Activiteiten

Meivakantie

In de meivakantie is er bij NEMO van alles te beleven. Van 23 april t/m 8 mei 2022 kun je genieten van extra workshops en demonstraties, met extra aandacht voor water. NEMO is in de vakantie ook op maandag open. Op Koningsdag (27 april) is NEMO gesloten.

Water!

In de meivakantie is er in NEMO extra aandacht voor: water. Bezoek de vernieuwde tentoonstelling Zuiver Water op verdieping 2. Hier ontdek je alle stappen die nodig zijn om in Amsterdam drinkwater uit de kraan te krijgen. Onderzoek zeepbellen en bekijk Octomadness, een levensgrote zoötroop met bovenop een grote bewegende octopus. Of staat de octopus stil?

Koop of reserveer vooraf je tickets met starttijd om verzekerd te zijn van een plekje.

Nieuw: Zuiver Water

Zuiver Water foto DigiDaan (3).jpg

Schoon drinkwater is niet vanzelfsprekend. Met de juiste technologie kan bijna al het water zo schoon worden gemaakt dat het veilig is om te drinken. Water uit de zee, uit de grond of bijvoorbeeld uit rivieren.

Ontdek in deze nieuwe tentoonstelling alle stappen die nodig zijn om in Amsterdam drinkwater uit de kraan te krijgen.

Dagelijks, 10.00 - 17.30 uur

Duur: 10 minuten
Voor wie: Vanaf 8 jaar
Locatie: Verdieping 2

Zoötroop Octomadness

Zootroop minifilm octomadness.jpg

Bekijk de levensgrote zoötroop Octomadness van Klaas-Harm de Boer. De zoötroop bestaat uit 64 unieke 3D geprinte en handgeschilderde figuren. Doordat het licht knippert ontstaan korte beelden. Je hersenen maken van deze beelden een film. 

Dagelijks
11.00 - 17.00 uur

Duur: 3 minuten
Voor wie: alle leeftijden
Locatie: Evenementenzaal, begane grond

Onderzoek zeepbellen

Onderzoek zeepbellen.jpg

Zijn zeepbellen altijd rond? Of kun je ook vierkante bellen blazen? Kun je in een bel prikken zonder dat die knapt? Onderzoek het zelf!

Dagelijks
11.00 - 17.00 uur

Duur: 15 minuten
Voor wie: vanaf 6 jaar
Locatie: Evenementenzaal, begane grond

Maak een mini-film

Draai een minifilm voor je ogen - foto DigiDaan (2).jpg

Met een speciale ronddraaiende trommel met spleetjes, de zoötroop, en een flink aantal tekeningen kun je je eigen mini-film maken.

Of houd je hersenen voor de gek en maak met twee plaatjes een thaumatroop. Als je ogen twee plaatjes heel snel achter elkaar zien, begrijpen je hersenen niet meer dat het twee losse afbeeldingen zijn en maken ze er één plaatje van.

Dagelijks, 11.00 - 17.00 uur

Duur: 15 minuten
Voor wie: vanaf 6 jaar
Locatie: Evenementenzaal

Pop-up proefjes

Proefjeskar.jpg

Kun je ontsnappen als je samen vast zit aan twee touwen, zonder de touwen los te laten? Wat gebeurt er met een marshmallow in vacuüm? Kun je een tornado in een fles maken? Kun je een ballon op een spijkerbed drukken zonder dat de ballon kapot gaat? Laat je verrassen door verschillende experimenten bij de proefjeskar in NEMO.

Verrassing!

Duur: 10 minuten
Voor wie: vanaf 4 jaar
Locatie: verdieping 1 en 2

Maak een schaduwschilderij

Werkplaats Maak een schaduwschilderij DD561062 (7).jpg

In de Werkplaats van NEMO kun je ‘tinkeren’, oftewel aanrommelen met materialen en ideeën. Denken met je handen en leren door te doen. Je ontdekt mogelijkheden en oplossingen terwijl je aan het maken bent. Ga maar eens aan de slag met licht en schaduw en maak zo samen een schaduwschilderij.  

Dagelijks
10.00 - 17.30 uur

Duur: 15 minuten
Voor wie: vanaf 6 jaar
Locatie: de Werkplaats, verdieping 2

Scheikundige proefjes

Laboratorium.jpg

Welke kleuren zitten er in groene en bruine inkt? Wat doet zout met plantencellen? 

In het laboratorium van NEMO word je even zelf wetenschapper. Labjas aan, veiligheidsbril op en aan de slag! Met alledaagse spulletjes doe je bijzondere experimenten en proefjes.

Dagelijks, 11.00 - 17.00 uur

Duur: 15 minuten
Voor wie: Vanaf 8 jaar
Locatie: Laboratorium, verdieping 3

Kettingreactie 2021 Foto DigiDaan.jpg

Wat hebben een bewegende kantoorstoel, knallende ballonnen en vallende bakstenen met elkaar te maken? Ontdek dit in een spectaculaire kettingreactie boordevol energie. Laat je verrassen door deze interactieve demonstratie over oorzaak en gevolg. 

Dagelijks

Voor wie: alle leeftijden
Locatie: middenin NEMO

Praat met een robot

R&D onderzoek naar pratende robots (1).jpg

Lijkt het jou leuk om met een robot te praten en spelen? Dan is vandaag je kans!
Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam onderzoeken hoe kinderen met robots omgaan en wat ze van robots vinden.

zaterdag 23 t/m dinsdag 26 april en
zaterdag 30 april t/m zondag 8 mei
10.00 - 17.00 uur

Duur: 15 minuten
Voor wie: 8-, 9- en 10-jarigen
Locatie: R&D

Super Upcycle Machine 3000

upcycle machine disney meivakantie.jpg

Kun je van afval iets nieuws maken? De Super Upcycle Machine 3000 is het symbool van een ‘circulaire kringloop’: afval wordt gerecycled en grondstoffen worden opnieuw gebruikt.

Het kunstwerk is gemaakt door technoloog Lefki Mevissen en staat in de meivakantie in NEMO. Lefki liet zich inspireren door vele ontwerpen van kinderen. Disney Channel Benelux organiseerde een ontwerpwedstrijd om kinderen te inspireren voor een schonere wereld.

Ga zelf aan de slag met deze machine. Maak jij iets nieuws van afval?

Dagelijks
11.00 - 17.00 uur

Duur: 15 minuten
Voor wie: vanaf 6 jaar
Locatie: Evenementenzaal, begane grond

Bits of You in De Studio van NEMO

NEMO - Bits of You - Foto DigiDaan (13).jpg

Met je ticket voor NEMO kun je gratis naar De Studio, de extra locatie voor volwassenen op het Marineterrein in Amsterdam. In de tentoonstelling Bits of You ervaar je hoe de datasporen die je dagelijks achterlaat jouw leven beïnvloeden. Laat je onderdompelen in een draaikolk van dataringen, blader door een sekseherkenningsalgoritme en vang een glimp op van een door datagedreven toekomst.

Op vertoon van een ticket voor NEMO Science Museum kun je gratis de tentoonstelling Bits of You bezoeken. Reserveer wel een apart ticket met tijdslot. Je bezoek aan De Studio hoeft niet op dezelfde dag plaats te vinden als je bezoek aan NEMO Science Museum.

Woensdag t/m zondag van 12.00 - 17.30 uur
Maandag en dinsdag gesloten

De tentoonstelling Bits of You is tot en met 1 mei 2022 te zien.

Voor wie: volwassenen
Locatie: De Studio, Marineterrein Amsterdam