Activiteiten

KennisCafé

Externe locatie

Het KennisCafé is een maandelijkse vorm van eigentijdse wetenschapsjournalistiek voor een live publiek in De Balie. Vaste presentator Martijn van Calmthout van de Volkskrant praat met deskundigen en spraakmakers over een actueel thema van binnen of buiten de wetenschap. Met wetenschappers, experimenten, beeld, betrokkenen en natuurlijk het publiek.

Het KennisCafé is een co-productie van De Volkskrant, KNAW, NEMO en De Balie.

Agenda

ma 17 dec: KennisCafé De grap van wetenschap

Kun je tegelijkertijd wiskundige en stand-up comedian zijn? Wetenschap wordt vaak nogal droog en saai gebracht, maar het is natuurlijk veel leuker als hierin wat meer humor gebruikt wordt. Daarom presenteert het KennisCafé een avond over wetenschap met humor. Want hoe kun je humor effectief gebruiken in het beter overbrengen van kennis? We vragen het aan wetenschappers, psychologen en stand-up comedians. Een avond vol met wetenschappers met een gezonde dosis humor, stand-up comedians met een wetenschappelijke achtergrond, en vooral, als de grappen écht goed zijn, nog meer lachen. Met Kees Moeliker (directeur het Natuur Historisch Rotterdam), Jasper van Kuijk (Industrial design aan TU Delft, stand-up comedian en Volkskrant columnist) en Jan Beuving (wiskundige en cabaretier).

Wat is het: Lezing
Duur: 2 uur
Voor wie: Volwassenen
Locatie: De Balie (Externe locatie)

ma 21 jan: KennisCafé Nooit meer eten

Vasten, een periode niet of heel weinig eten. Het is een rage de laatste jaren, met allerlei methodes en systemen. Maar waar komt het idee van vasten vandaan en welke effecten heeft het onthouden van voedsel op ons lichaam? Het idee van vasten is niet nieuw. Eeuwenoude tradities vanuit verschillende culturen en religies hebben zo allemaal hun eigen ideeën hierover. Maar is vasten echt de weg naar de zogenaamde spreekwoordelijke bron van eeuwige jeugd, of valt daar nog wel wat op af te dingen? Moderator Maarten Keulemans (De Volkskrant) duikt, zo vlak na de overdadige feestdagen, wat dieper in de wetenschap achter vasten.

Wat is het: Lezing
Duur: 2 uur
Voor wie: volwassenen
Locatie: De Balie (Externe locatie)