Activiteiten

Fantastische Fietsen

Deze zomer staat NEMO Science Museum in het teken van de fiets. Het familiezomerprogramma Fantastische Fietsen is van 5 juli t/m 1 september 2019 dagelijks te bezoeken in NEMO Science Museum.

Workshops

DD525641.jpg

Stap op je fantastische fiets

Hoe ziet jouw fantastische fiets er uit? Teken je fiets, ga op de foto en stap op je zelf ontworpen fiets.

Maak je fietsgadget

Wat heb jij binnenkort aan je fiets hangen? Een bijzondere bel, een plantenbakje, een houder voor je mobiel of een richtingaanwijzer? Ga aan de slag met allemaal fietsmaterialen en maak je eigen gadget. 

Houd je fiets in balans

Zet een fietsje op een bewegende helling en onderzoek hoe een fiets balans houdt. Door middel van een installatie van ontwerperscollectief Groen Grijs Geel ga je aan de slag met de wetenschap van Arend Schwab (TU Delft) rondom het zelfbalancerend vermogen van de fiets.

Ontwerp een fietsroute

Ontwerp het fietspad van de toekomst. Ga aan de slag met verschillende verkeerssituaties waar een nieuw fietspad voor nodig is. Hoe ga je fietsen? Is het een brug een tunnel of dwars door het water?

Dagelijks van 11.00 - 17.00

Tweewielers

Kunstenaar Charlotte van Otterloo maakte samen met Titus Wybenga speciaal voor NEMO drie installaties die de historie van de fiets verbeelden. Door aandrijving van fietsonderdelen als tandwielen, kettingen, trappers en kogellagers komt de installatie in beweging.

De Bottenrammelaar

De installatie De Bottenrammelaar is gebaseerd op The Boneshaker van Pierre Michaux uit 1867. Zijn fietsen werden vooral gekocht om mee te showen; er zat een stevig prijskaartje aan en door de houten wielen en vaste pedalen waren ze lastig te besturen. Daarbij werd je flink door elkaar geschud als je erop reed, waardoor de fiets zijn bijnaam kreeg.

Het Dandy Paard

De eerste echt bruikbare fiets werd geïntroduceerd door Karl Drais. Deze fiets was erg populair onder de ‘dandies’ en kreeg daarom de bijnaam The Dandy Horse. De installatie Het Dandy Paard verbeeldt een galopperend paard, dat in beweging komt door twee fietswielen en een trapper.

De Vliegende Duif

De Vliegende Duif verwijst naar de ‘Flying Pigeon’-fietsen die sinds 1950 op enorme schaal in China worden gemaakt. Door aan het wiel van de installatie te draaien, komt een vlucht duiven in beweging. 

Fototentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Fietsstad Amsterdam - Foto Doriann Kransberg.jpg
Foto Doriann Kransberg

In het gratis toegankelijke museumrestaurant is t/m 20 november de fototentoonstelling Fietsstad Amsterdam van de Fietsersbond Amsterdam en het Stadsarchief Amsterdam te zien. Een groot aantal beelden toont de uitdagingen, mijlpalen en toekomstplannen die Amsterdam tot voorbeeld hebben gemaakt van duurzame mobiliteit en leefbaarheid voor steden over de hele wereld. Het museumrestaurant bevindt zich op de vijfde verdieping van NEMO en is bereikbaar via de traptreden vanaf de straat of via de lift in de hal.