Persberichten

Deze zomer in NEMO Science Museum: Fantastische Fietsen

Omdat er geen land ter wereld is waar zoveel wordt gefietst als in Nederland, staat NEMO Science Museum deze zomer in het teken van de fiets. De Evenementenzaal wordt omgedoopt tot een fietswalhalla met workshops waarin jong en oud samen aan de slag gaan.

Kunstenaar Charlotte van Otterloo ontwikkelde speciaal voor het familiezomerprogramma Fantastische Fietsen de tentoonstelling Tweewielers; interactieve installaties met een knipoog naar de ontwikkeling van de fiets. In het museumrestaurant is bovendien de fototentoonstelling Fietsstad Amsterdam (i.s.m. de Fietsersbond en het Stadsarchief Amsterdam) gratis te bezoeken.

Fantastische Fietsen wordt op 4 juli geopend door de nieuwe junior én de volwassen fietsburgemeester van Amsterdam en is van 5 juli t/m 1 september 2019 dagelijks te bezoeken in NEMO Science Museum.

Fantastische Fietsen in NEMO liggend

Bezoekers van NEMO kunnen bij Fantastische Fietsen deelnemen aan verschillende workshops. Zo onderzoek je hoe het zelfbalancerend vermogen van een fiets werkt. Of maak je zelf van fietsmaterialen een bijzondere gadget voor je fiets. Wordt het een opvallende bel, een houder voor je mobiel of een kompas? En hoe ziet jouw fantastische fiets er eigenlijk uit? Teken je fiets, ga op de foto en stap op je zelf ontworpen fiets.

Fantastische Fietsen in NEMO workshop - Foto DigiDaan.jpg

Tweewielers van kunstenaar Charlotte van Otterloo
Kunstenaar Charlotte van Otterloo maakte speciaal voor NEMO drie installaties die de historie van de fiets verbeelden. Door aandrijving van fietsonderdelen als tandwielen, kettingen, trappers en kogellagers komen de installaties in beweging.

De installatie De Bottenrammelaar is gebaseerd op The Boneshaker van Pierre Michaux uit 1867. Zijn fietsen werden vooral gekocht om mee te showen; er zat een stevig prijskaartje aan en door de houten wielen en vaste pedalen waren ze lastig te besturen. Daarbij werd je flink door elkaar geschud als je erop reed, waardoor de fiets zijn bijnaam kreeg. De eerste echt bruikbare fiets werd geïntroduceerd door Karl Drais. Deze fiets was erg populair onder de ‘dandies’ en kreeg daarom de bijnaam The Dandy Horse. De installatie Het Dandy Paard verbeeldt een galopperend paard, dat in beweging komt door twee fietswielen en een trapper. De Vliegende Duif verwijst naar de ‘Flying Pigeon’-fietsen die sinds 1950 op enorme schaal in China worden gemaakt. Door aan het wiel van de installatie te draaien, komt een vlucht duiven in beweging. 

Fototentoonstelling Fietsstad Amsterdam
In het gratis toegankelijke museumrestaurant is de fototentoonstelling Fietsstad Amsterdam van de Fietsersbond en het Stadsarchief Amsterdam te zien. Een groot aantal beelden toont de uitdagingen, mijlpalen en toekomstplannen die Amsterdam tot voorbeeld hebben gemaakt van duurzame mobiliteit en leefbaarheid voor steden over de hele wereld. Het museumrestaurant bevindt zich op de vijfde verdieping van NEMO en is bereikbaar via de traptreden vanaf de straat of via de lift in de hal. 

Praktische informatie Fantastische Fietsen
Bezoekers kunnen bij het familiezomerprogramma Fantastische Fietsen samen deelnemen aan verschillende workshops. Fantastische Fietsen is van 5 juli t/m 1 september 2019 dagelijks van 11.00 - 17.00 uur geopend, gratis toegang met je NEMO entreekaartje. Meer informatie over Fantastische Fietsen is te vinden via: nemosciencemuseum.nl/fietsen.

NEMO Science Museum is deze zomer dagelijks geopend van 10.00 - 17.30 uur. Van 21 juni t/m 5 september 2019 is het dak van NEMO Science Museum dagelijks tot 21.00 uur open. Na je museumbezoek kun je op het dakplein nog genieten van NEMO Zomerdak: nemosciencemuseum.nl/zomerdak.