Persberichten

Unieke samenwerking Rijksmuseum en NEMO voor familietentoonstelling Missie Meesterwerk

29 juni 2023

Het Rijksmuseum en NEMO Science Museum hebben de krachten gebundeld voor de familietentoonstelling Missie Meesterwerk. Kinderen kunnen deze zomer echte kunstvoorwerpen onderzoeken, met de modernste technieken waarmee ook de Nachtwacht onder de loep genomen is.

Missie Meesterwerk is de eerste interactieve tentoonstelling van het Rijksmuseum gericht op families. NEMO Science Museum heeft onder andere meegewerkt aan de activiteiten die de kinderen met hun familie doen tijdens de missie. Ook mochten bezoekers van NEMO tijdens de ontwikkeling van de tentoonstelling meedenken en onderdelen testen.

Missie Meesterwerk
Rijksmuseum - Olivier Middendorp

Samenwerking
‘Het Rijksmuseum en NEMO Science Museum vullen elkaar prachtig aan. Het Rijksmuseum heeft een lange traditie om met de museumcollectie verhalen te vertellen en NEMO Science Museum is gespecialiseerd in spelenderwijs leren over wetenschap’, zegt NEMO-directeur Géke Roelink. ‘We hebben een bijdrage geleverd door het delen van onze kennis en ervaring met het vertalen van ingewikkelde wetenschappelijke informatie naar spannende en interactieve exhibits voor families.’

Bijzondere objecten
Voor Missie Meesterwerk zijn zes onderzoeksruimten ingericht naar voorbeeld van het Ateliergebouw van het Rijksmuseum, dat geldt als één van de meest vooraanstaande museale onderzoekscentra ter wereld. Zes objecten, elk verschillend van materiaal en functie, zijn geselecteerd om grondig te worden onderzocht. Zo onderzoeken kinderen de diamanten op de kroon van koning Willem I, bekijken ze of het porseleinen beeld van een ara nog intact is en leren ze hoe je een Vermeer herkent.

Missie Meesterwerk
Rijksmuseum - Olivier Middendorp

Zelf onderzoeken
Met een labjas aan en gewapend met een onderzoekskaart zetten de missiedeelnemers onderzoeksmethoden en -technieken in die het Rijksmuseum ook bij eigen onderzoek toepast. Met behulp van UV- en röntgenonderzoek, een microscoop, vezelanalyse en jaarringenonderzoek stellen zij o.a. textielvezels, pigmenten, watermerken en dateringen vast.

'Met Missie Meesterwerk laten we zien wat er achter de schermen van het Rijksmuseum gebeurt. We willen kinderen nieuwsgierig maken, hun verbeelding prikkelen en bovenal samen laten ontdekken', zegt Taco Dibbits, hoofddirecteur van het Rijksmuseum. 

Missie Meesterwerk is te bezoeken van 1 juli t/m 3 september 2023 in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.