Activiteiten

Activiteiten in De Studio

NEMO organiseert in De Studio op het Marineterrein regelmatig extra activiteiten rondom het thema data, zoals workshops, lezingen en dialogen. Speciaal voor volwassenen.

Momenteel staan er geen nieuwe activiteiten gepland. Lees hieronder terug welke activiteiten er te zien en te doen waren in De Studio of lees hier meer informatie over de tentoonstelling Bits of You

Tickets en prijzen

Koop of reserveer je ticket voor het programma online

  • € 7,50
  • € 3,75 - CJP pas, Collegekaart
  • Gratis - Museumkaart, VriendenLoterij VIP-KAART, I amsterdam City Card,
    Stadspas Amsterdam, Amsterdams Passie, ICOM kaart, NEMO Jaarpas, begeleider mindervalide/Autipas.

Het programma is inclusief een bezoek aan de tentoonstelling Bits of You.

Voor deelname aan het programma vragen we je een coronatoegangsbewijs te tonen.

Bits of You - t/m 6 maart 2022

In Bits of You ervaar je hoe de datasporen die je dagelijks achterlaat jouw leven beïnvloeden. Laat je onderdompelen in een draaikolk van data, ontdek hoe algoritmes werken en vang een glimp op van de data-toekomst. Wil je alleen Bits of You bezoeken? Reserveer dan hier je tickets

De Studio van NEMO

De Studio is een extra locatie van NEMO Science Museum op het Marineterrein in Amsterdam. De programmering in De Studio is speciaal voor volwassenen. Lees meer over De Studio.

De Studio van NEMO - Foto DigiDaan.jpg

Activiteiten (geweest)

Social Sorting Experiment - Game - 2 september 2021
Beoordeel en laat je beoordelen. Wie heeft de aantrekkelijkste oren? Aan wie zou je je kinderen toevertrouwen? En hoe schat je de kookkunsten in van de andere deelnemers? Leer de manipulatieve kant van social media kennen tijdens het Social Sorting Experiment, een multimediaal optreden met het publiek in de hoofdrol. Neem je telefoon mee, stap de vloer op en ontdek waar jij staat op de sociale ranglijst. Lees meer.

Maak een deepfake - workshop - 9 september 2021
Wat zijn deepfakevideo's? Hoe kun je zien of een filmpje echt is? En hoe ziet de toekomst eruit als je aan alles moet twijfelen? In deze workshop ontdek je hoe fake news tot stand komt en maak je een deepfakevideo van jezelf, je partner of je vrienden. Als afsluiting spelen we de quiz: wie herkent de meeste deepfakes? Lees meer.

Van spijkerschrift tot codetaal - workshop - 16 september 2021
Hoe verzamelden, gebruikten en bewaarden mensen duizenden jaren geleden data? Wat werd er gedaan om datafraude te voorkomen? En wat is het verschil met het datagebruik van nu? Tijdens deze workshop vertelt Rients de Boer (Universiteit Leiden) je alles over Ancient Big Data en maak je zelf een kleitablet met een persoonlijke boodschap in spijkerschrift. Lees meer.

Cybersecurity - lezing - 23 september
Hoe spoor je cybercriminelen op? Hoe werkt hacken? En hoe zorg je ervoor dat jouw computer en telefoon veilig blijven? Gina Doekhie is cybercrime-specialiste en digitaal detective. In deze lezing vertelt zij je alles over digitale crimescenes en de duistere plekken van het internet.  Lees meer.

Inclusieve algoritmes - lezing- 30 september
Zelfrijdende auto’s die eerder zwarte mensen aanrijden, recruitmenttools die vrouwen benadelen en fraudeopsporingssytemen die vooral zoeken in arme wijken. Algoritmes zijn niet neutraal, maar imiteren de mens, aldus AI-wetenschapper Sennay Ghebreab (Universiteit van Amsterdam). In deze lezing vertelt hij hoe algoritmes onze vooroordelen overnemen en hoe we ze kunnen inzetten om onze samenleving eerlijker en inclusiever te maken. Lees meer.

Ontwerp de wereld van morgen - workshop - 7 oktober
Betalen we in de toekomst onze boodschappen met persoonlijke data? Bepalen algoritmes wat we het best kunnen eten? Of gaan we alleen nog maar op virtualreality-vakantie? Ontwerp, bedenk en bespreek je ideale toekomstscenario onder leiding van moderator en hoofdredacteur van NEMO Kennislink Leon Heuts, data-kunstenaar Roos Groothuizen en toekomstexperts Jessica van der Schalk en Sjoerd Bakker. Lees meer.

Take control of your data - workshop - 14 oktober
Wat zijn de beste privacy-instellingen voor jouw apparaten? Hoe onthoud je al je wachtwoorden? En wat zijn de beste trucs om zo min mogelijke persoonlijke data te delen? In deze workshop ontdek je hoe je je eigen smartphone of laptop instelt zodat je privacy zo goed mogelijk gewaarborgd blijft. Lees meer.

#2 BIAS - theatervoorstelling en dialoog- zaterdag 16 oktober
In de theatervoorstelling #2 BIAS van playField kruip je in de huid van een algoritme. Data wordt verzameld, parameters opgesteld en beslissingen genomen. Zo bepaal je zelf het resultaat van de voorstelling en word je geconfronteerd met een zwart-wit denkend systeem en de gevolgen daarvan op het hele publiek. Lees meer.

Bellingcat Datadetecticve- workshop - 21 oktober
Welke informatie ligt er allemaal verborgen in publieke data op het internet? En welke online technieken kun je gebruiken om die informatie bloot te leggen? In deze workshop vertelt openbronnenonderzoeker Foeke Postma je alles over zijn werk bij Bellingcat. Hij doet onderzoek naar nucleaire wapens en illegale dierhandel. Hij leert je alles over de verschillende manieren om geheimen op het internet boven tafel te krijgen. Lees meer.

Pubquiz - 28 oktober 
Welke Trump-tweet is echt en welke is nep? Hoeveel MB aan datasporen laten we per persoon dagelijks achter? En herken jij de deepfake-video? Doe alleen of met een team mee aan deze enige echte pubquiz over Big Data! En de bar is natuurlijk geopend voor een drankje. Lees meer.

DIgitale technologie in de gezondheidszorg - lezing - 4 november
Hoe dragen robots, Big Data en kunstmatige intelligentie bij aan de gezondheidszorg? In deze lezing vertelt Martijn de Groot, medisch bioloog en hoofd van het Radboudumc Health Innovation Labs over de steeds verder gaande integratie van de mens met technologie. Wat betekent dat voor de zorg? Wat zijn de kansen en bedreigingen? Waar komt die technologie vandaan, waar staan we nu, en waar gaat het mogelijk naar toe? Lees meer.

Moral Machine - workshop - 11 november
Hoe zorgen we dat zelfrijdende auto’s de juiste beslissingen nemen in geval van een onvermijdelijk ongeluk? Hoe zeker moet een algoritme zijn om een burger van fraude te beschuldigen? En wie mag bepalen hoe een algoritme op sociale media omgaat met desinformatie? Tijdens deze dialoog van het Moral Design Lab ervaar je hoe algoritmes steeds vaker ethische beslissingen voor ons nemen. Lees meer.

Help ik ben een database - lezing - 18 november
Weet een algoritme wat ik wil voordat ik dat zelf weet? Met de komst van de informatietechnologie gingen we ons brein opvatten als een computer en onze genen als ‘de code van het leven’. Nu wordt ons hele leven in digitale stukjes opgeslagen in databases, die met behulp van algoritmes worden geanalyseerd. In deze lezing vertelt filosofische antropoloog Jos de Mul over de consequenties hiervan voor ons zelfbegrip, onze vrijheid en onze verantwoordelijkheid. Lees meer.

Black Box Bellagio - Game - 25 november
Geef je meer om privacy of om winnen? Hoe veel van jouw persoonlijke data wil jij delen met de mensen aan de roulette tafel? 
Het Black Box Bellagio is een casino dat geen geld aanneemt, maar uit is op jouw vrijheid, integriteit en persoonlijke gegevens. Speel met de (on)eerlijkheid van verwachte kansen en ontdek welke persoonlijke gegevens jij wilt delen met je medespelers. Tijdens het spel kijk je op een alternatieve manier naar jouw persoonlijke data. Deze avond wordt live begeleid door een jazzband. Lees meer.