Activiteiten

NEMO Kennislink Live

Tijdens NEMO Kennislink Live vertellen wetenschappers op een laagdrempelige manier over actuele ontwikkelingen in hun domein. Ze gaan in op onderwerpen die van invloed zijn op ons dagelijks leven.

Dit jaar is de centrale vraag: Jij doet wat je wilt toch? Dat had je gedacht!

Wat hebben apps, architecten, je ouders, de maatschappij, je baas en journalisten allemaal met elkaar gemeen? Ze beïnvloeden ons dagelijks zonder dat we dat door hebben. En wij gaan je daar bewust van maken in de komende zes afleveringen van NEMO Kennislink Live, waarin we het gaan hebben over hoe jij beïnvloed wordt in hoe je date, hoe je je beweegt in je buurt, je genderkeuze, hoe goed het op je werk gaat, het nieuws dat je ziet en je ideeën over je eigen gezondheid.

NEMO Kennislink Live gaat in 2019 over beïnvloeding en autonomie. Wetenschap en technologie hebben een enorme invloed op ons leven. Doe jij wat je echt wilt? En zo niet, wie of wat precies oefent die beïnvloeding dan uit?

Programma:

19.30 - 20.00 uur: Ontvangst
20.00 - 22.00 uur: Gesprek met wetenschappers en publiek
22.00 - 22.30 uur: Borrel

Toegang is gratis. Let op: altijd reserveren via het formulier om zeker te zijn van een plaats!

Locatie: Serrebar, op de vijfde verdieping van NEMO Science Museum.

NEMO Kennislink Live is een productie van NEMO Kennislink.

Zomereditie op het dak: Je leven in een app

Dinsdag 9 juli, 20.00 uur
Locatie: op het dak van NEMO

Vandaag een speciale zomereditie op het dak van NEMO. Koptelefoon op, silent 'disco' AAN.

Het dak en de bar zijn de hele dag al open, dus je kunt al eerder komen borrelen. Het dak is toegankelijk via de traptreden vanaf de straat of via de lift in de entreehal van NEMO. Vanaf 19.30 uur kun je een koptelefoon halen om mee te doen. Om 20.00 uur beginnen we met NEMO Kennislink Live, de bar is open tot 22.30 uur.

Je leven in een app

Doe jij echt wat je wilt of hebben gezondheidsapps dat al voor je bepaald? Wetenschappers praten je bij over welke apps er zijn die bijhouden wat je eet, hoe je slaapt en hoeveel je beweegt, wat het effect daarvan is op onze gezondheid en waarom we zoveel willen meten en raten. Door steeds meer apps op onze smart phone kunnen we steeds meer meten over onszelf: hoe onrustig onze nacht was, hoe snel ons hart klopt, hoeveel we lopen en wat onze route was, maar ook hoeveel calorieën we binnen krijgen en hoe we ons voelen. Dat levert duizelingwekkend veel informatie op over jezelf. Wat kunnen we technisch gezien allemaal meten? Waarom zou je dat willen? Wat heb je daar echt aan? Zijn al die gegevens alleen voor jou? En wat wordt er allemaal over jou bijgehouden zonder dat je dat weet?

Gasten:

Dr. Pepijn van Empelen, onderzoeker binnen de gezondheidspsychologie en gedrag(sverandering) van TNO onderzoekt hoe we optimaal gebruik kunnen maken van digitale gezondheidsinterventies.

Met techniekfilosofe Marjolein Lanzing van de TU/e zullen we in gesprek gaan over wat de slimme algoritmes van gezondheidsapps die ons gedrag kunnen sturen betekenen voor onze privacy en autonomie?

Rob ter Horst is bioinformaticus en promoveert aan het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen. Hij blogt daarover voor Faces of Science van NEMO Kennislink. Voor een van zijn onderzoeksprojecten meet hij alles aan zichzelf wat hij maar kan bedenken en doet daarvan verslag van op zijn YouTube-kanaal The Quantified Scientist.