis vanuit de ruimte, kijk waar koolstofdioxide in de lucht zit en ontdek hoe wolken ontstaan.

Laat een lampje branden workshop

Laat het lampje branden

Tijdens deze workshop ga je aan de slag met elektriciteit. Ontdek wat voor stroombronnen er zijn en hoe kun je die gebruiken om iets aan te zetten. Zo experimenteer je zelf met het maken van een stroomkring. Kun jij het lampje laten branden?

Weekend van de Wetenschap in De Studio

Klimaatmakers in De Studio van NEMO

Energy Junkies en extra activiteiten

Wil jij meehelpen aan een duurzamere wereld en ben je toe aan een flinke dosis inspiratie? Kom naar De Studio van NEMO tijdens Weekend van de Wetenschap. Proef de voedingsbron van de toekomst: insecten. Ontdek hoe je klimaatmythes kunt ontkrachten of doe mee aan het Klimaatmakersspel. Ook de tentoonstelling Energy Junkies bezoek je gratis dit weekend.

Over Weekend van de Wetenschap

Weekend van de Wetenschap is het podium van de toekomst. Op 7 en 8 oktober beleef je live wetenschap en technologie. Kijk backstage bij bedrijven, instituten, universiteiten, (onderzoeks-)instellingen en musea op honderden locaties in heel Nederland. Op de website weekendvandewetenschap.nl is de meest actuele lijst van deelnemende organisaties en activiteiten opgenomen. Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.